Friday, September 24, 2010

Sate Ikan

Bebaru nih masa berjalan2 kat PARAM kat KB tetiba terjumpa food yg sungguh nostalgik.. sate ikan! our fave food masa skolah2 rendah dulu! mmg kira fave snacking food utk budak2 skolah rendah zaman saya dulu..kadangtuh siap kena queue panjang lagi tuh, dahla pakcik yg jual ni mmg jual kat luar pagar skolah jer, so mmg berpeluh2 gak lar semata2 sbb nak g beli sate nih..paling frust kalau dah berpeluh2 keluar pagar skolah nak beli,tetiba sate nih sold out!hehehe dahla masa tuh my mom mmg marah giler kalau nampak kitorg beli sate ikan nih! sbb dia ckp byk preservatives and not hygienic! so kalo dulu2 nak makan, mmg kena makan sorok2 kat belakang dia-which was quite tricky since my mom was my teacher when i was in primary school! hehehe :P

so bila ternampak jer pakcik jual sate ikan terus terasa nak beli eventho its not in my food-to-eat-list!! :) surprisingly, they are still selling sate ikan exactly the same as what I remembered it to be 20 years ago: on a tricycle, and traditionally reheated the sates using charcoals!!!! memang nostalgik habis!! dah tuh bila terjumpa org jual sate ikan kat KB, baru la dapat tau yg sate ikan nih antara fave food my hubby gak masa zaman2 dia skolah rendah! hehehe mmg nmpaknya kitorgni sehati sejiwa dan sama selera! :P
 
bukan tuh saja, dia punya lidi pon still guna lidi tradisional, yg diraut drp daun kelapa! and u can choose to have the sates either with spicy or sweet sauce.. and the best thing is, the taste was still the same! cuma harga jer dah naik sket, dulu2 zmn skolah rendah dapatla 10 cucuk utk $1 (secucuk 10sen), tp skrgnih dah naik jd 8 cucuk jer utk RM1! (lama giler, smpaikan tanda currency pon dah bertukar! hahaha)

hmmmm.... tataula kat negeri2 lain wujud ke tak sate nih, sbb sepanjang2 duk kl mmg tak pernah jumpa sate ikan nih.. dan yg pastinya kat ganu/kelate mmg ada lar.. tuh pon rasanya skang nih dah makin nak pupus kot? susah giler nak jumpa sbb tak ramai yg jual, mebe sbb demand utk sate ikan nih dah berkurang kot..hmmm mebe budak2 skang nih mana nak makan sate cikai2 camnih, semua nak makan McD, kfc, paling koman pon samuri! mebe sbb tuh budak2 zaman dulu bijak2 kot? hahaha :P

7 comments:

Oyis said...

saya sempat! saya sempat!

masa saya sekolah rendah, kitaorg dah duduk KL, tp ada sekali tu balik kelantan cuti sekolah, tgh main2 ngan cousin dpn laman rumah dia, tiba2 terdgr pet pet pet pet, abg sate ikan naik tricycle tu la punya hon. meluru cousin2 saya semua pergi tahan abg tu, dan pergi amik duit (diorg dah biasa beli). mujur abg tu naik beskal, kalo naik motor mcm mamak roti di KL tu, susah jgk nak tahan. itu la 1st time rasa sate ikan ni, terus jatuh cinta, dan x kan lupa rasa dia sampai bila2.

mmg murah mcm k wan ckp la, 10 sen satu cucuk, masa tu kan budak2, so abis kuat mampu beli 3 cucuk la (30 sen), maklum lah budak zaman dulu2 bkn nya mewah duit poket mcm budak2 skang.

even bila dah besar masuk sekolah asrama di kelantan pon, kalo nmpk je org jual, saya terus beli.

skang ni saya dah payah nak jumpa, apatah lg dah kat UK kan, tp kenangan betul la. tp kan kak, hari tu saya mkn Quorn meatballs (frozen), tp masak dlm spagheti bolognaise, tiba2 masa mkn2 tu ada terbit rasa mcm sate ikan sket. mmg teringat la. tup2 k wan plak blogging psl ni. terus komen pjg2. sori!

Aini Amir said...

la............tgk dh terliur.

dulu ms dok kat trg rajin gak makan ni tp since dh balik KL, ada jmp tp rasa alamakz...jauh benor bezanya....

deaf_angel said...

hi
kl ada sate ikan ni

kucingorengemok said...

tak pernah jumpa dan tak pernah rasa... akan dimasukkan dalam list must-try (bersama gcb yang belum ada kesempatan, har har)

10 $1 jadi 8 RM1 tu macam tak kira naik harga je...

wasr said...

weh,kat depan cemara apt tu ada org jual lee !!

Wan said...

oyis: tu la kan..nostalgik betul, tuh bila nampak jer aritu terus beli! hehehe ermm pasni bolehla try beli quorn meatballs lak.. :)

aini &deaf angel:
tak pernah jumpa lak sate ikan ni kat kl, ada ke?ingatkan kat ganu/klate jer ada..hehehe btw thanks for dropping by.. :)

KoG:
kena wajib dan harus try.. sbb gcb tuh mmg dah dialam mimpi je boleh try..hahaha :P

wasr:
tak pernah jumpa lak, depan cemara ada??

Anonymous said...

DEKAT PAHANG PUN ADA JUAL DEPAN SEKOLAH.. TAPI KUAH DIER WARNA PINK... MAYBE DIER LETAK PEWARNA..
RASA TETAP PEDAS++++MANIS...

TP SKANG MEMANG PAYOH DOH NOK JUMPER..