Tuesday, September 1, 2009

Ikan Bakar London?!

Semalam agak malas nak masak benda2 yg extravaganza, tp inchik hubby tingin nak makan ikan bakar. Ikan fresh lak takde dalam fridge.. Last skali makan ikan bakar masa PIL datang last few weeks, aku buat ikan bakar portugis. Tp ikan bakar portugis tuh nak kena guna ikan bertulang dan fresh, baru sodap..

Sebab malas nak turun beli fresh fish kat kedai,belek punya belek dlm fridge, terjumpa salmon 3-4 ketul.. So aku suh inchik hubby yg marinate dan bakar sdr ikan bakar tuh, so that menepati citarasa dia lar (alasan jer tuh.. aku yg malas sbnrnya! ;p ) Agak tekun dia duk godek2 salmon tuh, marinate. Hampir semua herbs yg ada dia taruk, using his own recipe, katanya..

So nih lar hasil peng-marinate-an inchik hubby. A splash of fish sauce and olive oil, a drop of kicap manis Habhal, some oyster sauce, generous amount of black peppercorns, a pinch of chilli powder utk bg pedas sket, chopped fresh coriander leaves tabur atas ikan, lastly fresh basil spt gmbr di atas. Dia letak gak potatoes (dah direbus; squeeze some honey and season well) utk dibakar ngan ikan, ala2 roasted potato kunun2nya.

~memula tuh cam agak ragu2 sedap ke tak.. sebab 'resepi' tuh mixture between oriental (all the sauces) and western (the omputih's herbs). dahla resepi imaginasi sendiri lak tuh, cam tak konpiden jer.. hehehe *wink*

Sambil2 tunggu ikan kat dlm oven, aku buat la terung bersambal.. Sebab dah lama giler tak makan sayur2 nih, lagipun terung dah duk terperap dlm fridge, seb baik ok lagi! Then masak sup ayam.. dan habiskan stok paru yg ada dgn goreng paru berkunyit.

Terung bersambal, sambal tuh aku guna udang kering yg diblend (stok udang kering yg bawak last year baru nak guna!).. dahla guna terung bagak besar, omputih punya gene la katakan..size dia lebih kurang menyamai 4bijik terung mesia la kot.. ;P untuk makan 2org, dikira banyak la tuh.. tp by waktu sahur, habis licin, sampai sambal2 pon licinnn!!

Paru goreng kunyit... pon licin gak! :P


dan hasil 'masakan' hubby selepas 25min duk dlm oven..




jeng...





jeng..






jenggggg...






Chef cakap, ikan nih nama glamernya ialah:
Mystique Oriental Baked Salmon with Basil-iander Charms!

panjang gitewww..ala2 nama resepi chep ler tuu..pera-saannnn..

tak kisahla apa2pon namanya chef, yg penting sodap! :P
salmon nih tak terasa cam western food sangat, menepati citarasa org asia..

succulent!
yg buatkan dish nih lagi sedap, kuah ikan tuh ada rasa sos2 oriental bercampur ngan basil dan rempah ratus omputih.. makan lak ngan peppered salmon!


~yehaa! pasnih kalo nak makan baked salmon dah ada org 'tolong' masak! hahaha :P


So nih la dia menu bukak posa kitorg semalam, hari ke 11 Ramadhan:
Sup ayam, terung bersambal, paru goreng kunyit dan ikan salmon-yg sedap-nama glamernya-Mystique Oriental Baked Salmon with Basil-iander Charms! plus leftover ayam masak kerutuk semalam


~ err...dalam duk bermalas2 nak masuk dapur, tetiba lauk bukak posa jadi banyak jugak! Lagi banyak drpd time 'rajin' ke dapur!hahaha





P/S: errr... tetiba aku jd rajin nak uplod pic+ update blognih minggu nih.. hasil masakan lauk pauk berbuka puasa nih tertakluk kepada masa free yg ada.. sementara seblom bukak skolah, boleh ler nak berjoli sakan makan best2.. lepas nih, who knows makan apa kan?!! *wink*



3 comments:

kin hashim said...

wah wah ..kemain lg menu buka pose dia...byk jenis tuh!

farah Isa said...

kak wan....mane dpt paru tuh eh....terliur sudahhh melihat paru2 bersambal ituu...heheh

wan said...

kak kin: biasa2 jer,sementara seblom skolah start boleh la nak masak sakan.. pastu kebetulan ada org nak tolong masak lak, tuh yg tetiba jadi banyak.. biasanya simple dimple jer.. ;)

farah: suh BJ mai beli kat barking.. butcher sini ada jual, murah! sbbnya diorgni tak makan kot..kadangtuh siap paksa lagi suh beli byk2 sbb diorg nak habiskan stok cepat2..hehe btw congrats dapat baby gurl london! eh, tgh2 pantang nih boleh makan paru bersambal ker? ;)