Monday, August 31, 2009

Mini murtabak

Haa, nih antara febret food kat pasar ramadhan gak nih.. ~Musim2 cuti camnih, mula la otak duk pikir pasal food jer kan.. dan mulala terasa nak merajin dan mengkreatipkan diri.. hehe :P

So hasil peng-google-lan aku, aku berjaya jumpa resepi murtabak nih.. Seperti biasa, jumpa kat website masak2 febret, myresepi. nak buat murtabak cam agak complicated, so aku opt for mini murtabak.. tak kisahla, asalkan ada rasa murtabak jer.. ;) memandangkan aku nih pemalas, untuk kulit murtabak tu aku just guna kulit popia jer, save the trouble! (malas nak uli2 doh + tebar2 roti nih weih!! )

Sonang ajer.. memula tuhs tumis bawang besar dan bawang putih yg dipotong dadu, bila dah garing, masukkan rempah kari dalam sesudu dua. Bila dah naik bau, just masukkan air, kentang (dipotong dadu) ngan daging cincang (aku just letak ayam jer, daging dah abis). Then season kan, kalo kering sangat, masukkan air. Angkat, letak dalam mangkuk dan masukkan sebijik telur. Kacau dan letak atas kulit popia. Bungkus la murtabak mini korg tuh sesedap rasa.. (kalo korg rajin, sila la uli2 doh dan tebar roti cam yg kat kedai tuh untuk citarasa murtabak sebenar!)

Pastuh goreng atas minyak yg sikit kat atas frying pan.. Camni lah rupanya lebih kurang.. aku nyer murtabak tu siap bocor2 lagi, sebab terlebih letak isi daa!! :P

Bolehlaaa kan? ;)
First attempt buat murtabak mini.. Seswai dibuat untuk minum petang/time ada member dtg melepak.. Preparation time dalam 30min jer..


Menu hari ke 10 Ramadhan:
Mini murtabak, kerutuk ayam dan roasted lamb.
Gambar takder, sebab duk kalut masak last minit, hampir terbabas waktu berbuka! :P

2 comments:

:: vErde+hAzizi :: said...

olla bebeh...
thanx for dropg by my blog :)
owh murtabak nye skin tue gune popia nye skin tue je dah cukup ek...die tak pecah ke? ke nak kene gune 2-3 lapis?

wan said...

verde+hazizi:
thanks for dropping by jugak!;) murtabak punya skin tu just guna 1 lapis je kulit popia, kalau tak keras lak nanti. tak pecah, tp jgn letak fillings byk2 sangat..