Sunday, April 12, 2009

Shepherd's Pie.

The Brits memang gemarkan pie2 ni.. slalu jer teringin nak makan pie diorg nih.. tp semuanya tak halal.. sebab teringin nak makan, we all try la buat pie nih last week (during the long lazy weekend).. :)

A friend gave me the recipe, taken from her sis. But with the help of mr ramsay and mr marwan, we improvised the recipe according to our taste.. :D thanks to hubby yg sungguh rajin memasak! hehehehe

Cara-caranya :

Phase 1:
1. Goreng daging cincang sampai kuar air dan agak kering. Keluarkan daging dari kuali.
2. Goreng bawang yg telah dipotong dadu kecil. Goreng sehingga kekuningan. kemudian masukkan daging. Goreng daging dan bawang sehingga sebati dan memuaskan hati.. then masukkan capsicum ngan carrot yg dipotong dadu. (campak jer apa2 yg korg rasa nak makan/ada dalam fridge). Kacau sehingga sebati dan masak.
3. Pastuh masukkan sos worcestershire, tomato puree dan sos tiram. Then bolehla masukkan stok daging.
4. Masukkan daun thyme/ rosemary yg telah dicincang halus berserta sedikit susu, butter ngan grated cheese. Then seasoning with pepper n salt. Yang penting, hasilnya mustilah a bit sticky/ pekat.. jgn cair/berminyak sangat..


5. Bila dah rasa sodap/puas hati, kuarkan hasil gorengan dan letakla ke dlm bekas utk membakar.

bahan gorengan kat dalam bekas oven-proof.

Phase 2 :
1. Rebus ubi kentang. Bila dah empuk, lenyekkan kentang tuh sehingga menjadi mashed potato.. 2. Gaulkan mashed potato tuh ngan 2 sudu butter ngan half kotak cream cheese. Kalau rasa agak pekat, masukkan susu. Lenyek2kan lagi sehingga sebati.. Then boleh ler seasoning ngan pepper dan garam.

Phase 3:
1. Letak mashed potato (yg kat dlm phase 2) ke atas bahan gorengan (daripada phase 1).
2. Then boleh ler tabur grated cheese ngan pepper ke atas permukaan mashed potato seblom membakar.


3.Pastuh boleh ler toreskan garfu ke atas permukaan mashed potato tu, nak make sure permukaan dia beralun. (tp jgn sampai tembus lak! hehehe).permukaan beralun nih nnti bila dah dibakar, akan nampak cantik..
4. Then bakar in oven (yg dah dipreheat 200C) selama 30minit...


and... VOILA!!


our homemade Sherperd's pie.


Phase 4:
MAKAN time!! but make sure tunggu hingga sejuk skit baru boleh makan.. ~kalau makan time panas sgt, cheese/mashed potato tuh agak lembut/cair.. confirm boleh melecur! hehehe

bila dah dibakar, lebih kurang rupa camni la..
1 layer of topping (potato) and another layer of filling (meat)


and after just a few minutes of serving, nih la hasilnya... :)

served the pie to a cousin from KL who dropped by for dinner.
(this is just for starter, while waiting for me to cook dinner! hehehe)


Warning:
Actually this is a 'wholemeal' food.
Agak kurang sesuai untuk org yg nak kuruskan badan.. amatlah kaya dengan zat2 dan vitamin2 yg berbagai.. :D

2 comments:

Anonymous said...

next project - Yorkshire pie.

dxoul lacruz said...

wow...looks convincing!