Friday, February 5, 2010

Air

Antara benda yg i tak suka duk london ialah air dia. Air kat london ni memang berkeladak dan banyak limescale, atau dgn kata lain 'hard water'. Kalau ikutkan, kat UK nih jenis air adalah mengikut kawasan. kalo hard water, maksud dia mempunyai kandungan mineral (calcium, magnesium, calcium carbonate) yg tinggi, in the form of limestone and chalk. tatau merbahaya kpd kesihatan ke tak, tp diorg claim very2 mild effect to cardiovascular system.



Okay, berbalik pada kisah air tadi.. kalau duk kat kawasan hard water cam london ni, maka senang sgt limescale nak melekat kat kettle, sinki etc. bila dah limescale melekat kat kettle, mulala performance kettle jadi hampeh. kalo nak masak air biasanya makan masa 5minit, bila ada kotoran limescale melekat kat heat element kettle tuh sure makan masa dkt2 10minit! kat sinki lak slalu jer tersumbat ngan limescale nih. kalo nak basuh baju pon advisable guna sabun lebih sket.. kalo kat kettle/brg letrik/sink siap kena beli limescale remover lagi nak bagi hilang (maklumler i nih malas sesangat nk menyental).. nak minum air pon rasa segan2 jer takut limescale melekat kat dlm saluran pemakanan, camne? hahaha

So nak taknak, memang kena beli water filter. kat sini jarang sgt tengok water filter gedabak besar yg letak kat luar umah mcm kat mesia tuh. filter jenis yg lekatkan kat kepala paip pon jarang jumpa.. slalunya yg jual kat kedai semua kecik2 comel jer.. agaknya sebab umah sini semua kecik2 kot? takpon sebab semua org sini suka beli mineral water jer kat kedai, dasar malas nak masak air + nak jaga kesihatan + byk duit.. hehehe

Memandangkan kitorg tak berduit sgt dan tak mampu nak beli air mineral utk minum everyday kat umah, so kitorg biasanya masak sendiri jer air dan tapis guna water filter. Water filter kat umah ni cap BRITA. performance dia bagus,dah guna setahun lebih memang puas hati sgt2 lagi. then semalam masa nak beli cartridge filter dia, ternampak lak brita ni buat promotion besar2an.. beli 6bijik cartridge, dapat free 1bijik cartridge dan sebijik water filter yg RRP dia GBP22!! lepas google2 dan siasat2 sket, dapat tau kat mesia pon ada gak jenama Brita ni, so terus decide merembat! Since kat mesia ada jual cartridge filter and water filter Brita, so we all decide nak merembat dan angkut balik mesia nanti..

So petang tadi lepas kelas, terus ke Argos utk merembat filter jug ngan cartridge tuh. memang berbaloi-baloi! puas hati gilerr!! kaler pon cun, merah gitew-new colour lak tuh.. dahla memang water filter utk letak dlm fridge pon. lepas nih, masak air jer boleh terus tuang dan letak terus dlm fridge. (we all ni jenis yg suka minum air sejuk. kalo minum air suam, mcm rasa tak hilang dahaga jer..hehe)


lawa kan? terpegun ngan keanggunan red kaler ni.. :P and yes! we all merembat 2bijik sekaligus! hahahaha nak letak dlm fridge kat btho nnti la.. kat london nih fridge cinonet, 1bijik brita nih pon seb baik muat2 jer! :))

oh, btw u all tau ke tak, one of the companies yg buat water treatment kat UK ni ialah anak syarikat YTL? yup! its a malaysian-owned company! wessex water, bila Enron (previous owner) bankrap, YTL beli dr dorang.. i tau ni pon sbb my 'readaholic' yg bgtau, last time siap kena sound lagi sbb i tatau psl ni..hehehe (sorry la yer, i bab2 companies, business,current affairs memang sub-zero knowledge!seb baik ada org slalu tolong updatekan..hehe)

5 comments:

naza said...

uih lawanye filter nih..btw kitorang pun pakai brita..ni rase cam nk rembat gak..hehe..

wan_syahira said...

lawa seh...kemerah2an....hehe...kalo beli air mineral x leh eh? aku sejak duk melake nie x pnh lg masak air tuk minum...kalo nk wat air manes je gune air yg dimasak...kalo x, beli air mineral je...rase klorin kuat, x leh nk telan...huhu ;)

Hana' Yusuff said...

comelnya..
kat msia ni kalau tak guna penapis air memanjang la sakit tekak.. kat luar yg besar gedabak kat sink dapur pun ada juga.. hehe..tp kalau minum kat kedai tak dpt nak kata apa la.. huhu

zailamohamad said...

comelnye, sekarang ni kalo tak guna water filter rase macam tak selamat aje ntok diguna kan wan;)

Wan said...

naza: memang lawa! puas hati sebab dapat free, beli la.. :)

buya: bukan takleh beli air mineral, tp mahal ler.. tak mampu..hehehe :P

hana: tuh la pasal.. kalau kat mesia, klorin tp kalau kat sini limescale! memang kena guna penapis la.. tp kalau kedai memang tak terasa sangat sebab minum air manis.. :D

zaila: betul tuh..duk mana2pon rasanya memang kena guna penapis, sbb diri sendiri rasa tak yakin air bersih kan.. :)