Tuesday, May 10, 2011

St Michael's Mount.

Sambungan citer Cornwall tak abis2 lagi daa.. hihihi dr Land's End, kitorg ke St Michael's Mount. tempat wajib singgah kalau ke cornwall. unik tempat ni.. actually ni sebuat castle yg terletak kat tgh laut.. yg uniknya, kalau time air surut (low tide), boleh jalan kaki jer ke castle nih.. kalo time pergi tuh air tgh pasang (high tide), memang kena naik bot lar utk ke sana.. nk tau lebih lanjut pasal sejarah tempat ni, sila baca kat sini.

Memula tuh, sebab kitorg tak buat homework punya pasal, kitorg terus jer menuju ke sini as our first destination. bila sampai tuh, pakgat yg jaga bgtau yg castle tutup, dan air tgh high tide.. frust je! tak logik lansung tutup ari sabtu kan? sbb castle tutup, so takde boat service nak cross ke mount tuh..

castle masa tgh high tide.

so sebab nak sangat2 pergi, so kitorg decide singgah semula hala balik tuh.. dan alhamdulillah, dapat ler cross dgn jayanya eventhough tak dapat masuk castle.. cuma masa kitorg smpai tuh dah kul 2pm, dan pakgat tuh awal2 dah pesan suh balik awal, sbb air pasang balik kul 4pm.. kalo lambat balik diorg suh berenang je ke kereta sebab bot takde! so kalut jugakla kitorg jalan laju2 takut air naik kan! kang naya jer!! hehehe :) 

dan nih pulak view masa dah low tide.. amazing!

pantai dah jadi landai dan luas!

masa tgh high tide, bukit ni nmpak cam sebijik batu jer.. 
ntah2 batu burok kat tganu tu pon camni? :)

diorg dah buat jalan berbatu utk ke castle tuh.. 

yg herannya jalan ni takde lak berlumut.. tak sure la kot2 diorg bersihkan ke apa.. or mebe sebab dah ramai sgt org duk lalu lalang everyday, so tak sempat lumut nak melekat kot??
 rumpai laut dan lumut ijau! :p

actually jauh jugak kami berjalan.. hehhee

the entrance
  
ada macam perkampungan kecik kat sekitar castle nih.. 


 

kubur pon ada! hehe
tutup!! takde rezki nk masuk.. :(

the castle and garden.. dpt tgk dr jauh je ler.. heheh

perkampungan kecil zmn dulu..
pengangkutan yg terdampar sbb air surut..
one of the world's most beautiful bays?

lepas dah pusing2 amik gmbar kat castle tuh.. kitorg lepak2 jer kat tepi pantai tuh layan blues dgr lagu anuar zain.. sambil berpiknik makan nasik lemak! :D
 

amacam? ada org muntah tak dgn gmbar2 kat blog nih? :p dah nama lagi upgrade storage blogger kan, mau la kasi pulun guna! :p

p.s: tuan rumah tgh bizi nak exam, tp mood tgh ting tong. emosi tak brapa stable sbb kena tinggal kat umah sensorang- cik abg balik emergency ke mesia!! so kira every year sejak duk sini 3 thn, akan ada upacara duk london sensorg+amik exam sensorang.. hmmm.. tersiksa weiihh nak study/exam sensorang ni rupanya.. in the end updet blog! :(

7 comments:

kucingorengemok said...

jangan stress, takyah belajar, update je blog banyak2 (bagus tak nasihat?) heh... selamat maju jaya!

Wan said...

waaa... i loike your advice!! tenks kog! ;)

miSs inTerpReted said...

cantiknya cornwall! if i am not mistaken, buku Enid Blyton ada mention cornwall ni.

Good luck in ur exam!!

Aswani said...

tang lyn blues lagu anuar zain yg tak thn tu, dahla kenyang mkn nasi lemak, nasib baik pakat2 tak tertidoq secara berjemaah kat bench hahaha

Wan said...

sabb:
aah laar.. bila u mention ni baru teringat enid blyton mmg ada mention cornwall.. bebudak berlima dgn anjing sekor tuh kan.. hehehe :D
psst! cornwall mmg lawa sgt2!

wani:
tmbah lak sbb pakai sunglasses dgn angin sepoi2 bahasa kan.. hehe seb baik ada kacang cap tesco aku tuh buat bekal mengunyah.. kalo tak mmg dah lentuk dah..

zailamohamad said...

subhanallah, cantiknya bumi ciptaan Allah kan..

thanks wan sebab share kat blog ni, kalu idak..manalah zaila nak tahu semua tempat ni

littlehumblelynn said...

dr

cantiknya castle itu..laa siannya study sorang2 yek..apapun smg en hubby cepat2 balik teman dr yek..