Friday, June 5, 2009

Berjoli @ BALI

Nih cerita lama.. saja nak ungkit kembali ceritera lama ni..

Sapa cakap duk Mesia takleh tour? Actually byk tempat2 menarik yg boleh pusing duk mesia, dengan harga murah! Dulu masa duk KL slalu byk gak g makan angin nih.. antara tempat yg aku rasa paling best, murah dan berbaloi utk pergi ialah BALI!

Destination : Denpasar, Bali

Aku dah pergi Bali 2 kali; kali pertama, g berdua ngan hubby (hanimun yg kali ke brapa ntah, dah lupa.. hehehe) kalau tak silap, kitorg g dlm bulan Oktober 2007- masa nih baru beberapa bulan join USIM, kebetulan baru balik BTN lak tuh.. hehehe

Arrived at Ngurah Rai Airport - penuh dgn ukiran!!

First time pergi, we all stayed kat Hard Rock Hotel, Bali.

Hard Rock Hotel, Bali.
Bilik dia memang luas, siap dengan day-bed lagi..


Hotel nih memang happening, esp utk 'org muda'. hotel nih memang lawa, smua berkonsepkan music.. cuma agak bising ler sbb dia punya life band sampai ke pagi! kalo sesapa yg minat muzik memang akan enjoy duk sini.. paling best sbb hotel nih betul2 kat depan Kuta Beach dan dekat giler Kuta Town (duhh!) - the heart of Bali.

So nak kemana2 just jalan kaki jer.. KFC, Pizza Hut smua within walking distance jer... ~kat Bali memang susah nak cari food halal, sbb mostly locals beragama Hindu, so we all makan kat fast food restaurant je la..sbnrnya taklah susah sgt nak makan, cuma kena tau tempatnya or lg senang ambik guide Muslim - sonang!


kat Bali, memang takyah risaukan pasal transport, language, etc.. sini anda akan dilayan bagaikan raja.. hehehhe serious! so far it was the best layanan yg kitorg terima as a tourist! Kalau g kamikaze pon (cam yg kitorg buat dulu), kat airport nnti memang akan berduyun2 la locals offer khidmat teksi/tour guide.. masalah bahasa? DIJAMIN tiada masalah lansung! pemandu2 teksi tuh boleh speaking better than kami2 yg kerja professional nih lagi.. diorg speaking siap dgn slang ozzie lagi! even ada yg boleh berbahasa jepun, french, german etc lagi.. memang kami agak terkagum bangat skali!!

2008 - Ngurah Rai, Denpasar
memang ramai tourist guide berkeliaran kat airport nih

Second time pergi tuh,kami berdua organised family trip (utk family in-laws) ke sana.(smua atas recommendation my hubby ler.. ) pergi kali ni 10 org. masa ni dah takjakun mana, sbb dah familiar dan tau sikit2 psl Bali; terus arrange everything dr malaysia supaya trip lg smoothly running..

dan kali ni stay lak kat Alam Kul-Kul Boutique Resort. Resort ni agak jauh dari Kuta, so nak ke mana2 kena naik kereta.. nih kira boutique resort, so dia punya decor memang cantik sangat, dan sunyi/secluded... mcm Hard Rock Hotel, resort ni pun betul2 depan Kuta beach, so memang seswai utk org yg nak berhanimun/nak tenangkan pikiran.. Ada rezeki lebih skit, kami duk kat suite/ private villa.. murah +teramat la berbaloi duk villa ni! superb!! :))

2008: Alam Kul Kul Resort

Bilik2 hotel kat Alam Kul-Kul ni adalah berkonsepkan 'butik' dan hiasannya adalah ala Bali (hehehe dah memang hotel kat bali kan?!! :P)

suite villa dia siap berkelambu lagi...awww... lomentik gittew... hahhaha:P



bath tub dia pon chantek dan besaq!!

siap ada small courtyard dlm bilik tu..

kat hotel nih hiasan dia smuanya bunga hidup! mmg wangi..

Antara tempat2 wajib pergi ialah Tanah Lot. Tanah Lot nih sebenarnya ialah kuil Hindu yg dibina daripada batu di tepi pantai.. so kalau time air pasang, kuil tuh akan terpisah ngan daratan..nak masuk kuil tuh kena basuh kaki, bukak kasut lagi, siap ada ular suci lagi jaga kuil tuh.. so we all tak masuk ler.. tp view dia memang cantik! especially kalau g time sunset..

2007 : kedai2 on the way ke Tanah Lot.
brader baju putih tuh official Supir kitorang hehehe


entrance ke Tanah Lot

Tanah Lot: 2007, dgn hubby.

Tanah Lot; 2008- dengan family in laws.
terjumpa balik member lama... penjaga ular angker

Tanah Lot.


Mount Batur (Mount Agung) pon antara tempat wajib pergi jugak. view dia chantek sangat. Ni adalah salah satu gunung berapi yg masih lagi aktif di Bali. Sambil tengok view, kami sempatla lunch buffet kat restoran, overlooking the volcano. Cantik bangat sih!!

Makan2 smbil tgk view.

2008: Mount Batur

2008: Overlooking Danau Batur

Kalau bab-bab makan nih, tak sah kalau gi Bali tapi tak singgah ke Pantai Jimbaran. Kat pantai nih penuh dengan restoran2 kat tepi pantai. Mostly bukak petang, biasanya pelancong2 g makan2 kat pantai ni sambil tgk sunset. Romantic candle light seafood dinner by the beach, while watching the sun set.. food hanya akan dihidang bila matahari dekat2 nak terbenam.. sungguh romentik! :D

Jimbaran 2007: lengang, sebelum sun set..

Jimbaran 2007: Menunggu sun set (err..tunggu food jugakk!!!)


Jimbaran 2007: the sun nearly set....

..not yet...just few more seconds...

Jimbaran 2007: Walla! ..and finally our food was served!! :)


Jimbaran 2008:Lengang... just like 2007.. :)

Jimbaran 2007: Waiting for the sun to set (and the food to be served...)

HOLD...HOLD... (ala2 Braveheart gitu..)

Jimbaran 2008: Bilamana matahari terbenam, kita SERANGG!!!! :)

Jimbaran 2008: sambil dihiburkan dengan 'pengamen'...
si cilik Marissa overexcited sbb penyanyi tuh nyanyikan lagu "I love u Marissa" haha

kemudian time 'backup singer' part-time join show, import khas dr Malaysia
nak jimat kos..heheheh ;-)

pemuzik tradisional di restaurant@jimbaran
2x gi jimbaran, 2x tgk pakcik2 ni hehehe
yg sebelah kiri tensen sbb asyik2 budak ni yg dtg buat bising hahah

dan kalau makan jugak, tak sah kalau ke Indonesia tapi tak pekena nasik padang.. sempat jugakla makan kat Restoran Natrabu nih.. famous, boleh katakan smua Who's Who of Malaysia pernah singgah sini makan... Najib, Pak Lah, Che Det etc... tp food dia mmg sedap!!

2008: Rombongan Cik Kiah... hehe

2008: Habis licin daaa....

owh.. salah satu tmpat wajib g jugak adalah Ubud. Ubud ni kira perkampungan seni.. mcam2 ada, dari seni ukir batu, seni lukisan dan jugak ukir silver..pendek kata, org2 Bali ni memang berseni! setiap kampung mempunyai specialty diorg sendiri, samada seni batu, kayu, silver atau lukisan kanvas..

2008: even anak mat saleh ni pon terpegun tgk pakcik2 nih melukis sbb cantik bangat!!


2008: ukir silver.. mostly pompuanla..

2008: melawat kilang ukir kayu.. tapi mahal gilos!!

Org Bali memang kreatif dan berseni..
sekeras2 batu pun diorg mampu buat ukiran se-delicate camnih!!

Tak cukup dengan itu, sesapa yg minat kesenian dan kebudayaan lak boleh la g tgk show either Kechak Dance (tarian api) ataupun Tarian Barong.. ada perkampungan tersendiri utk setiap show... memang professional..

2007: we all g tengok tarian Barong


2007: nih puteri utk tarian Barong

2008: Tengok Kechak Dance pulak

2008: Kechak Dance. Happening sungguh!
~sampai tahap diorg nih boleh pijak api! cam dirasuk/high gitu... hehe


ermm.... kesimpulannya memang banyak sangat tempat yg boleh dijelajah di bumi Bali. Aku dah pergi 2 kali, tu pun tak habis pusing lagi.. dan memang ada niat nak kembali ke sana lagi (balik dr UK nanti).. sebab memang best! kalau penat2, amik jer spa yg memang murah giler! boleh dapat full body massage utk 2jam just bayar dlm RM30, okay!!!!!


2 comments:

~ Yus ~ said...

cantik2 gambar kat Bali ni. mmmm mesti pegi jugak ni. bole honeymoon lg.

srikandi jepara said...

Kami menawarkan katalog produk furniture jepara produk unik mewah mebel jepara ini banyak di minati konsumen Indonesia seperti:
almari hias
almari pakaian
box bayi
buffet
cermin hias
kamar set
kursi tamu
kursi teras
meja makan
meja rias
nakas
sofa
tempat tidur
meja belajar