Tambah mencabar keimanan sebab kena posa dalam jangka masa yg lebih panjang dari Mesia. Kebetulan tahun nih posa time summer, so kul 3 pagi dah tercongok kat dapur masak etc, kul 4.10pg dah subuh. Bukak posa lak agak lambat, dalam kul 8.10mlm. So everyday, ada masa dalam 8jam jer utk aktiviti makan2 di waktu malam, ie we all kat Europe nih berposa average dalam 16jam lebih jer sehari.. ;)) memang menguji keimanan gak laa!!
Actually nih tahun kedua kami berpuasa kat London. Tahun lepas masa sampai London dah third week puasa, so dah sempat pulun sakan dengan food kat Mesia before datang sini. Masa the first 2weeks posa last yr kat Mesia, memang tak pernah masak kat umah lansung! Tetiap hari either bukak posa kat restoran, takpun g buffet kat hotels (sompatla p dlm 5 hotels jer dlm masa 2weeks kat KL last year!!!~ and that explains naper berat badan naik gila2 during the last few months kat Mesia! kumpul lemak siap2 utk musim winter kununnya la kan.. :P hahaha), dan paling koman pon 'buffet' kat pasar Ramadhan ~pernah wat keje gila kunun 'buffet' la kat pasar ramadhan, end up banyak giloss food beli.. pernah sekali tuh abis dlm RM50 just utk 2 org makan! hahaha membazir betul time tuh!!
So bila memula sampai London last year, tak terasa sangatla tekak nih nak makan food mesia ~lagipon masa tuh tgh homeless, duk kalut cari umah, nak settle down cecepat..so bukak posa pon makan megi jer, kalo makan nasik pon paling kuat makan nasik ngan Brahims, paling 'best' pon bukak posa makan Pakistani styled fried chicken ngan burger..
So tahun nih, iftar kitorg lebih 'proper' lagi la. At least inchik hubby merasa gak la berbukak posa dengan 2jenis lauk, takpun kalo hari yg rasa rajin sket masak 3jenis lauk (tu pun dah dikira mewah!) hehe..
Tetiba terasa nak berbukak posa makan 'masakan ala gerai', kununnya la kan.. :P So godek punya godek apa2 yg ada dalam fridge, nih menu bukak posa kitorg utk semalam:
Tetiba terasa nak berbukak posa makan 'masakan ala gerai', kununnya la kan.. :P So godek punya godek apa2 yg ada dalam fridge, nih menu bukak posa kitorg utk semalam:
Paprik seafood, ayam goreng kunyit ngan telur dadar jer. Makan ngan air sirap~dah angkut siap2 5botol sirap Tamim masa balik Mesia bebaru nih-punya la malas nak masak air gula sendiri buat sirap, sanggup angkut sirap sejauh 13000km ke london! :P
kuih? ielekk!!
usahkan kuih, sayur pon takdak! hehehe
Best tak?
Penuh dengan kesederhanaan dan keinsafan! ;)
Penuh dengan kesederhanaan dan keinsafan! ;)
1 comment:
tgk org duk perantauan, jadi tingin gak nk duk perantauan...
got sister's there who had stayed for more about 8-9 years...
tingin nk pi tp ongkosnyer tak mengizinkan...
Post a Comment