Saturday, March 14, 2009

Kembara Istanbul- Path of the Empires (part 2)

6 Mac 2009.

Tengahari.
Cuaca dah makin ok. Matahari bersinar agak terik..

Kami berjalan lagi, keluar dari Topkapi Palace..

Haghia Sofya/Aya Sofya/St. Sofya

Kali nih turun bukit lak, ke Haghia Sofya/Aya Sofya/St Sofya. Haghia Sofya ni sebenarnya adalah sebuah church di zaman Byzantine (dlm 500++ B.C). tp telah diconvert menjadi masjid pada zaman Ottoman thn 1400++. Tp sekarangnih, function as a museum jer. So dia punya architecture is a mixture between Islamic and Christian..just imagine going into an old church, yg ada lagi salib2, gmbr2 tuhan/dewa2 kristian yg biasa kita lihat, tp berada di dalam sebuah masjid- yg dikelilingi seni bina&kaligrafi2 Islam!! so its like a combination of an old cathedral (Christian architecture) with the old mosque (Islamic architecture)!!

ruins of Theodosian Church- kat laman Aya Sofya

main entrance nak masuk Aya Sofya

Inner Narthex

memang terpegun ngan architecture dia..


marmar berbentuk labu yg sangat besar- tempat amik wuduk.

lost in thoughts!

Mihrab

library/ tempat sultan dulu2 mengaji

dan sempat gak naik ke upper gallery dia- punya la tinggi nak panjat sampai ke atas, kena melalui tunnel kecik.. memang termengah2 gak lar.. panchiiitttsss lagiii!!!!!!

baru nak mula panjat ke upper gallery..

upper gallery: the chandeliers

dari upper gallery nih boleh tgk dome dgn lebih dekat
N.B: mixture of Islamic and Christian architecture..

Kuar dari Aya Sofya berenti rehat jap kat Sultanahmet Parki (taman). Penat sangat, berenti amik nafas sambil2 menghayati view Blue Mosque dari jauh..
Sultanahmet Parki


Lepas rest dalam 10minit, terus jalan lagi ke Blue Mosque (Sultan Ahmet Camii/ Masjid Sultan Ahmet). Masjid nih memang lawa. Speechless. Taktau camna nak gambarkan kecantikan masjid nih!!

Blue Mosque/ Sultan Ahmet Camii


the courtyard

ruang solat

ruang solat: note the lowered chandelier.

with magnificient domes

the other side of Blue Mosque


Then terus ke Hippodrome lak, kebetulan kat sebelah Blue Mosque jer. Hippodrome ni sbnrnya centre of kerajaan zaman Byzantium ngan zaman Ottoman,kununnya sebagai tempat rakyat jelata berkumpul la..zaman dulu, kalau ada announcement dari pemerintah, takpun riot ke.. semuanya start dari Hippodrome nih.. kira cam tempat menyebar maklumat dan simbol keamanan kerajaan dulu2 gak la.. kat sini adala Obelisk of Theodosius, dibina di Egypt tahun 1400 BC, tp dibawak ke Constantinople thn 390BC.

Obelisk of Theodosius

Kat Hippodrome nih jugak ada Spiral Column. Architecture dia memang pelik, berbentuk spiral. Kununnya dibina nak meraikan kejayaan menakluk Persians pd thn 400BC. dan dulu2 diorg letak patung kepala serpents kat atas spiral tu..- tp skang nih tinggal tiang jer, patung kepala2 serpents dah kena masuk muzium arkeologi.. :D

Spiral Column


Rough Stone Obelisk

punyala kitorg haus, tp pakcik nih just jual susu jer!!
p/s: sini mmg suka sangat ngan susu & makanan tenusu!


Habis pusing Hippodrome, berjalan turun naik bukit semula.. balik ke hotel.
Memang dan PENAT, PANCIT, LETIH semua ada.. rasanya sepanjang hari dah berjalan dekat 15-20km!!! dan berjalan sejak kul 9pg sampaila kul 530 ptg baru balik ke hotel!! dari hujan di pagi hari, sampai la panas terik di tengahari, dan hampir gelap nak malam, baru la stop berjalan balik hotel..kesalahan parking? just angkat&angkut!
sepanjang duk berjalan2 ptg tu shj dah tgk dalam 5-6buah keta kena angkut!


Malam dalam kul 8 kuar lagi.. kalini just kuar nak cari makan...

dinner? makan roti lagi..

rasa dia macam roti nan, tapi ada bijan ..
doner kebab: makan ngan roti nan tuh.

ataupun, tavuc kanat (chicken wings) makan ngan nan gaks!


lepas membayar bil, dia bagila complimentary turkish tea ngan apple tea..


balik dari makan, terus zzzzzzzzzzzzzzzz...........

3 comments:

dxoul lacruz said...

the blue mosque. why they called blue, can't see any blue color pun..grey je nampak..bley explain kak wan? hehehhe

Anonymous said...

salam zul,

i'll answer it on your behalf k kak wan hehehe :-D..

blue due to the Iznik tiles kat dalam masjid, bkn sbb domes/minarets blue-ish..kalau tgk gmbr interior/wall and also the courtyard of the mosque, u'll notice the tiles having a dark-semblance colour (for courtyard). it used to be blue, i suppose, tapi dah pudar sikit..another pic might paint a diff view and do a justice to the name itself.

in the pic "with magnificent domes" -magnificent, bukan magnificient larr hahaha ;D - u can see the wall being decorated with some blue tiles..thats it, the story behind the name.

but unfortunately, takbanyak gambar dlm interior, since we arrived there just before Asar prayer, so they were closing it for everyone.

furniture jepara said...

Kami menawarkan katalog produk furniture jepara produk unik mewah mebel jepara ini banyak di minati konsumen Indonesia seperti:
almari hias
almari pakaian
box bayi
buffet
cermin hias
kamar set
kursi tamu
kursi teras
meja makan
meja rias
nakas
sofa
tempat tidur
meja belajar