Thursday, December 10, 2009

Baa baa-Blacks (Sheep)


Last saturday, i telah dipaksa-relakan oleh my hasben utk ikut dia ke Twickenham, nonton rugby game! memang betul2 paksa rela, since i bukannya a fanatic fan of rugby,or penonton setia rugby games kat tv (even time hasben duk tercongok tgk games kat tv, i akan purak2 bizi ngan kerja2 lain yg sememangnya boleh ditangguh,semata2 takmo tgk games tuh), atau lebih tepat lagi, sebenarnya i nih tak paham lansung camne game rugby tuh dimain!hehehe moral dia, takyah ler tanya apa2 pasal rugby, kompom i'll fail straight away..

Tapi ntah camne sbb takde geng nak neman dia masuk stadium punya pasal, terpaksa ler dia heret bini dia yg buta rugby nih nonton sama.. hahaha kiranya sanggup jugakler dia spent duit yg agak banyak utk ajak si buta rugby nih nonton bersama2.. kununnya sebab nak bg i 'bukak mata' camne mat2 saleh nih g tgk tournament! so, being a faithful loyal wifey, i ikut aje ler.. hehehe

since the cheapest tickets dah sold out, terpaksa beli tiket yg agak mahal. tp worh it, since the seat was like 30metres from the field (level seat yg paling bawah sekali).

The game was between New Zealand All Blacks (his fave team) and Barbarians (Baa baa). Barbarians is actually a UK Rugby Club, consists of world's top rugby players. Kiranya special team utk kumpul semua top rugby players under 1 club la.. Actually this is a charity game, kira sebgai penutup kepada All Black's European Autumn tour.

Memula nak pegi tu (dgn perasaan malasnyer) i ingatkan paling kuat pon adaler dlm 20-30 ribu org jer. ye la, dah ler sejuk2 nih, kompom takde org nak g tgk kan.. tp bila sampai jer kat Wateloo, terkezut badaks jugak le, nengok ramai gilos manusia duk q nak beli train tickets ke Twickenham! semua pakat duk tayang their jerseys je! sabo je ler..

Perjalanan dr London-Twickenham makan masa 40minit jer,tp kiranya nak kena naik national rail jugak la, since takde direct tube ke sana. dalam train dah macam sardin, mampat dgn peminat2 rugby! bila sampai ke stesen Twickenham, mau terbeliak jugak bijik mata i bila tgk lautan, ribuan manusia berduyun2 ke stadium!!!!!!! seriously tak tipu! memang ramai bangat,okeh!! i just can't describe it. not even can imagine, if i was not there!

duyunan manusia ke stadium!

Mat2 saleh ni pakai pelbagai jersey.kiranya semua pakat duk tayang jersey team febret masing2 la.. tp mostly pakai All Black's jerseys, tp ada jugak yg tersesat pakai jersey South Africa, Wallabies dan jugak England's Red Roses. siap ada sekumpulan minah saleh nih pakai baju ala2 kambing bebiri (sebab baa baa black sheeps kan)!! and me, i pakai my fave jersey, wallabies. siap kena sound lagi ngan sorg mat saleh nih, sebab pakai wallabies (ye ler, sbb wallabies nyer performance teruk kan this yr.. hehe). hasben lak for sure pakai jersey team febret, All Blacks (eventhough ada jersey Barbarians jugak). apapon, stkt pemerhatian i, mostly mat saleh jer yg g nonton. and for sure i was the only one with tudung!hehe :P dan polis trafik (trafik utk pejalan kaki) dia, siap berkuda lagi, which is good, since we can easily see them from far..

lautan manusia! even kereta,lori etc terpaksa bagi laluan utk pejalan kaki!

sebab terlalu ramai giler, polis trafik terpaksa tutup jalan, stop kan semua kereta, dan bukak the whole 2-lane-road to pedestrians! sepanjang2 berjalan kaki sejauh 2km tu, jalan jam dan berhimpit2!! even pasar ramadhan kat Jalan Tar di musim2 nak raya pon tak seramai ni!



Twickenham is the official rugby stadium for England. Kiranya the biggest rugby stadium in England la. Tapi yg bagusnya, sistem entry ke stadium nih memang teratur dan bagus. pintu dia memang byk (untuk setiap wing stadium tuh, ada dekat 30 entrances), so takyah ler nak q lama2 utk masuk. siap check bags lagi, kot2 ler bawak benda2 sensitip... dan siap dengan escalator lagi utk ke setiap level tuh.. dan memang ramai jugakla rugby fans yg OKU dan even makcik pakcik tua2 pon ada, budak2 kecik pon ada (kalo kat mesia sure dah ada kes hilang anak nih!) dan even yg berkerusi roda or on clutches pon tak ketinggalan jugak g nonton game arituh! kira cam ala2 pesta gitu! meriah giler!!

pesta rugby! even ada yg amik peluang berjejak kasih, mengorat, minum2, berjudi etc..etc.. :P

polis berkuda.

kat stadium nih siap ada rugby store..
[seb baik org ramai, takde peluang inchik hasben nak masuk+menyopping jersey lagi! kekeke]

dan jugak ada rugby football union dan Marriott's Hotel kat stadium tu!

org ramai bangat!

nih pulak pavement kat sekitar stadium tuh. diorg tulis nama2 ex-players England, kunun2 sbg recognition la kot..

kedai2 cenderamata pon banyak di sekitar stadium nih. sempat gak la memborong souvenirs! tp frust gak sebab fridge magnet takde! hahahaha :P

kat dalam stadium tuh pulak, mostly bwk alcoholic drinks! semua berpesta ngan arak dan makan burgers.. on average sorg mat saleh akan bwk dlm 3-4tin beers! tp yg paling mencabar keimanan ialah bila tgk burgers yg diorg makan! hahahha diorg nih makan Burger King, dan burger diorg memang besar giler!! jz can't imagine kalo burger2 tuh halalan toyyiban.. for sure my berat badan makin menaik!! hehehe :P

kan? burger king kat sini memang besar gilos!! tempted dan meleleh gak air liur nengok mat2 saleh nih makan! :P

stadium full house,okeh! adala dlm 60ribu org kot?! kiranya kalo kena bom, habis lenyap semua peminat rugby kat london nih!hehehe

sistem stadium memang bagus bangat. memang mudah nak cari seat, stadium stewards lak memang ramai!

Kick-off kul 2.30pm. Seblom tuh, siap ada nyanyi2 national anthem NZ (inchik hasben dgn tak malunya tumpang nyanyi sama.. siap boleh ingat lirik tuh! cett!), ngan God Saves the Queen (England punya anthem). lepas dah abis nyanyi national anthem, for sure ada the famous All Black's Haka [dan inchik hasben dgn jayanya boleh berhaka sama! chett!!]

All Black's Ka-mate Haka. naik bulu roma jugak ler dengar diorg ni berhaka. memang suara kuat giler, dan memang bersemangat diorg nih berhaka.

Barbarians menang 25-18. Quite a competitive game.

By end of the day: motip hasben bwk i tgk gametuh dah berjaya.. kiranya memang dah 'terbukak mata' tengok camne mat2 saleh g nonton games! a totally new experience for me!! even bg org yg buta rugby nih pon boleh rasa the excitement of menonton game!memang sungguh meriah!!


3 comments:

Nana said...

OoOOoOoo rugby!! hehehehe! the only reason why I watched it dulu is because of the guys! hahahahahah! Kat Malaysia, the Rugby players are the cutest! Owh well. Dah tua2 ni dah tak layan dah! hahahhaa!

wan_syahira said...

enchiek marwan pon berhaka gak ke? semangat tol...huhuhuhu

zailamohamad said...

Anak saya suka lagu baabaa blacksheep, have you any wool..hihihihi..
dah laki kita suka, layankan aje;)