Monday, October 29, 2012

Trip ke Kuala Selangor

2 weekend lepas kitorg buat trip ke Kuala Selangor pulak.. memula tu plan bukan main ingat nk ke Perlis-Kedah-Penang, tp sebab cuti yg makin menipis dan most weekends pun nak kena kerja membanting tulang jugak, so terpaksa cut short buat day trip je ke K.Selangor. sedih btoi! hehehehhe takper... takper... november ni kita travel puas2!! ;p

trip ke kuala selangor ni actually lebih kepada trip jalan2 cari makan dan jugak utk restock seafood. dah lama my colleague suggest pergi sana utk beli fresh seafood tp sebab ingatkan K.Sngor-KL ni adalah jauh, so ada sedikit perasaan malas nak pergi.... hehehe tapi kalini gigih jugak kitorg redah dan utk lebih kemeriahan membeli belah, kitorg ajak sekali my SIL's clan to join the trip. :)

turun dr umah cheras pukul 7.30pg, pukul 8pg dah smpai umah SIL. lepas bfast etc bertolak ke k.sngor pukul 9 and surprisingly dlm pukul 10.30 dah selamat sampai! kereta pun tak banyak, maybe berkat kitorg lalu LATAR kot!! kalau tau camni punya dekat dah lama pergi sana shopping seafood!! :) first destination haruslah ke Pasar Pasir Penambang - mcm hilang ingatan seketika memborongggg sakan!!! mmg dasar shopaholic! pilih ikan pun boleh rambang mata!! hahahahaha :p




mcm2 jenis udang ada. fresh2 belaka

seafood semua fresh!! price wise slightly cheaper than KL, tp jauh lagi fresh dari ikan2 kat pasar2 KL tuh!! puashati beb! dan masa beli seafood ni semua, pekedai dah tau kitorg dr kl, so diorg terus letak crushed ice terus dlm bag plastik ikan tu  semua utk preserved the freshness - apa tak nampak kl nyer, masuk wet market dgn kasut converse and handbag coach?? seriously overdressed! lolz :p

spoilt for choices!!

  
i bought udang kara/udang galah. seriously besar. kalau tak silap rm40 per kilo,tp kitorg beli half kilo jer. esoknya balik kl terus buat masak lemak udang galah. fuhhh!!! yummy! :p

paling fresh dan paling value for money : ketam! besar2 dan berat2. berkilau2 lagi kulitnya- membayangkang betapa freshnya ketam2 ni semua. RM20 jer per kilo!!!  giler murah!! sampai meroyan beli ketam! :)

ikan siakap RM17 perkilo, siakap saya beli ni RM15 jer. besar dan fresh. ikan merah RM20 per kilo. 

  
RM 7 per kilo. even ikan kerisi ni pun segar bugar! kitorg buat goreng kunyit biasa je, tp hasben makan sambil duk puji cakap sedap dan isi ikan tu manis- first time org puji saya goreng ikan sedap! heheheheh :p

binatang bercengkerang yg ditangkap: lala - buat masak serai bercili, kepah belum masak lg dgn kerang - dah selamat buat sambal kerang makan dgn nasi lemak. fuhh!!

 
 RM7 perkilo. segar2 jugak, so far masih terselamat dlm my fridge.

2 ekor ikan bawal yg besar2. seekor dah selamat kitorg bakar dgn rempah ikan bakar, seekor masih terselamat dalam fridge.

  
udang kecik pun beli gak. dah banyak terkorban dalam pasta carbonara saya. :)

sotong pun besar2 dan fresh. semua sotong2 ni tengah pregnant-ada telur. RM16 per kilo. semalam buat sambal sotong guna 3 ekor jer boleh buat makan 2 org sampai kenyang. 


 seafood ni semua kitorg letak dlm coleman. pastu singgah 7eleven beli ice utk penuhkan ice box. balik kl dah midnight, tp ikan2 semua still segar bugar, ice pun still intact! 

  
paddy field in sekinchan

dari pasar ikan, kitorg lunch di Selera Rimba - kita makan food autentik - landak masak rendang dgn pelanduk goreng bercili dan ayam kampung goreng. will blog bout it soon at my other blog. :) selesai melantak, terus ke K.Selangor again utk buat aktiviti pelancong pulak. hehehe

  
kitorg naik tram utk ke Bukit Melawati! hehehe


  
muka2 eksaited. hehehe

siap duduk di 3rd row tuhhh!! hahahaha

first time, jakunness. hahahaha 

perigi beracun di Bkt Melawati

  
view yg cantik dan meriam api di puncak bukit

the map


rumah api di puncak bukit
  
Makan Diraja

Muzium Sejarah Daerah K.Selangor
dan penghuni bukit yg setia... :)
  
the monyets
perhentian tram yang ada menjual...
 FREEZE magnet! canggih tak? hehehe


lepas pusing2 bukit malawati, sebab panas terik, kitorg pekena cendol bakar pulak. cendol bakar ni memang happening, siap ada drive thru okeh!!! will blog bout this too soon!

dari cendol, kitorg ke Pantai Jeram for an early seafood dinner by the beach... melantak seafood tak hengat punya! :P

dari Pantai Jeram, kitorg patah balik ke Kg Kuantan utk tengok kelip2 pulak.. 


  

muka2 eksaited tgh tungguh bot. RM50 per boat.

kebetulan masa kitorg pergi baru lepas hujan gerimis, so ditakdirkan rezki kami malam tuh, kelip2 keluar dgn banyaknya! cantik giler!!! naik sampan dalam gelap, dgn diterangi cahaya kelip2 je kat tepi sungai.. mmg unik! unfortunately snap pic tak nampak, dan takboleh guna flash sbb nanti kelip2 mati.

di atas sampan. budak kecik ni takut sampan terbalik, pastu siap ckp lagi ada buaya kat dlm sungai! isk isk iskkk... hehehhe


trip tengok kelip2 makan masa dlm 20minit. dari Kg Kuantan, kitorg terus bertolak balik. pukul 11 mlm baru sampai umah cheras. exhausted!!



...welcoming november with warm heart - travel, travel and travel.. at least to 3 different places ;) yeay!!

5 comments:

littlehumblelynn said...

lama x nmpk tuan blog dlm blog nih
bestnya nk cuti pjg yea
have fun dr!

Oyis said...

wow... didn't know ada that much places to visit and things to do dkt k. selangor. and seafood yg kak wan beli kat pasar from pg tu, 11 pm sampai rumah still ok yeh (i know u said buh dlm coleman with ice, but juts nak be sure i didn't read it wrong. kalo betul, bole cuba buat jg one day).. :)

OneWan said...

Lynn:
Tuan punya belog malas nk tunjuk muka dah skrgni. Hehehe anw thanks! :)

Oyis:
Yup, ice still ok dan ikan2 still segar bugar eventhough 1whole day duk berjalan. Kalau perasan ada a few pics ikan/udang dlm entry ni still dikelilingi ice, dan gmbr2 tu disnap di rumah.. :)

zailamohamad said...

abang ipar zaila stay di Kuala Selangor tapi kami ni sekali pon tak pernah pergi pasar yang Wan cerita ni..HAHAHA

This weekend nak pergilah, nak cari lala..lama dah kempunan nak makan lala..by the way Bukit Melawati pon tak pernah jejak lagi,,sadis sungguh..best juga kalau bawa anak2 naik sana..harusku ajak en suami ni:)

thanks Wan sebab buat entri ni

shafa said...

seriously ketam tuh yg xmeahan...!!
fresh2 n nampak sedapnyer wpn still mentah...
rs mcm nk gi makan ketam pulak