Saturday, August 20, 2011

Amsterdam: Misi mencari Windmills.

Cerita basi. dah 4bulan punya cerita, baru nak tulis kat sini. saja nak panas enjin utk travel lg, lgpon lepasni bila dah balik mesia boleh la layan2 belek pics,reminiscing our sweet memories kat europe kan.. tetiba mode feeling2 syahdu la pulak.. hehehe layan aje ler..

Actually misi mencari windmills ni memang dah aim sejak seblom ke amsterdam lagi.. tp bila smpai sana,  jumpa sebijik je windmill kat tgh2 town, tu pon windmill tinggal.. sbb tak buat homework punya pasal kan.. lepastu on the last night tu, belek2 tourist guide kat hotel, baru tau pasal perkampungan windmill nih..rupa2nya kalau ke amsterdam memang wajib singgah ke sini.. sbb kat sini ada dlm 14windmills yg masih aktif, dan kira yg paling dekat dgn amsterdam. yg lelain tu kena kuar dr amsterdam baru boleh jumpa.. so terus buat kerja gila, checkout awal pagi, then kamikaze ke train station utk ke Zaanse Schans.

Kira kamikaze sbb tak plan lansung nk ke sana, dahla main redah je.. seb baik pakcik yg jaga kaunter tiket train tu tau cakap english, dan tersangat helpful.. dia siap ingat kitorg ni pegi utk berkahwin kat windmills lagi.. punyala tak logik kan.. wakakaka sebabnya memang ramai couples yg berkawin kat atas windmills kat sana tu.. hehehe perjalanan ke Zaanse Schans ni dlm 30min je dr amsterdam, naik intercity train.. dan bila smpai sana, kena jalankaki dr train station dlm 10minit camtu..

rumah2 tradisional kat perkampungan ni. semua rumah2 ni ada org duduk, dan ada jugak yg di-convert jd hotel/kedai/galeri.. 


tempat ni besar gak dan cantik. memang worth sangat2 pergi, eventhough kitorg decide nk pergi last minit! :)

peaceful jer.. weather lak memang best aritu, tak panas/sejuk sangat. mmg cun!

windmills dr kejauhan.

cantik, kan? perasan ala2 citer koboi lak. tatau naper. hehehe 

windmill. actually boleh naik kat atas tu, tp kitorg tak sempat naik, sbb nak kena berkejar balik amsterdam utk catch flight balik london..


 
 kat sini selain nk tgk windmills, boleh gak tgk org buat cheese. ada 2 cheese factory, tp kitorg masuk catharina hoeve ni jer.. nk masuk FOC jer..

tempat diorg demo pembuatan cheese. 

cheese seketul sekilo.

say cheese!!! :p macam2 perisa ada..

wif free sample summore.. a lady in their traditional costume..

selain dr tu, ada jugak woodenshoe workshop kat sini..

layan tgk diorg demo cara pembuatan terompah kayu ni..

dan ofkos la kena ada unsur2 sopping- pulun sopping souvenirs!! :p

oh ya, actually tempat ni tersangatla besar. ada dlm 5km kot. dan kat situ mmg kena jalan kaki jer..kalau ikutkan kena lepak2 sana satu hari baru puashati, tp kitorg smpat pusing2 dlm 4jam jer kot.. lepas tu terus balik amsterdam. sampai2 amsterdam sempat ke hard rock lagi-2nd visit, gara2 tak puashati dgn hasil pensopingan sbb ada yg tak beli-haruslah borong lebih kan... then dr hard rock tu sempat lagi layan canal cruise yg unik..

nnti sambung in the next entry...

4 comments:

Lady Lavender said...

amsterdam..one of the place yg saya pun tingin nak pi. tapi tatau le hajat kesampaian ke tak :-). nantii jgn lupa sambung entry lagi.

dxoul lacruz said...

been there, done that :D

littlehumblelynn said...

cantiknya rumah2 tuh :)
jatuh hati lak...

4 jam jer jalan..dr LONDON ke AMSTERDAM naik flight berapa lama pulak ?

Wan said...

lady lavender: insya Allah ada la peluang tu nnti. lama lagi kan duduk kat finland? tp make sure pergi time spring, wajib ke Kaukenhoff. :)

dxoul: globetrotter?! :p

lynn: london-amsterdam sejam flight je.tp sbb schedule pack, terpaksa shorten kan stay kat sini.