Monday, September 7, 2009

The last day!

Today is the end of my summer holidays.
Memang sepatutnya semester hols officially habis 2nd September, tp (Alhamdulillah) Prof Wright cancel dia punya klinik 2hb tuh. 3hb tuh lak aku wat 'cuti' sendiri.. sebab malas giler nak stat masuk skolah, aku dengan selambanya tak book patient utk klinik 3hb tuhs! hahaha

Tapi apa2pon, esok memang wajib harus pegi gak, walo camne pon! kena pegi gak ke skolah!! Malas 100x ok!!Seb baik klinik seblah petang, so pagi sok sempatla nak rush kalo tetiba terbangun lambat pon! ;) ~skang ni dah habit stay up sampai sahur (kul 4pg), then lepas subuh kul 4.40pg terus tido till kul 10pg! :P nak kena tukar balik bodyclock nih! Tp hopefully pt aku tak datang ler esok (aci ker doa camnih? hehe) so dat boleh baliks awal!hahaha kalo balik awal, bolehla balik masak2 sodap2, kalo tak, dlm kul 6pm baru leh sampai umah.. solat, mandi etc, kul 6.30 ler baru leh stat masuk dapur!

Hopefully tahun nih dapat patients yg best2 la.. yg tak byk songeh sangat.. ~omputih nih kekadang tuh byk songeh gak! tambah lak dia tau specialist clinic, lagi la byk demand diorg! ada sorg pt aku tuh siap request lagi, nak gigi cam julia roberts? camno nak buat tuh?! :P (actually boleh diusahakan, tapi banyyaaakkk benda nak kena consider!) Bila pikir2 tuh yg memang seriously jadi takde motivation lansung nak stat skolah sok nih! camno?? camno?? urkkk!!

ok la, the end.
malas nak pikir pasal skolah, nih aku nak citer pasal member skolah lak! :P

Sabtu lepas aku ke Canning Town, dekat2 area Docklands. Nolong member, Dilla dan Azman pindah umah baru. Dilla nih my coursemate and hubby dia, Azman, pindah ke umah baru yg best sangat2 tuh since she is expecting her first child in winter nih. Umah ni ada 2 bilik, so adala extra room utk mak dia atau sesapa yg nak tolong dtg jagakan baby nanti. tp seriously, umah dia best giler!! modern concept apartment, dahla bilik 2, toilet pon ada 2! toilet besar lak tuh! paling best sebab dia punya fridge besar gedabak! jaaaauuhhh lagi best dr umah barking aku nih! she is sooo lucky laaa!! rezeki baby la tuh.. ;) sebab lupa nak snap gambar umah, so korg leh tgk gmbr umah kat sini.
Cik Hikmah dan Cik Linie.
masa nih tgh tunggu waktu berbuka..

Kitorg pegi umah dilla sebab nak nolong dia unpack barang la.. Masa pegi tuh, sempatla berkenalan dgn Farah & Ekmal-member St John Azman..Budi, K.Imah dgn Lini lak tolong masak lauk bukak posa dulu kat umah budi seblum ke Canning Town.. tp yg sempat kemasnya barang2 dapur jer, and the guys sempat nolong azman pasang balik diorg punya sofa bed ikea tuh ngan install balik plasma tv jer (tu pon tak menjadi- takleh nak connect kat SKY pon! hehe)..

Lauk sampai penuh meja!
Tenkiu Master Chef yg sungguh berbakat! ;)

Lepas bukak posa, terus jadi berat badan nak wat keje!hehe nih semua gara2 masakan Budi, the master chef; konsep lauk pauk adalah masakan kampung: masak lemak cili api ayam yg power giler, sambal tumis udang yg pedas giler, daging masak kicap, telur masin (dilla siap angkut telur masin mentah dr mesia lagi! best giler jd anak pilot nih, semua benda made in mesia dia guna! :P) tambah lak roasted chicken dr chicken cottage yg yummylicious, pastuh for dessert lak makan agar2 santan budi buat jugak, fresh laici, water melon (kunun sbb bukak posa, azman request malaysian food shj,termasukla buah!), grapes ngan aiskrim Magnum! tuh tak termasuk lagi berbotol2 air coke dan ice lemon tea.. rasanya malamtuh sahaja semua gained weight at least sekilo seorang! hahaha :P

lepas makan, dah takde mood nak sambung wat kerja.. borak jer ler! memang tak ingat dunia gak la duk berborak, end up sampai kul 11.30mlm baru masing2 ingat nak balik umah!! hehehe

Inchik hubby, dilla dan budi yg kekenyangan.. hehehe

bila dah kenyang, borak,borak dan borak lagi..hehehe (camerawoman nih pon kekenyangan sampai malas nak bangun snap gambar properly!)

Kul 12 mlm baru sampai umah.. tu pon Azman yg tolong hantarkan balik..hehe siap tapau lauk lagi! hehehe :P

Lauk tapau lak bukan main punya banyak.. aku leh buat sahur utk mlm tuh, ngan wat bukak posa semalam! hehehhe

so nih ler lauk bukak posa aku semalam (hari ke 17 Ramadhan). Masak lemak cili padi (lauk tapau yg Budi masak), pastu inchik hubby goreng daging dgn capsicum, aku lak buat mini murtabak lagi, telur masin (buat sendiri), dgn sotong celup tepung.

Yup! Telur masin tuh aku wat sendiri ler.. tuh yg nampak cam pelik skit,sebabnya aku guna telur ayam! hehehe Seblom posa aritu aku jerukkan telur tuh, skang nih dah boleh makan dah.. cari telur itik tak jumpa, aku hentam guna telur ayam jer! hehehe

nih masa kat dalam balang lagi..

Telur ayam masinku.
FYI, telur masin ada dijual kat Chinatown, tapi malas nak mengangkut telur naik turun tube punya pasal.. hehehe bolehla... yg penting ada rasa telur dan ada rasa masin,walaupun saiz dia kecik skit! hehehe :P

4 comments:

:: vErde+hAzizi :: said...

huwaaaa...i nak buat telur masin pon tak reti lagie ;p
camne nie...haishhhh

u just prepare die nye salt solution tue ek babe...garam bese bape sudu? n how long nak kene 'ternak' dlm air tue...heheh

syahadah said...
This comment has been removed by the author.
syahadah said...

delete plak..typo habis..
!!udang masak tepung tu mrembes air liur tgk.pasar patience yg banayk songeh tukan. org nalaysia ni jugak tak byk songeh..pandaila doktor nak buat apa (sbb fulus takde kot) klu fulus ada saya nak je suruh pulangkan gigi yg ilang ni..hehe

wan said...

verde: i nih terpaksa buat, kalo kat mesia memang kim salam je la nak buat sendiri ni.. hehe
salt solution tu i takde measurement pun. just masak air garam sehingga garam tepu kat dlm air tu. biasanya 2-3senduk garam, depends pada brapa bijik telur/brapa banyak air. bila dah air garam sejuk, baru masukkan telur. ternak telur dlm 3-4minggu jer.

syahadah: sotong celup tepung tuh all time fave food.. org pantai timur katakan.. hehehe