Sunday, August 30, 2009

Iftar..

Almost everyday akan ada org duk tanya apa yg aku masak utk iftar (pelik gak, dolu2 org sebut bukak posa, skang nih tetiba jer smua org duk guna perkataan 'iftar'.. ) So biasala, nama lagi posa kat perantauan, memang agak mencabar gak la..

Tambah mencabar keimanan sebab kena posa dalam jangka masa yg lebih panjang dari Mesia. Kebetulan tahun nih posa time summer, so kul 3 pagi dah tercongok kat dapur masak etc, kul 4.10pg dah subuh. Bukak posa lak agak lambat, dalam kul 8.10mlm. So everyday, ada masa dalam 8jam jer utk aktiviti makan2 di waktu malam, ie we all kat Europe nih berposa average dalam 16jam lebih jer sehari.. ;)) memang menguji keimanan gak laa!!

Actually nih tahun kedua kami berpuasa kat London. Tahun lepas masa sampai London dah third week puasa, so dah sempat pulun sakan dengan food kat Mesia before datang sini. Masa the first 2weeks posa last yr kat Mesia, memang tak pernah masak kat umah lansung! Tetiap hari either bukak posa kat restoran, takpun g buffet kat hotels (sompatla p dlm 5 hotels jer dlm masa 2weeks kat KL last year!!!~ and that explains naper berat badan naik gila2 during the last few months kat Mesia! kumpul lemak siap2 utk musim winter kununnya la kan.. :P hahaha), dan paling koman pon 'buffet' kat pasar Ramadhan ~pernah wat keje gila kunun 'buffet' la kat pasar ramadhan, end up banyak giloss food beli.. pernah sekali tuh abis dlm RM50 just utk 2 org makan! hahaha membazir betul time tuh!!

So bila memula sampai London last year, tak terasa sangatla tekak nih nak makan food mesia ~lagipon masa tuh tgh homeless, duk kalut cari umah, nak settle down cecepat..so bukak posa pon makan megi jer, kalo makan nasik pon paling kuat makan nasik ngan Brahims, paling 'best' pon bukak posa makan Pakistani styled fried chicken ngan burger..

saja2 nak imbas balik bilik kitorg masa posa last year.. dengan microwave, mini bar kecik dan rice cooker yg dibwk dari Mesia tuh kami survive posa kat bilik nih utk hampir 2minggu.. tuh yg everyday makan megi, nasik dgn Brahims (or paling best pon makan ngan ayam goreng kunyit-goreng dalam rice cooker) dan beli burger/fried chicken pakistan.. pernah sekali tuh buat tomyam dalam rice cooker, guna perencah tomyam, tuh pun siap tutup fire detector ngan plastik lagi, takut benda alah tuh berbunyi! hehe ~nih baru boleh bukak citer balik, last year tak citer kat sapa2, nnti kang ada famili dr Mesia berlinang air mata teringat kat kitorg.. hehehehe :P


So tahun nih, iftar kitorg lebih 'proper' lagi la. At least inchik hubby merasa gak la berbukak posa dengan 2jenis lauk, takpun kalo hari yg rasa rajin sket masak 3jenis lauk (tu pun dah dikira mewah!) hehe..

Tetiba terasa nak berbukak posa makan 'masakan ala gerai', kununnya la kan.. :P So godek punya godek apa2 yg ada dalam fridge, nih menu bukak posa kitorg utk semalam:

Menu hari ke 8 Ramadhan:
Paprik seafood, ayam goreng kunyit ngan telur dadar jer. Makan ngan air sirap~dah angkut siap2 5botol sirap Tamim masa balik Mesia bebaru nih-punya la malas nak masak air gula sendiri buat sirap, sanggup angkut sirap sejauh 13000km ke london! :P

kuih? ielekk!!

usahkan kuih, sayur pon takdak! hehehe

Paprik sotong dan udang. sayur tarrak, dah abis.. malas nak turun beli, just masak apa yg ada dlm fridge jer.. tu pon seb baik jumpa serai yg dah berkurun duk dlm fridge! Daun limau purut pon jgn mimpi la nak dapat, kalo ada pon mahal teramat!



Best tak?
Penuh dengan kesederhanaan dan keinsafan! ;)



1 comment:

shafa said...

tgk org duk perantauan, jadi tingin gak nk duk perantauan...
got sister's there who had stayed for more about 8-9 years...
tingin nk pi tp ongkosnyer tak mengizinkan...