Monday, August 24, 2009

Joli@Paris (ep 2)

Second day:
Bila second day tuh, kami pusinggg paris habis-habisan. Duk turun naik bus yg takde bumbung, kitorg amik pakej utk 2hari terus! Panasnye, Allah je yg tau! Dahla ramai sesangat mat saleh2 yg tumpang berjoli skali kat paris! It was wayyy tooo crowded!!! dan bila dah ada lambakan manusia bergelar tourist yg ramai, harga barang2 cam souvenirs, and even eskrem, mineral water pon naik dengan mendadak jugak ler!! Sabo je ler..

So nih ler antara tempat yg kami sompat turun/posing amik gambor/melepak (yg lain tgk dr bas jer, sbb dah taklarat - panas nyahh!!) :

nihler Notre Dame yg famous tuh! Sebuah cathedral, est tahun 1160. tak masuk pon, sebab terrrrlalu ramai manusia! queue nak masuk melingkar-lingkar, ada dekat 200-300 org!!

pusing punya pusing, tapi tak jumpa pon si hunchback kat Notre Dame! :P

art sellers along the seine riverbank

dari notre dame kami terus naik cruise kat jetty area situ. syok jgk, cruising seine river dan boleh hop off/on at any of jetties (8 kalo tak silap).

cruising around the Seine River.
~silau mata sebab mentari terik bangats! Even sunglasses pon tak mampu nak kurangkan silau!

Dalam cruise boat tuh siap jumpa famili Linda Jasmin (ala.. cikgu tarian AF tuh). Memula bapak Linda tegur aku, tanya whether aku nih orang melayu ker? aku jawab lebih kurang je ler.. sebab tak perasan sangat masa tuh, sebab tengah duk bizi nak beli air kat vendor machine yg cam hampeh- yang air dia mahal giler-dan takde translation english camne nak guna. Pastuh bapak dia g tegur my FIL lak, siap borak panjang lebar lagi ngan FIL sepanjang2 cruise tuh. Walopon orang kaya, tp bapak dia so humble! Rupanya bapak dia nih SVP (downstream) Petronas dedolu (seblom Hassan Merican take over), pastuh CEO/founder MPOC. tu pon my hubby yg bgtau, katanya Datuk Murad ni sgt famous dlm business circle kat mesia - katanya ler. aku pon malas nak tanya lebey2, betul lar tu kot..

Parents dia kat Paris sebab kebetulan ada business meeting, sesambil nak jumpa anak cucu. Kakak si Linda tu kawin ngan mat saleh dan duk Paris. Tetiba jer mak dia (minah saleh, tapi fasih speaking melayu!) mention (dengan bangganya) yg menantu dia Que Haidar, siap bgtau lagik Que tuh seorang menantu yg baik.. wah!wah! menantu kecayangan rupenyer! :P hehehe (atas sebab privacy, gambar takleh nak publish kat sini :P)

Turun jer dari boat cruise tu, terus sambung naik bus ho-on hop off balik. Pusing2 lagi..


dalam duk pusing2 tuh, terjumpa butik LV nih. Besarrr!! the whole building tuh LV punya, siap ada cam opis kat atas tuh. (errr..cakap pasal LV lagi... :P )

nih pulak Arc de Triomphe.
berkorban jiwa dan raga nak snap pic nih.. siap berdiri tengah2 jalan lagi tuh!pedulikan mat2 french dalam kereta yg duk perati! :P

monument nih kat Avenue des Champs-Eleysees.
terletak kat tengah2 jalan; cam round-about gitu la.

kat dalam tunnel utk lintas jalan ke Arc de Triomphe

nih kira cam tugu penghargaan utk askar2 yg berperang utk France masa Napoleonic War. Siap ada tulis semua nama2 general yg berperang serta nama perang yg diorg sertai.

Marissa - anak buah yg bertuah: Lom masuk skolah lagi, tp dah masuk Paris! :P

ukiran patung2 kat Arc tuh.

sakit tengkuk duk dongak tgk ukiran kat siling dia.

tapi memang chantek dan berseni!

kubur nih kat bawah Arc de Triomphe tu. tapi sampai sekarang taktau sapa yg punya. diorg siap nyalakan api lagi (tatau la apa motip nyer.. )

The main problem kat Paris ni, masalah bahasa + signage jer..they are too proud of their language, almost nothing were in english, even in tourist attraction places! Kekadangtuh diorg paham English, tp saja jer takmo reply balik lam english gak! So in the end, main bahasa2 isyarat je ler (me dulu skolah kampung jer, takde blajo French2 nih).. and their tubes are worse than london and even malaysia (kalo kat mesia, lrt dah takyah pakai drebar, tp kat paris, pintu pon passenger nak kena bukak sendiri!!! kuno,kan!hahaha!)

Grand Palais - mainly used for exhibitions/fashion shows. A fav for the annual Chanel fashion show.

Les Invalides est 1679 - one of the most important attractions in Paris. The final resting place for Napoleon Bonaparte, Invalides is a large complex of buildings consists of church, hospital, monuments, former army garrison etc.
Ferdinand Foch's tomb pon ada kat sini. Famous general, ada 2 authentic statue of Foch ni both in Paris (near Place de Trocadero) and in London as well.

me and my coke.
totally dehydrated!!

Musee de l'Armee (Museum of the Army), another part of Les Invalides.
Kat belakang tuh church, next to it is a hospital. Kat area sini ada gak famous military school of French armed forces, tempat Napoleon mula2 belajar jd tentera dolu2. saya taktau, ada org yg cakapkan *wink wink*

Petang tuh lak kami melepak kat Concorde.

Obelisk kat Place de La Concorde
asal usul dia dari Egypt, pastuh diberikan kepada Charles X dalam tahun 1829.

trying my very best to touch the tip of the 3300 year-old obelisk! :P

Place de La Concorde

Fountain kat Place de La Concorde

Peace peace kacang peas! :P
(pose org tgh buhsan nak perabis memori kamera)

bersambung lagik daa...
got lots more pics to uplod! :P

3 comments:

naza said...

nice story..btw k.wan kt Spain pun naik Metro kene tekan button bukak sendiri..siap ade handle kt pintu pun ade..kt London je semua auto..that's why kdg2 ade tgk tourist yg tekan button mase nk turun tube, for sure dr europe..

more pics pls..tp nnt blk Msia tatau la sempat tak nk bloghopping ni..
adios..

Anonymous said...

aritu jln2 kat the 02 london naik DLR, rasanya mcm kena tekan sendiri gak. dia ada button from inside and outside the train. some doors open automatically , but not all. rasanya pintu tengah2, bukak automatic (rasanya la) i pilih pintu hujung2, then dok tercegat kat pintu, tp tak bukak2.. sekali kena tekan sendiri daa, haha.

btw, i tgh carik rumah. sis dok kat barking ye? kat your flat tu, ada studio tak? ke sume 1 bed or 2 bed? sbb kat area barking tu, mcm ur flat je yg paling best n moden.. :D i dlm sebulan dua ni baru nak pindah sana, tgh dok carik umah sewa pakai google je. sampai dah hapal jalan2 kat london tu, dok ngadap google maps ari2. hehe. bajet nk carik around 500-600max, tp nak umah selesa la, sbb nk tinggal berdua. tgk yg murah2, sume nye bedsit or shared facilities.

lg satu nk tanya, ur hubby senang tak dpt keje masa mula2 pindah tu?
cerewet tak diorang nak terima kita pekerja dr malaysia ni?

~aina

wan said...

hi aina! thanks for dropping by..

hehe memang kalau DLR pintu kekadang kena bukak sendiri.. tp kalu tubes semua automatic. tp still takleh lawan LRT mesia yg takde driver tuh, kan? ;)

i duk barking. memang flat nih modern dan affordable. and very convenient sebab dekat ngan kedai2 dan tube station just 5mins away jer.. tp kat flat nih, takde studio. semua either 1 or 2 beds. sewa dalam GBP780++.

pasal kerja, agak susah sekarangni nak dapat kerja. sebab uk tgh recession teruk skrgni, so far dah ada dekat 2millions rakyat uk yg menganggur. tp boleh try mintak, mana tau ada rezeki u all kat sini kan? and my hubby, pon menganggur! hehe

bila nak datang? welcome to london! ;)