Friday, February 27, 2009

BREAK!! ~ good food in KB!~

Owh, I seriously think I need a break! Its nearly March, means that we have been here for nearly 6months! Eventhough setakat nih tak pernah exam lagi (tuh bab yg paling best duk sini, study tp takde exam!! hehehe), tp yg terasa penat sebab klinik, kelas yg amatla padat sepadat-padatnya.. paling penat sebab nak kena perform.. ermm.. kat sekolah aku ni, depa cam high expectation sket kat student Mesia (bangga gak! hehehe) sebabnya Malaysian students kat sini dulu yg amik kos sama ngan aku, dah setkan a very high standard utk Malaysians punya level of clinical skills.. so, apa2 terjadi sikit pon, lecturers semua akan wat comparison ngan ex-Malaysian students sini dulu.. so mahu tak mahu, terpaksa la try perform.. me don't likey la... me prefer to be a plain low profile student, takde la under pressure sangat kan!just like cam undergrad dolu2... *sigh*


Ermm...kalau kat Malaysia, tension2 camnih slalunya g 'food therapy'.. apalagi, MAKAN ler.. :P actually we are quite adventurous, especially with food hunting.. so takmo buat entry pasal benda2 serius la.. nak cakap pasal makan sodap.. makanan yg bila sampai di bumi London nih pon still terbayang2 lagi keenakkan dan kesedapannya... *sigh again*



So saja2 nak promote, kedai nih one of our fave restaurant in Kota Bharu.. Restoran Hoover.. Si Maria Tunku Sabri pernah g Jalan-Jalan Cari Makan kat kedai nih.. Kalau tengok sekali imbas, memamg takde apa yg speselnya pasal kedai nih.. just typical kedai makan lama - food disupply oleh orang Melayu, yang tumpang berniaga di kedai makan Cina. Basically kedai nih kedai makan melayu lar, si tokey cina just jual air jer..kira cam joint-venture la nih.. so, kehalalan dia terjamin la.. halalan toyyiban lagi tuu!! :D


Food dia - lauk pauk masakan kampung ala Kelantan lar.. style dia kat sini, bila korang duduk jer kat meja, takyah nak pening2 pikir nak makan lauk apa, diorg akan serve KESEMUA lauk pauk yg ada kat atas meja korg.. so just pilih lauk yg dah diserve kat atas meja, masukkan dalam pinggan then ngapp jer.. takyah nak berebut2 pilih lauk kat kaunter food..time bayar, just bayar lauk yg korg makan jer.. best kan? ala2 cam raja gitu... hehehehhe


nih tak semua lauk yg kitorg amik/suh diorg serve kan.. percaya ke tak, lauk nih kitorg makan berdua jer! hehehehehe


haa... nih lauk yg wajib ada... kira best seller lauk la kat restoran nih.. ayam kampung goreng! perghhh!!! sodap giler!!!the best ayam kampung goreng kat Malaysia kot?? crispy, but the meat is still tender! satu pinggan ada dlm 5 ketul ayam (saiz dia; dalam quarter chicken lar utk setiap ketul) dan percaya ke tak, kitorg kalau ke kedai nih, slalunya lepas makan nasik, musti rapah ayam-ayam nih semua! biasanya tak 'banyak' pon makan, dalam 3 pinggan ayam jer utk kami berdua! hehehehe


* ermm... tetiba terpikir, kalau sekali makan, kitorg makan 3 pinggan, so setiap kali makan kedai nih, at least dlm 15 ketul quarter chicken kitorg ngap.. so kira sendirik la brapa ekor ayam dah jd mangsa setiap kali kami2 balik kampung!! hehehehe :P



*sigh again* ~how I miss malaysian food!!!

2 comments:

izza said...

walaweh sedapnyerrr.. balik msia aritu mmg keje carik makan je. lepas rindu kat makanan wahahah..

dxoul lacruz said...

macam makan stlye makanan padang indon je...! huhuhuhu

saya ada a few new tricks! hehehehhe