Tuesday, December 29, 2009

London: sewaktu dan selepas xmas!

25th December 2009.
Sebab kebuhsanan xmas day takde benda nak buat, since member2 yg dtg umah utk xmas ni ada keta, we all turun ke central london. saja nak pusing2 tengok london dr pandangan dalam keta.. hehehe jalan pon lengang sangat. siap boleh ngan selamba parking tepi2 jalan kat Westminster Abbey tuh- takde traffic officer pon!!

Lepas dah pusing2 london,kitorg siap ke Greenwich lagi, cuma takleh nak masuk dalam amik gmbar kat GMT line yg glamer tuh.. tp view dia tersangat cantek!!!!

cantik, kan? tenang jer.. park dia menghijau jer saujana mata memandang..

Garisan penentu Greenwich Mean Time..

kompom kena pegi lagi la,tp better tunggu spring laa dan g ngan keta! kalo tak sure pancit nak daki bukit greenwich tuh.. hehehe

sempat posing kat jam besar GMT.. jam yg paling accurate kat dunia ni..


26th December 2009.
Boxing day, kitorg ke Bicester lagi.. (baru jer balik Bicester 2weeks sebelum xmas) Actually pergi pon sebab nak temankan member sopping kat sana.. (that was their first time in Bicester). Sesudah subuh sebelum kul 7 dah selamat bertolak dari Barking! sampai Bicester just nice jer, kul 8.30pg.. Surprisingly tak ramai lak org2 kat situ shopping..

tp still q kat Gucci panjang giler! gambar ni diambil pukul 9pg, tp q dah melingkar2 kalah ular sawa, sampai ke hujung bangunan!! I malas nak tumpang q skali, since memang tak plan nak beli bag pon..

so just pusing2 dan sopping baju sikit2, beli lagi sebijik Le Creuset (since ada additional discount, so terus rembat jer!) dan selebihnya just window sopping jer.. Alhamdulillah, dah berjaya dapat 2 bijik Le Creuset cast iron casserole: oval dan 22 inch round!!

nearly complete: lepas nih beli lagi sebijik casserole ngan beberapa bijik stoneware, dan dah boleh tutup buku Le Creuset! :D yippee!!

Sempat masuk ke Anya Hindmarch. Luckily my makcik anya yg i beli masa xmas sale aritu, harga still sama! kiranya tak nyesal lansung laaaa.. hehehe lega! kalo tak sure ada org nyesal tak habis nih!

Jackson Anya Hindmarch :P apapon, i love my makcik anya soo much!


..and so does jennifer gardner! :P
[actually berkenan gak kaler off-white nih, tp dia punya leather cam kotor lak kat kedai arituh..dahla display bag je yg ada.. terus cancel dan amik brown bag instead..]


moral dia: anya hindmarch kat bicester harga sama jer- masa xmas sale ngan boxing day sale, takde extra discounts pon! apapon, sesambil tuh sempat jugak merembat sebijik anya canvas shopping tote..opss!! hahaha :P

Lepas dah setel sopping, otw balik sempat singgah kat Oxford kejap. Sempatla posing2 dan pusing2..bandar tuh memang cantik dan tenang jer.. no wonder diorg boleh concentrate studies ngan baik (compared to london yg terlebih hiburan dan lagho nih! hehe)!!



a very nice town to study...
buildings dia pon cantik2 dan artistik.

pintu..

pintu..

Pintu.. Pintu2 pon cantik2..


Radcliffe square

main mode of transport.

semua buildings dia berseni..

kat depan Oxford University store..

tp terkilan jugak, sebab hasben terlupa nak bawak DSLR dia.. so kompom nak kena g oxford lagi skali!! hehehe Balik umah semua collapsed! tp sempat jugak makan roasted lamb ngan sup ayam.. sehingga menjilat jari gak la our guests makan! :P hehehe


27th December 2009.

Our guests balik 27th pagi. Tp seblom diorg bertolak balik, sempat masak kari gulai kawah ngan roasted lamb.. kira heavy kelantan-style breakfast la nih : nasik berlauk! :P sebaik jer diorg balik, i terus siap2 dan terus ke next sopping destinations lak: central london ler.. :P hasben awal2 dah surrender takmo ikut.. sebab memang kompom ramai org, tambahan lak dia nak nengok bola kat tv.. lone ranger sopping sensorang! i mmg tak kisah pon (kadang i prefer sopping sorg2, lagi senang nak bergerak bebas!).. hehehe

first destination: Harrods. manusia terlebih ramai.. giler la.. ingatkan second day sale org dah berkurang, tp still sama gak! isk.. isk.. plan nak cari some cosmetic stuffs jer, tp takleh nak concentrate membeli pon! end up, pusing2 jer sambil menutup mata for handbags dan menjamu mata sambil survey2 harga dan aim barang for my next collections: fine china and cutleries! and i'm going back to harrods today (with hasben) for approval [hopefully dapat greenlight!!haha] *wink wink wink* :P

then terus ke Selfridges dan Oxford Street. Pon tak beli apa sangat jugak.. tapi kat Selfridges berjaya dapatkan some stuffs for my face.. dan jugak sebijik longchamp le pliage.. opps!! i did it again! :P hahaha sebab ada sale, tanpa pikir panjang terus jer rembat sebijik! hehehe tapi puas hati sebab dapat kaler yg best, long handle dan sale lak tuh! :P


my anya canvas shopping tote & longchamp le pliage.

bini zaman moden: dah malam baru ingat nak balik.. hehehe :p

On the way balik, sempat jugak merembat sehelai TieRack!tapi tension jerrrr, ada diskaun 50%, tp dah tak byk design best... rakyat mesia duk pulun borong scarf!! siap ada sorg mak datin mana ntah, pulun borong dekat 50 helai scarves nak bwk balik mesia!! tension gilerrr!! hehehhe

balik umah, terus pensan!
so tuh jer cerita xmas ku.... no queueing.. no major damage to pockets (yet!).. life is so simple. :P


p/s: boxing sale this year is not as massive as last year. even perfumes/cosmetics pon tak byk sale sangat.. overall its okay..

4 comments:

zailamohamad said...

Jeles seh ngan akak!! sekali rembat sampai 3 handbag..huhuhuhu..zaila pon ada kirim ngan kawan suh belikan TR kat sana, ntah dapat ke idak ni..huhuh

Pinkwatch said...

tertanya2 jugak sape member u from newcastle yg turun tu.. rupanya bakti.. hehehe.. :)

wan said...

zaila: actually sebijik jer bag,sbb yg lagi 2 tuh takleh diconsider as handbag.. yg tuh shopping bags/bag utk letak telekung/buku.. hehehe lgpon bag2 tuh semua tgh sale skrg ni, so why not rembat jer kan? :P TR skrg ni tgh sale gila2, cuma design dah tak byk yg cantik, sebab ramai rakyat mesia pakat borong beli.. ada rezeki insya Allah dapat la tu.. :D

pinkwatch: yup, bakti and family.. actually they are my husband's uni frens. btw camne kenal bakti?? do u mind if i have ur url as well? so that i can link yours.. :)

Pinkwatch said...

oh.. kenal bakti.. dulu duduk newcastle lama.. hehehehe.. balik for good last year but husband is still there habiskan study... I takde url... dah lama tutup blog...zaman2 itu sudah berlalu.. hehehehe... skrg ade fb aje... :)