Wednesday, February 4, 2009

Chantekk!!!!!

Tetiba terasa nak tulis pasal something serius lak harini..aku nak cakap pasal nak tegangkan kulit muka..Tapi rasanya nih issue interesting gak (bg aku interesting gak la kan ~maklumler kerja di dalam industri kechantikan/estetik nih...almaklumler tetiap ari dok ngadap muka org2 yg nak chantek jer kan..hehe)

Kalau korang tanya makcik2, nenek kat kampung, macam2 petua la depa dok bagi.. ada yg suh bersihkan muka ngan manjakani la..sapu muka ngan daun jambu tumbuk la.. tuh tak termasuk lagi bersihkan muka ngan air kelapa la, taruk timun2 kat muka... bedak sejuk.. even ada yg suh sapu tepung pulut kat muka before tido pon ada! dan yg paling extreme yg aku penah dengar: bersihkan muka ngan kunyit! keberkesanan dia? Wallahua'lam! lom ponah eden cuba lagi..

Pastuh kalau tnya petua makcik2 kat bandar lak: depa sure suh try bermacam benda gak, dari L'oreal, sendayu tinggi, SKII, creme de la Mer, etc.. kolagen..etc..and botox..opps! :p sumer bertujuan nak bagi chantek kan muka,kulit tegang, dan sentiasa muda remaja..

Kalau nak lagi ekstreme, korang boleh buat facelift surgery.. nih kira ekstreme dr segi uwang dan jugak prosedur... biasanya, kalau nak tegangkan muka, kena wat pembedahan, secara ringkas nya lebih kurang macam ni~ depends pada aim korang la nak repair kat mana kan.. kulit muka 'yg ditarget' akan ditarik sehingga tegang & disuture/dijahit di lokasi "rahsia" yg org takleh nampak.. (biasanya belakang telinga ke, bawah dagu ke..) hasilnya? lumayan, selumayan uwang nya juga sehh... :D

Cakap apasal nak cantik nih, ada satu website yg menarik minat aku: iklan dental surgery kat London ni.. facelift, tp without surgery, untuk org2 tua yg dah takde gigi.. caranya? guna denture/gigi palsu/implant! quite interesting kan??.. prinsip dia: diorg just gunakan gigi palsu untuk naikkan vertical dimension (ketinggian) muka pesakit*.. memula tuh muka akan nampak panjang, mulut susah nak tutup, susah nak makan.. ~ ermm... aku slalu imagine muka cam donkey/monyet hehehe :P there will surely be pain on the joints, and facial muscles.. but after few weeks, everything will be okay (as the muscle reattached and get used to the new dimension ).. and the results? they claimed the patients will have : less wrinkles... firmer skin... younger looking face.. salah sorang patient dia: Janan Harb ~ wife arwah King Fahd arab saudi!!!hehehe

*Comments: we discussed this "concept" during one of our seminar sessions on denture.. eventhough it is not scientifically proven, tp ada scientific basis gak di situ : kalau ada any changes in vertical dimension, memang the facial muscles akan reattached that makes your skin firmer/tegang.. but the question is, whether there will be any pain at the joint?pain on the muscle? jawapan dia: mmg akan ada pain kat facial muscle, tp within 14-21 days akan hilang (proven scientifically).. and the joint? nope, so far not scientifically proven that any increased in vertical dimension will lead to joint pain.. so as long as the patient is warned of the pain, and the patients are willing to tolerate (thanks to the power of beauty!) this treatment may be akan berjaya.. its just the matter of; sanggup ker nak buat??its totally out of our normal practice... so for the dentists out there.. there might patients waiting at your doorsteps requesting this kind of treatment!its up to u guys!

~but for me and our school, we are personally against this concept!!!I think it is morally and ethically wrong.. just go back to your Hippocratic oath, ppl!!



p/s : nak chantek pon, berpada2 la kan... hehehehe :p

1 comment:

Blogger said...

Sick and tired of wrinkled skin?
The ChinUp Mask will help reduce the appearance of unwanted fat around the chin while moisturising the skin.