Saturday, February 6, 2010

Membakar dan menghias

Tengah2 blog hopping tetiba terjumpa blog Akakratu nih. dia citer pasal dia attend festive cookies class kat Sugarflours. nampak cam menarik.. sugarflours tuh lak nampak cam memang betul2 organised professional decorating/baking class. Menarik! Kalau tak attend decorating class pon, attend kelas belajar wat kek kukus pon best, sebab kek kukus nih memang susah giler nak buat.. Aritu pernah baca pasal Hana attend Kelas kek kukus pon nampak cam menarik.. siap boleh bwk balik kek lagi.. jeles betul la.. nih yg tetiba terasa nak balik Mesia cepat2, boleh join kelas2 camnih..

Actually dah lama teringin nak attend proper class camni. ada gak duk cari/baca pasal kelas cake baking/decorating ni. Walaupun sebenarnya memang ilmu baking membaking i nih memang tak banyak/boleh dikatakan hampeh gak la,tp minat tuh memang ada..cuma harapkan my skills nih takde la hampeh sangat, so that cikgu chef yg mengajar tuh tak pening sangatla ngan my skills nanti.. hehehe sebab tuh terasa bagus gak kalau attend proper class kan. then alang2 tu nak la attend decorating class jugak!! :)

Alang2 dah ada beli kenwood mixer kan, better attend class and get full use of it! kang nnti ada org ckp gajah putih lak kat dapur i tuh.. hehehe


p/s. 1: Naza, wani jom la kita attend kelas sekali nak? Sugarflours nih kat area2 Az-Zahrah jer.. jom??!! syiok la sket kalo ada geng.. hehehe

p/s. 2: Me memang terasa agak buhsan gak ngan dentistry. pernah bgtau my Arab classmate kat sini, yg i nak jadi full time chef one day nnti, tp dia gelak jer. sabo je lar.. tp dia ckp i ada talent.. sebab pernah bwk bihun goreng ngan rendang daging masa semi-party (seminar-party) kitorg dulu.. terus dia jatuh chenta ngan masakan i,smpai skrg duk terbayang2 jer bwk food yg i bwk utk dia dulu tuh.. hehehe :P

p/s. 3: inchik hasben, apakata u enrol me into one of these classes as my belated birthday pressie? nnti i bake kan cake dan hias cantik2 for u.. ;)

13 comments:

awanis said...

wan,

i pun berangan gak nk attend proper class cake decorating nih.. selama ni hentam buat sendiri je... dulu ingat nk enrol kelas kat PME nih tapi takde masa la.. btw, ni link PME, ada jual byk alat decoration..

http://www.cakedecoration.co.uk/

selamat menjadi chef berjaya! hehe

Wan said...

k.awanis:
alamak, cam menarik la pulak PME class ni!! murah lak tuh, GBP25 utk 4lessons?? biar betul? cupcakes class in march, tp nak exam la pulak mac nih.. kalo akak nak g/jumpa yg best, nnti hello2 la, boleh saya join skali.. :)

zailamohamad said...

you go girl, zaila dulu amik engineering tapi last2 suka meniaga lah pule!!

naza said...

okeh nnt kite pegi kelas same2..setakat dkt Az-Zahra jalan kaki je from my house..hehe..btw td reki Kitchenaid ade offer kt Fenwick!!If only ade ongkos dh rembat dah!!huhu!!

che'puan Idot said...

sokong-sokong,
doktor gigi aka chef.
err, nanti makan manis-manis, gigi sakit tak?
heheheheh

Deloress said...

salam

u dok london lagi byk opportunity tau utk join the baking or cake decorating class. rebut peluang ituuu !! heheh...

i verangan dulu nak attend Le Cordon Bleu. hehe.. konon la. And now how i wish i can join one of the famous Eric Lanlard's (Channel4 -Glamour Puds,) cookery classes kat london nun, tho a bit pricey la jugak. And i think sure byk lagi classes like that available around london..

Naza.. i miss your blog.. tiba² dah private when i 'jenguk' dulu².. Do u mind grant me the permission to view it pls? btw.. Brape offer Kitchenaid kat FENWICK ?? cuba survey ebay jugak..kdg² ppl nak let go murah.. n mostly pick-up only..area² London n nearby. So u all boleh la rembats :P

Hana' Yusuff said...

x pe.. tu dah ada kelas kat sana.. mesti dasyat2 tu.. ni pun tgh tunggu peluang nak attend kelas2 lagi. kadang kelas ada, waktu pula tak sesuai.

Anonymous said...

i pun dulu reader blog sis naza, tapi once dah private dah tak dpt masuk dah. nak email mcm malu la pulak, sbb invited readers kan.
~aina

naza said...

hey ladies..email me ur add..i nk invite tp xde email..ape nk malu laks..hehe..
k.wan sorry nyeboks ek!!;P

Anonymous said...

hi sis naza, my email reynna16@gmail.com
~aina

Deloress said...

samalah aina.. i pun sbb segan.. sbb kot2 utk close frens saje ke hehe..

deloress53@gmail.com

thanx naza

Wan said...

zaila: thanks.. memang ada pikir nak tukar bidang, tp kena tunggu abis kontrak bayar utang jpa dulu la kot..hehe

naza: sila la merembat kitchenaid. nnti blh tumpang jamu mata! :P

idot: sakit gigi tak mengenal kerja.. tp takper, mmber2 ramai..hehehe i nih actually dental phobic gak! :P

deloress: memang banyak kelas, tp slalu nya bizi sngt la. kelas full 8-5, 5days per week. weekend jer pancit! tp ok gak kan, tgkla kalo kebetulan xmas break ke ok gak kalo nak attend course.. ;)

hana: nnti kalo attend kelas lagi,blog la. boleh tau review camne, kot2 nnti balik nak g kan.. :)

p/s: naza, sila wat cam wall sendiri.. :P

zarin said...

hi, i pernah attend kat yummies bakery tu je kalau bab baking nih..tp last yr i attend fondant deco kat sayasukacupcake.blogspot ni..nanti tengok site tu, cantik deco dia..
kak jun ni baik n dia ajar satu2..best and i tgh plan nk pegi lg for my dotter punya b'dy cake nanti ..hihi..
btw, i baru habis baca "twenties girl" best n hilarious gilos hahaha :D