Thursday, April 14, 2011

My first caravan experience

Jumaat lepas kitorg beramai2 buat rombongan cik Kiah ke South West... perjalanan ke hujung England! dan kalini konsep trip agak berbeza sket berbanding trip2 seblom nih.. sebabnya nih la 1st time buat road trip 2 famili.. seblom2 ni selalunya berjalan solo jer dgn cik hasben.. actually ni la jugak 1st time kitorg amik holiday promo dr surat khabar The Sun. kat sini kalo time2 ada promo tuh (slalunya kat paper The Sun la), just kumpul 10 token dr paper tuh,byr sorg 10pounds, then submit forms beserta suggested travel dates/travel destinations. pastu ikut nasibla akan dapat g mana/bila.. actually ni pon my frens yg bersemangat waja duk kumpul tokens tuh semua, sebabnya nak try duduk berholiday kat dlm caravan!!! hehehe

Perjalanan bermula kul 11 pagi dr East london. kununnya plan nk bertolak awal, tp lepas tolak g kedai amik keta, breakfast, angkut brg, etc etc last2 kul 11 jugak baru betul2 bertolak dr Upton park!

Our first pit-stop. Exeter Mosque
Islamic Centre of the South West.

Penat gak lar duduk dlm keta. memula stat perjalanan bukan main lagi borak panjang, sampai habis modal berborak, baruuuuuuu la sampai ke destinasi percutian! ke ceruk countryside kitorg redah! seb baik pakai hybrid car pinjam, takdela terasa sangat minyak keta nya.. kalo pakai mercedes ke, 4x4 ke, mmg pokai gak lar kot.. hehehe almaklumla, kami ni student weih...student!! :p

our lunch pack! luckily my travel companion ni rajin masak!! kenyang perut ai makan nasik goreng+nugget ayam+ marble cake yg lazzat!! me yg tak brapa rajin masak ni jz bwk sandwich telur je.. hehehe :P *tenkiuss!!*

niat di hati nak cari park yg best2 sket nak landing piknik, tp sbb highway yg sungguh bosan (highway kat sini mmg tak happening lansung, ok!), so terpaksa berpiknik kat petrol station jer. makan tepi tong sampah, sedih tak? dah nama lagi anak perantau kan,dahl nama lagi student kan!!  :p

siap ada insiden basuh membasuh kat kampung mat saleh mana ntah! :pp

Masa duk drive kuar masuk kampung/semak samun tuh mmg suspens jer nak tgk caravan kitorg.. dlm hati mmg duk imagine caravan dlm hutan yg tak brapa laku ke hape ker kan.. hehehhe at last lepas 7++hrs perjalanan dr london, sampai la jugak kami ke tmpat yg dituju..

surprisingly, it was not bad at all!! well, for a GBP15 perperson for a 3nites holiday trip, it was not bad at all!!!

ParkDean Sea Acres Holiday Park- the reception cabin
the entertainment centre - ada pub, snooker dan small restaurant. siap lengkap dgn gym dan indoor swimming pool. masa sampai ni, reception dah tutup, so terpaksa g amik kunci kat pub je..

view from our cabin.. 

cabin no.81. parking keta kat seblah cabin je. nicee!!

our comfy living hall.

attached with a small kitchen, equipped with microwave, oven, 2 doors fridge and crockeries.

lambakan makanan dr london! :p 

and more food! and these were just for the 4 of us!! nih tak termasuk frozen curries etc dlm fridge lagi!! :pp 

the master bedroom.

cute room for cute people! :pp

Since masa sampai tuh semua org dah pancit + dah nak malam dah pon.. so activity mlmtuh hanyalah masak2, makan2 dan lepak2 jer..
kitorg dah bwk frozen food siap2 dr london. just reheat dan tambah santan jer! 

tadaaa!!
 we had chicken curry, opor daging dan kobis goreng. lauk pauk adalah jauh lagi best drp lauk pauk semasa duk umah sdr kat london! hahaha *bliss!!*

aktiviti wajib. bergosip! :P

The next morning tuh siap bangun awal lagi. mmg bersemangat nak berjalan tgk tmpt org! luckily the weather was sooo warm and nice!

sunrise view from our cabin. awesome!

sempatla pusing2 sekitar kawasan cabin snap2 pics.. memang tenang dan nyaman jer..

Holiday park ni overlooking laut.. cantik jer,takde pantai tp ber-cliff.

 siap ada padang golf mini lagi. 
...dan errr.. someone yg tgh amik angin sepoi2 bahasa! :pp


lepas amik2 angin pagi, terus masuk dapur utk prepare breakfast!

nasik lemak dan kari ayam smlm yg tak habis.. my fren dah bwk sambal tumis siap2 dr london, pg tu just masak nasik dan reheat sambal tumis dgn microwave (sampai elektrik tendang lagi! haha) :p


lepas breakfast, terus bersiap2 utk kuar jenjalan!


... to be continued!

9 comments:

Oyis said...

ooo dtg southwest ke? x singgah plymouth kak wan? exeter ngan plymouth dah dkt sgt dah tu, kitaorg kalo nak tukar2 angin shopping2, gi exeter je. btw, masjid exeter tu baru je siap tu, islamic centre dia mmg besar betul. kat SW mmg payah nak dpt masjid, so ni kira antara masjid besar plg dkt ngan plymouth la. plymouth masijid nya converted from rumah2 org je... psl perjalanan tu mmg x leh buat apa la, sbb tu saya mmg dreading it ke london. dkt 5 jam naik tren, berkematu bontot! kdg2 tertanya2 balik, apsal la aku ni pilih plymouth, nk jln2 UK payah betul sbb ulu sgt. nasib baik area SW ni mmg touristy sket, so perabih kaw sekitar je la sudahnya. ok kak, menunggu pics seterusnya :)

Aswani said...

wan, usah dielaborate bab membasuh kat kg mat saleh tu hahaha ;PPP
uwaaaaa...beg LC ku!!!

noreen said...

wah..holiday together2 gitu! best! sedapnyer tgk nasi lemak london ni..teringat2 gambar nasi lemak rumah wani yg manno post sblm ni..telur rebus tu nmpk sedap sgt! camaner buat? kena guna timer ker br bole dpt kuning telur camtu?

lynn said...

dr

bestnya!!wpun baca entry nampak sgt dr penat..apapun next entry plsssssssss...hehehe

zarin said...

bestnya ;-)

Wan said...

Oyis:
tak sempat nk singgah plymouth.. dan tatau lak plymouth tu dekat je ngan exeter.. :) singgah exeter tu pun kejap je,semata2 utk solat je, tp mmg besar sungguh masjid tuh.. tu yg siap snap pics lagi tuh! hehehehe memang berkematu bont*t duk dlm keta, tp worth the trip bila tgk scenery yg cantik! sure tenang jer study kat SW ni kan? :)

wani:
hahahhaha :pp

noreen:
best best! makan nasik lemak pagi2 time sejuk2 mmg best!! seb baik wani rajin masak, aku tukang makan jer! eh telur rebus tuh rebus mcm biasa je tak guna timer pon, cuma skill org yg potong telur (aku la tuh!hehe) tuh yg buatkannya nmpak sedap kot! :p

lynn:
mmg penat.. tapi worth the trip! nnti2 sy buat entry baru.. :)

zarin:
yup, best dan scenery mmg cntik! :)

Oyis said...

k wan, dkt je plymouth-exter, 45 min naik kereta. kalo x dah bole jumpa kenalan alam maya heheh!

suka jgk duk SW ni, nak2 time spring/summer, mmg kalo kalut2 kepala, kitaorg gi tgk laut je. jln kaki x sampai 10 min pon drpd uni. i guess in a way kitaorg dah take it for granted sgt seaside ni. balik msia, sure akan miss the sea so much dgn bunyi seagulls pg2 apa semua.

zailamohamad said...

bestnyaaa, napelah kat Malaysia ni tade caravan..huhuhuhu

Wan said...

Oyis:
tu la kan.. takde rezki nk jumpa..takpe, kalo tak kat sini, kot2 jumpa kat kl mana tau kan? ;) tp apapon mmg SW best dan cantik sangat2!!

zaila:
kat mesia cuaca panas sangat, sure rentung duk dlm caravan tuh! hehehe :p