Friday, September 18, 2009

Tiga ratus enam puluh lima.

Tiga ratus enam puluh lima hari yang lalu...

18 September 2009
Pada tarikh nih, setahun yg lepas....

FASA PERTAMA: BERHUJRAH DAN SETTLING DOWN KAT LONDON

.. my journey to london begins..
(N.B: me yg kegemukan disebabkan longgokan ketulan2 lemak dalam badan gara2 aktiviti pemakanan yg berterusan dan intensif di bulan2 terakhir kat Mesia..)
Touch down kat London Heathrow 5.30am, 19 Sept 08. Amik cab ke service apartment, sementara tunggu bilik di-clear up, tuan punya apt tuh campak kitorg ke bilik kecik nih.. stay kat bilik nih utk sejam dua jer, tp sempatla tido seround dua..
dari bilik kecik, kitorg dibawak ke apt nih, kat Commercial Road.
memula duk kat bilik kecik giler, kunun nak save budget la (tp mmg takde budget byk pun! :P ) dapur pun takdak, dahla bulan posa..tersiksa gak la.. sambil2 duk sini, we all setelkan segala benda- bukak acc bank (yg bermasalah gilos), cari umah, register uni, kenal2 jalan nak ke uni, kenal2 ngan london tubes, sopping, venture faculty, berkenalan ngan coursemates, etc etc..

first time jumpa skolah baru.. excited, siap posing depan spital. lepas tuh dah tak heran, this is the one and only pic.. haha
sebab tak tahan bilik terlalu kecik, 1 week after that we all pindah ke bilik besar skit.. at least adala washer dryer, dapur nak masak, fridge besar. masa pindah ni still dlm proses nak cari umah! beraya pon kat bilik nih....

after nearly 2 weeks, raya menjelma. masa tuh, pikiran tgh berserabut nak cari umah.ada masa 1 week jer utk cari umah seblom skolah bukak...first day raya; org lain bizi g open house, we all bizi g house viewing! :P

2 Oct 2008: Finally moved out ke umah sendiri! terjumpa apt yg best and within our limited budget kat area barking. ~after 2 weeks merempat kat service apartment kecik, tapi mahal gilos (we spent more than GBP800 just utk 2weeks-stay! dah sama harga ngan sewa umah sebulan!) ~memula masuk umah baru, bau KARI pon tgh kuat lagi! (tenant seblom kitorg tuh india, kuat giler bau kari melekat kat dlm umah! amik masa dekat 2bulan nak bagi idung nih 'immune'! :P)


FASA KEDUA : FASA PERALIHAN (zaman golapku)

Bila dah dapat umah sewa, kitorang masuk ke fasa kedua..bukan senang masa berada dalam fasa ni.. Semua benda nak kena beli, kira cam start from zero balik,dahla sebatang kara (kalo kat mesia boleh gak kebas/pinjam barang2 dari umah mak bapak dulu).. dari sekecik2 benda, cam beli crockeries, beddings, stationeries, buku2 skolah, hingga ke register utk line tepon, bukak acc bank, acc internet, etc nak kena buat..

pening gak kepala, memandangkan sewa umah yg mahal (dahla umah nak kena byr advance rental payment + deposits seblom masuk, in total dekat GBP6k++ gak la abis.. seb baik ada bwk duit skit2 dr mesia buat bekal.. kalo harapkan duit scholar semata2, rasanya mmg kena bungkus baju balik mesia laar! :P). memang betul2 menguji keimanan dan kesabaran gak la..

tambah memeningkan kepala sebab terkena kejutan budaya ngan life transition nih- dari hidup bermewah2 umah 2 tingkat kepada umah apartment cinonet, daripada naik turun keta kepada naik turun public transport, dulu pepagi g kerja, balik dah leh enjoy, kepada pepagi g skolah, balik kena baca buku, dulu duk kuar masuk sopping mall, bila kat london duk kuar masuk library(mula2 stat skolah je ler..hehe) tuh lom termasuk terkejut badak ngan reading lists berlambak2 lagi, every week kena baca nearly 30-40 journals!


FASA KETIGA: JOLLY TIME!! :p

Bila dah berjaya melalui zaman golapku kat london, everything dah setel dan dah berjaya biasakan diri, dah lengkap semua, barula we all berjaya sampai ke fasa ketiga nih.. nih fasa paling happening la!! syiokk woo!! :P

Masa nih la baru nak berkenalan ngan designer brands, designer boutiques, nak usha2 handbags, kenal2 ngan factory outlets, kenal2 the 'real' london, berjoli katak ngan kenkawan, blajo2 q masa sale, etc..etc.. discussion topics time nih pon dah beralih arah kepada sopping, sopping,sopping dan sopping jer!! :P

End of Oct 2008: First time kuar London. Masa ni join Intan&Family buat day trip ke Cranfield-Oxford-Bicester Village. Gi open house member hubby+Ashraf (geng budak koleq ler nih..) kat Cranfield.
23 Nov 2008: First time tengok snow. cam jakun2.. tp time nih snow nipis giler, usahkan nak wat snowman, nak wat ABC pon tak cukup..
Dec 2008: nunggu snow tak turun2, we all p Bicester Village. Second visit ke bicester, baruler kitorg betul2 shopping! :)

Aktiviti bersama rakan sebaya pun berjalan ngan aktip sekali pada fasa nih. Selalu buat aktiviti makan2, get together kat umah.. skang nih, mostly kenkawan kitorg yg selalu melepak dah back for good dah.. aktiviti dah kurang giler! :( (owh! how i miss those time!)

November 2008: aktiviti get together kat umah intan,geng2 lelaki tgk bola, kalo tak silap Man U lawan Chelsea, geng2 pompuan lak buat ketupat! :P
Aidil Adha Dec 2008: Alhamdulillah dapat beraya dgn sempurna. We even buat makan2 masa hari raya haji tuh.. tapi tak ramai yg dtg, sebab aidil adha jatuh pada hari weekdays, yg dtg just budak2 skolah yg dapat cuti/ponteng skolah jer.. :P
End of December 2008: We even organised house warming party kat umah! another makan2 & get together session in Barking!
Christmas 2008: Sella turun dari Edinburgh nak tour london sambil teman aku berboxing! sempatla berboxing lebih kurang.. hehe tp apapon Xmas sale kat sini mmg superb! :D
January 2009: budak2nih ajak g tgk teater. first time g tgk teater kat london. The Sound of Music! best giler! rasa cam jauh lagi IB nak sampai ke tahap teater2 kat london nih..
February 2008: london dilanda salji tebal! the worst winter in 20yrs! Merasa gak aku main salji tebal..bukan stakat nak buat ABC, even boleh buat life-size snowman lagik!! :P Sempat gakla celebrate the big 3-0 masa tgh snow tebal.. Alhamdulillah merasa gakla dapat Dolce & Gabbana sebijik utk besdey pressie! :P

Early March 2009: Murah rezeki lagi, we all sampai ke bumi Istanbul utk 4hari.. our first European holiday!


April hingga Mei aktiviti bersosial dikurangkan sebab nak final exam.. kunun la kan.. :P

22 Mei 2009: tapi sompat gakla beratur panjang semata2 nak g jumpa 'sifu' Jamie Oliver kat Selfridges! :P
End of May 2009: dan sompat gak g q selama 2 jam untuk masuk summer sale gucci! (dengan takde rasa bersalah ponteng kelas, eventho time tuh lagi seminggu nak final exam!!) Berkat kesabaran q, berjaya merembat guccissimo yg murah giloss sebijik! :P

Bulan June nih antara bulan yg paling mencabar untuk aku.. Final written exam 1 June 2009. then klinik berjalan seperti biasa sehingga 7 Julai 2009 utk viva exam.

20 June 2009: we organised farewell party untuk Ida n famili yg akan balik for good ke mesia.. sob..sob..
20 June 2009: Ni last time pegi Hendon, nolong Inchik Asraf dan famili yg akan berangkat pulang jugak.. sob..sob...sob..

23 June 2009: Aku emergency balik ke KL, my dad underwent emergency bypass surgery. 22 June beli tiket balik, 23 Jun dah naik flight ke mesia dahh!! Touchdown KLIA, terus ke IJN. Sempat jumpa my dad 1minit jer, seblom dia masuk OT! Alhamdulillah my dad selamat buat bypass on 24th June 2009. Balik untuk 2minggu..

June 2009: Post-bypass. My dad terpaksa duk kat double room utk 2-3 hari sebab single room full house!

3 Julai 2009 aku balik ke London sorang2.. sebab ada viva (oral) exam. Balik just for the exam selama 4hari jer.. Memang kamikaze jer viva exam tuh, sebab memang seriously tak study masa kat Mesia! duk bizi ulang alik cheras-ijn jer..

7 July 2009: on the way balik ke kolumpo semula, selepas 4hari kat london. masa ni baru habis viva exam+dah tau result, then malamtuh terus amik flight balik kolumpo semula.. memang penat tahap gaban!!~jet lag, penat travel, tak cukup tido, exam fever, kurang makan, risaukan my dad kat kl, lone ranger kat london sebab hubby tak ikut balik london, etc... muka pon serabai jer..

Kat mesia we all duk ulang alik ijn-cheras-kota bharu-kuala terengganu-kl jer selama 2minggu. sempat gak la ada acara makan2 dan get together ngan famili kat mesia.

21 Julai 2009; aku balik ke london, sensorang again.. my hubby dah balik 1day before, kebetulan tiket tak sama. aku bertolak balik dr wad IJN ke airport sensorang, hampir 'banjir' dlm cab masa otw ke LCCT! :P My dad still kat ijn due to some complications till 20 Ogos 2009 (2bulan lebih kat wad!)

29 Julai 2009: PIL ngan sorang anak buah datang london bercuti!
5 August 2009: Sempat bawak PIL pegi Paris selama 4hari.
11 August 2009: dan ke Venice untuk 2hari!
17 Ogos 2009: Sempat g tengok batu-batuan kat Stonehenge
18 Ogos 2009: dan tengok binatang-binatangan di Safari West Midland!

PIL balik ke Mesia semula pada 19 Ogos 2009 selepas 3minggu lebih berada di London..

End of August 2009: Lela and family (colleague from usim) turun dari Dundee. First time iftar kat luar, buffet lak tuh! (N.B: selepas setahun lelemak ku tak jugak berkurangan, aku masih gemuks!! uhuks!)


Okies.. tuh sahaja singkatan journey hidup kitorg kat perantauan dalam masa setahun nih.. Hopefully 2nd year kat sini, lagi bertambah meriah dan happening..
Wishlist second year:
1. Nak pertingkatkan daya usaha mengumpul sebanyak mungkin ilmu daripada mat2 saleh kat sini.
2. Pass MClinDent dengan jayanya...
3. pertingkatkan usaha mengurangkan jumlah lelemak dalam badan.
4. balik puasa&beraya/bercuti summer holiday kat Mesia ~next year puasa 20jam@uk!:P
5. travel, travel and travel!! ~at least dapat cover 3 countries in a year, jadila kan.. ;)
6. errrr.. nak more designer bags! :P

Semoga dipermudahkan dalam segala benda yg diceburi.. Semoga berjaya grad tahun 2010 nih, dan by 2011 dah berjaya dapat Membership dengan Royal College of Surgeons dan selamat back for good by September 2011!! Amiiinn!!

5 comments:

:: vErde+hAzizi :: said...

salam...

hey babe...

huwaaaaaa...tgk gamba venice u trus rase sedey...cantik nyeeeeeeeee! rindu nk g lagi...but this time insyaallah w mr.doc la plak kan...klo ade rezeki lebey...insyaallah...

nways,

Mr.Doc & I would like to wish YOU & FAMILY peace, happiness & prosperity on EID-UL-FITR!!!

May the divine blessings of ALLAH be with you & family on EID & Always!!!
:D

che'puan Idot said...

alahai wannn...
i plak yg sedih..tak tau pasal apa..
perjalanan kita yg berbeza cerita nya..
huhuhuhuh..
opssss, takleh sedihsedih, esok na raya!!
anyway....wan dah shed off byk lemak laa..dari pemerhatian i dgn gambar2 tu..serius!
i envy u pasal my hubby dok puji kata smart u pakai jersey ragbi ozzy tuh!!..the day we had farewell dinner dulu.
btw, selamat hari raya to both of u and marwan!!!from 3 of us
ida+faidz+fuadi

dxoul lacruz said...

6K for settlement...erkk! do u have to bring that amount also there? takot lak tak cukup....plz advise!

kin hashim said...

wa..suka plak baca rentetan cerita sethn pertama pengalaman nih.. :).

wan said...

verde:
thanks!selamat hari raya, and have a blessed and joyous eid mubarak to u & Mr Doc too! ajakla Mr Doc ke venice, cantik kan??and romantic as well! ;)

idot:
alaaa... takyahla sedey2, kan esok raya? jeles lak korg dpt beraya mesia this yr!! tak aci btol!! :P hehehe perjalanan kitorg kat sini pon masih panjang lagi, baru habis 1/3!! erkk-rasa cam dah lama jer!!! :( jersi ozzie tuh, actually my hubby yg belikan, memang seriously tak terpikir pompuan sesuai pakai jersi2 nih! bila dah pakai, mmg comfortable gakla!tp agak kurang vogue dan feminine la kan... hehehe

dxoul:
Yup! 6grand!and we paid them by cash! cuak gilos time tuh, takut kena rompak ke apa ker kat dlm tube!hehehe tp nih kira kes terpencil, org2 yg bernasib malang jer kot yg kena byr sbyk tuh. lagipun awk kan duk hostel, should be no problem la.. kalo nak bwk 6K pon boleh gak, boleh joli sakan+travel sakan kat sini nnti! :P

kak kin: thanks.. penat wat entri ni, duk flash back pengalaman setahun kat sini.. kalo akak buat pengalaman 3 tahun, tatau la brapa pages agaknya ye.. hehehe :)