Thursday, August 20, 2009

Joli@Paris (ep. 1)

Actually cuti sebulan utk summer holidays, tp tak sempat nak berehat kat umah pon lagi.. Teramatla bizi2 sekali.. Lepas 3minggu summer holidays nih, ni baru ada peluang nak berblogging. So sorry la kat sesapa yg duk kuar masuk blog nih terjenguk2 entri terkini.. hehehe

Actually sepanjang 3 minggu lepas, bwk parents in law+sorg anak buah yg bertuah pusing london dan europe.. sesambil tuh kami berdua nih-yg-namajer-duk-london-tapi- takpernah- tour London lagi-kecuali ke tempat sopping, amik peluang join skali, berlagak cam tourist gak! hehehhe errr... malu nak cakap, actuallynya byk sangat lagi tourist attraction sites yg kitorg belom pergi, even yg dah pergi pon, smua lom amik gambar kenangan ~byk tempat yg tgk2 dr jauh jer ie dr atas bus etc..hehehe.. so, alang2 dah bwk PIL pusing, we all pon amikla kesempatan berposing skali.. hehehe :P

Alhamdulillah last 2 weeks, pada 3-6 Ogos we all berpeluang pegi Paris utk 4 hari. We went there by Eurostar. Eurostar nih keretapi laju, amik masa 2jam jer utk ke Paris, kalo naik bus, makan masa nearly 9 jam! Eurostar ni siap lalu kat bawah Channel Sea lagi.. Kagum, kagum!

Pepagi buta dah tercongok kat London St Pancras station.
Eurostar ke Paris kul 7.30pagi.

the famed Eurostar

kat cafe dalam Eurostar.
tumpang amik gambar ngan beli kopi jer, sebab dah siap bawak bekal sandwiches ngan burger lagik! :P

Paris Gare du Nord

masa tgh queue panjang nak beli tiket metro utk ke apartment.

muka jakun baru turun dari Metro. :P

Paris is a very nice city;its a mixture between historical and modern buildings.. It was an enjoyable trip, we went there for 4days, and stayed at an serviced apartment in the heart of Paris.. Everything was well planned, thanks to mr hubby yg dah booked+planned everything since March-April lagi!! :P

living room apartment tuh, ada 2 sofa bed.
Puas hati! Sebab apartment cantik, servis bagus, convenient-just within walking distance ke hop-on hop-off stop..

with a modern concept..

dapur dia complete ngan oven, dishwasher, double door fridge, and crockeries.
we all siap bawak sabun taharah siap2 utk samak..

even washer-dryer pon ada!

toilet pon chantek!! :P
Paling puas hati sebab murah compared to kalau sewa 2bilik hotel..

Lepas sampai apartment tuh, rehat2 dan makan2 kejap, terus kitorg turun. , kami just pusing2 jalankaki jer ke kawasan sekitar apartment. Amik2 gambar sesambil venture cari jalan utk esoknyer.

Paris nih terbahagi kepada beberapa daerah (kalo london diorg panggil 'Zone'). So sepanjang 4hari kat sana, sompat la pusing hampir 3/4 dari Paris, turun naik bus takde bumbung (hop-on hop-off bus), tp still tak paham naper diorg ckp paris is a romantic city..Okay, the buildings, museums & sceneries sangat2 cantik, tp aku rasa still can't be considered as a romantic city, bagi aku it should be known as shopping heaven instead! ;p

Sopping memang heaven, sbb most brands are from Paris. Tp kami idok ler sopping sakan melainkan souvenirs jer, tak masuk lam budget pon utk sopping-nyopping nih! Tapi sempat ler masuk jenguk2 kejap ke Galleries Lafayette- tempat shopping tersohor kat Paris. Semua benda under one roof! Sompat jugak ler masuk butik LV kat dalam tuh! :P org beli LV ramai gilos! ala2 beli bag kat pasar malam jer! serious!!!! Harga bag LV kat situ takde ler murah mana (dah barang mahal, what do u expect kan?? :P), tambah lak masa kami pergi tuhs nilai pounds-euro lebih kurang sama jer, so purchasing power tuhs rasa kureng sket ler.Lepas dah convert, alih2 harga bags lebih kurang harga London jer. so baik kumpul duit, buat bekalan nak berboxing kat london nnti! ~tak kisahla, bag LV beli kat london ke paris ke, asalkan dapat sebijik jadila kan, yang?? :P

tempat shopping tersohor kat Paris, dalam daerah Opera.
Besar bangat! Everything is under one roof!

Galleries Lafayette, founded in 1893, is said to be the trend setter in Parisian fashion world.




nih ler bus takde bumbung yg kitorg duk naik turun tuh. opis L Open Tour nih memang dekat ngan apartment tuh. Convenient gak, sbb within walking distance jer..

La Madeleine.
lepas dah penat pusing2 jalankaki, we all lepak kat sini.

apartment yg kitorg sewa tuh, memang dekat sesangat nak La Madeleine ni. Nih temple Greek lama, diorg dedicated utk St Mary Magdalene, est in 1764. Amik gambar dr luar jer, kitorg agak kurengg sket ler nak masuk2 church nih.. :P

beskal untuk disewa.
just masukkan coins, kayuh beskal then pulang balik ke mana2 parking space dia. sungguh convenient and enviromental and budget friendly! :P

Ptg tuh lepas dah beli groceries kat kedai berdekatan, terus balik masak dan tido awal! Yup!! Kami masak kat Paris! Siap bawak rendang daging dari london, Brahims dari Mesia, megi dan siap angkut beras lagi tuu!!!!! :P So tetiap hari dapatla merasa sesuap nasik di bumi paris.. :p


sorry!
...to be continued la pulak...
(me malas nak uplod pics byk2 sekaligus.. :P )

4 comments:

arapink said...

huhuhu...best sangat...

bilalah Ara berpeluang ke sana ya...

x sabarnya

dxoul lacruz said...

cemburunyeeeeeeeeeeee!

kak, should i buy iphone there?
murah x? ...

pelagi gadget2 yang diperlukan disana...

kalau blur2 bout it, enche marwan kesygan akak tu boleh membantu kan..

hehehe

wan said...

arapink:
bestla jugak.. tapi mesia lagiiii best! :) thanks for dropping by..

inchik dxoul:
idok payahler jeles menjeles.. nih jalan kecil2an jer nih..nnti bulan seploh nih korang jalan la puas2! kompirm lawan tokey nnti! :P iphone kat sini takyah beli, boleh dapat free kalo amik kontrak register line tepon nnti. iphone ke, blackberry ke, nokia ke, apa2la.. gadget lain; silala borong sakan segala peralatan komputer (laptop,thumbdrive, ext hard disk,memory card kamera,ink printer etc) sebab sini tersangatla mahal nak ooi... :P

Real Woman said...

hi wan!!

thanks visit my blog. i pun suka la yr blog. anyway, bestnya gi trip to paris. i dah pergi uk a few times tapi tak pernah seberang ke paris..huhuhu..insyallah one fine day! jeles tgk u pgi lafayette. and your aptment tu best la. nanti kalau nk pegi paris boeh mintak detail kat u. anyway i dah link u in my blog k!