Sunday, August 30, 2009

Akok

Bulan2 posa camnih tak sah kalau tak pekena akok. (dah nama lagi org kelate-teganu kan,mulut pun duk teringin kuih2 manis jer.. hehe) dah dekat setahun lebih tak pekena akok nih..balik baru nih pon lupa nak makan kuih nih.. kalau bulan2 posa kat KL dulu selalunya kuih nih la antara fevret kuih kat bazar ramadhan.

Semalam duk google punya google, last2 terjumpa gambar nih:

Akok 3 segi DIY, perantau punya style. Obviously tuan empunya blog yg kreatif tuh adalah rakyat kelate/teganu yg duk obersee la.. Dia just guna toaster jer utk bakar akok tuh!! Comel je kan, cam rupa sandwich pon ada!hehe ~nih kalo makcik2 kat kampung tengok, mau nyer terpengsan tgk shape akok yg sungguh canggih nih!! ~sepatutnya kuih nih dibakar ngan sabut/arang, dalam acuannya yg dibuat dr tembaga.. Inspired by his (yup, tuan punya blog tuh adalah lelaki) creative ideas, aku pon terus terasa nak try buat!! ;)


Memandangkan dah seminggu posa, tp lom jumpa kuih muih melayu lagi, so gatal tangan nih terus menjadi2 ler nak mencuba! Terus google cari resepi akok nih, seb baik jumpa resepi akok kat myresepi. Resepi nih agak simple, rasanya memang direka utk golongan perantau pon.. ;P

Aku mix semua bahan2 ramuan dia ngan blender jer. Tuh pon seb baik terjumpa gula melaka dr dlm fridge.. Kalau ikutkan resepi, either kena mix ngan hand mixer atau pun tapis guna penapis utk buang ketulan2 tepung. Malas bebenor nak kuarkan hand mixer dari dalam gerobok, penapis lak tak wujud kat umah nih! Tuh yg timbul idea nak guna blender utk mix semua benda.. hikhikhik!

Aku just guna tray muffin jer.
~manala nak cari acuan kuih bahulu/akok kat kota london nih weihh!! :P

Pastuh bakar lak dalam oven. Masa tgh bakar tuh, mengembang naik adunan tuh.. ~sekembang perasaan ku yg nak makan kuih akok nih! :P

nih la rupanyer akok yg tgh dlm proses nak mengecut..

and.. voila! my very first attempt buat kuih akoks! ;)
berkedut2 cam mak nenek, walopon rupanya kurang memberangsangkan, tp yg penting sodap!! Alhamdulillah, at last merasa gak kami berbuka ngan kuih ni tahun nih,kat london lak tuh!! Sapa sangka, tetiba aku pandai wat kuih akok nih.. hehehe


dan nih pulak menu aku bukak posa petang tu :

Menu hari ke 9 Ramadhan:
Mee goreng basah (guna spegeti jer, mee kuning ada tapi mahal giloss!), paru bersambal dan kuih akok! hehehe yup! memang paru bersambal kureng masuk sket ngan mee goreng kan, tp belasah je la labuu!! :p

Paru bersambal (pun my first attempt buat jugak!)


Moral:
dimana ada kemahuan mau makan, di situ ada jalan nak membuatnya.. hehehe ;)

8 comments:

ali said...

canggih arrr kuih akok akak...btw, paru tu nmpk menarik jek...

dxoul lacruz said...

wah...akok di London...
amazing. akok conquer the world..

Real Woman said...

wah kreatifnya buat akok kat dlm tempat sandwich tu!!! bagus betul idea!!! :)

aritlia said...

mana dapat paru kat london?

wan said...

ali: thanks! ;)

dxoul: amazing race memasak skang nih, sementara seblum skolah bukak! akok rules the world!! :P

RealWoman: tuh la.. kreatifkan? yang penting, dapat makan.. hehe ;)

aritlia: paru ada jer jual kat sini, beli butcher depan umah nih jer.. murah, GBP2 leh dapat paru, jantung ngan hati sekali.siap ngan trakea pun dia sumbat bagi skali jugaks! agaknya org melayu jer yg duk makan organs nih kot?! hehe

naza said...

K.wan, walla..makan akok..nnt sye gi param carikan..ni pun tak sempat gi param lg..memenuhi undangan yg tak sudah2..hehe..btw slamet berpuasa!!!
owh ckp kt cik anon next week sye update nur kasih..wkakkakakaa...

:: vErde+hAzizi :: said...

wahhhhhh...babe...u sangat rajinnnnnnnnnnnnnnnnnnn!
salute giler laaaa...

wan said...

verde+hazizi: thanks! takde la rajin, cuma sebab nak makan, so terpaksalaaaa... ;P