Monday, September 27, 2010

Dari Tanah Malaya ke bumi England.. :P

Saja nak tayang stok makanan/toileteries yg berjaya kitorg seludup masuk london bebaru nih... :D

Gmbr di atas nih hanyalah barang2 seludupan hasben sahaja semalam, saya punya aritu terlupa nak snap pics! hehehe so in total, kami berjaya bawak : milo: 11 kilo, brahims 9 kotak, sal's food (ala2 brahim gak nih) 4 bungkus, colgate 4tubes besar, sabun dettol 15 ketul, meggi 55bungkus, bilis 2kilo, ketupat segera 1 bungkus, rempah rendang/paste masakan liza berbungkus2, rempah2 sup/kari/kerutuk berbungkus2 dan jugak assorted toileteries..

dan nih pulak antara makanan tradisional yg berjaya kitorg seludup dr bumi ganu/kelate/jb ke bumi london: kerepek ubi pedas, kerepek pisang sira, biskut rokok/apit2, keropok ikan, serunding daging dan yg paling authentic skali ialah gula2 manisan (coklat nise)/coklat gula melaka...  ibaratnya memang kitorg guna sepenuhnya every single kilos yg omanair/royal jordan allocated for us!! :P

dan dah bolehla kalau nak ucapkan babai kat chinatown tuh! hehehe :P

tp skrgnih ada problem baru lak: sbb tgh pening kepala mana nak sumbat semua makanan2 nih.. dahla umah kecik dan takde space sgt, tmbah lak dgn kotak2 byk giler nih dah bertambah dgn food yg byk giler lak nih..hahaha tuh tak termasuk 2 kotak lagi yg kitorg pos aritu belum smpai lagi!! wooohooo!!! :P

p/s: agak2 berjaya tak nak habiskan semua nih dlm masa tak sampai setahun nih? errrr for example 11kilo milo= sekilo milo sebulan?? 55bungkus megi= 11bungkus sebulan?? hmmmm... sure nnti ada org mabuk milo/megi nih! hahahaha

6 comments:

mohdandmeriam said...

salam ja..ketawa mama baca entry ni..macam nak buka kedai grocery je..sempat habis ke stok tu..rasanya tak habis tu..hehe..

kucingorengemok said...

soalan: macam mana kuih rokok tu masih dalam keadaan 'whole' dan tidak serpih? sila kongsi ilmu di dada :)

littlehumblelynn said...

Dr wan,

adakah colgate tiada disana?atau rasanya x sebest di sini..sabun dettol?

wah.......banyak yg kena study dulu nih..bulan 7 mau melancong ke oberseas..(hasil kerja macam nak mati kat msia dkt 7 tahun..) baru leh kumpul duit nak melancong..dan melencong..huhuhuh..

Wan said...

mama: tuh la pasal.. tetiba rasa cam tak habis lak brg2ni semua, esp milo! hehehe

KoG:
tak serpih berkat hasil usaha kitorg wrap dlm bubble wrap! :P

lynn:
colgate, dettol dan semua toileteries dan brg2 dlm gmbar pertama tu ada dijual di uk nih.. cuma rasa dia lain skit + mahal (after conversion to RM).. milo ada kat uk ni,tp rasa tak sedap sbb made in kenya. megi tomyam mmg tak wujud, bilis tak sedap (keras bangat kat sini).. so alang2 bag kosong, tuh yg kitorg pulun angkut brg2 tu semua dr malaysia! at least dah untung la sket kot sbb takyah beli utk 5-6bulan nih.. hehehe :D

naza said...

uish byk giler brg seludupan..ape kate derma kt kitorang sket..hehe..
btw brg yg byk kt rumah tu ship la blk msia sket2..PV kan ade..kitorang pun dh start htr brg nk make space..crowded sgt..kang tak muat nk letak brg shopingan baru..hehe...

Wan said...

naza:
so far tak terbukak lg pintu hati nak ship..lgpon tatau nak ship ke mana, umah kl takde org,pastuh kalo nak ship ke ganu/klate nnti satu problem lak kena angkut brg2 tuh ke kl nnti.. dan at least kalo umah crowded2 dgn boxes camni secara otomatik (hopefully) terinsappp la kan.. hehehe :P