Thursday, December 17, 2009

winter dan .....

... SNOW!
Waaa... this year snow comes to london early! slalunya london ler tempat paling last yg ada snow, dan most of the time memang winter without snow! Maybe I'm lucky kot? dua kali winter, 2 kali snow.. hehehe

btw snow memang best dan cantek bangat, tp bila snow tebal sangat kadang tuh rimas jugak. sebab memang kompom akan sejuk gila2,tangan kebas2,hidung pon kebas [sampai rasa boleh tanam botox tanpa sebarang local anaesthetics] dan bila snow dah kena lenyek byk kali, maka terjadi ler ais beku kat atas jalan.. dan memang kompom slippery gilos! last time adaler dekat 3-4 kali aksi2 meluncur/skiing/skating/nyaris tergoleks atas jalan dek kerna licin!

dan lagi satu rahsia: till now, we all belum start on our heater pon lagiiiii kat umah nih!!!! hahahahahaha sistem insulation umah nih memang bagus bangat!save bil letrik aku! dan my hasben siap pasang kipas lagi time nak tido malam2 sebab kepanasan!! kiranya memang kalah omputih la nih!! hahaha :P

....MAKAN!
Bila dah sejuk2 camnih, selera makan akan membuak2 la.. dahla sepanjang hari duk hibernasi dalam umah malas nak kuar punya pasal, akal lak panjang jer duk pikir nak masak apa.. :P harini actually we all dapat day off (lecturer cancel clinic since dia dah balik kampung utk raya), so i amik peluang tunjuk rajin kat supervisor dgn pegi lab dan terperap kat lab for almost one day! seblom balik tuh, sempat ler bagi mini hadiah (letter opener berbentuk keris jer) ngan kad raya kat supervisor (bodek baek punya!! hehe)

on the way balik sempat singgah kedai oriental dekat skool. dan kebetulan terjumpa kerang frozen lak, so harini kitorg masak nasik lemak kukus ngan sambal sotong+kerang. pekena lak ngan ayam goreng panas2.. hehehe

dah lama tak pekena sambal kerang punya pasal.. sanggup jalankaki meredah snow dan hampir kebekuan di jalanan semata2 nak g beli kerang!hehehe


dan skang ni jugak tgh kemaruk makan coklat jugak! hahaha yup,we all memang tgh dalam program mengumpul lelemak nih.. :P almaklumler coklat memang tgh sale gila2 dan murah bangats! coklat yg mahal2 pon jadik murah! so memang duk pulun belgian choc je ler nih.. bestttttttt!! :P


.....XMAS!
okies, yg paling best sebab xmas nih di relatekan ngan xmas shopping, boxing day shopping dan yg sewaktu dengannya.. hehehe urghhh! can't wait for boxing day shopping!even my supervisor pon duk rachun i td suh g enjoy sopping xmas/boxing day nih! :P

lagi satu yg best, sebab time ni la diorg mula tayang siri2 masakan utk raya xmas. semua nampak sodap2.. tetiba terasa teringin nak buat roasted turkey xmas nih, since ada member dr Newcastle nak datang melepak kat umah, so why not kan?! bukan nak celebrate pon, tp apa salahnya try diorg nyer special delicacy on the 25th (since on that day mmg takde apa nk buat,dan london akan totally lumpuh!!). ala.. ibaratnya mat saleh yg duk mesia, musim2 raya diorg pon try makanan tradisional mesia, bukan bermakna diorg turut sama celebrate, kan??

and now i just fell in love with Delia!! first time tgk cara dia masak kat BBC smlm.. dia buat roasted turkey, memang superb!! kiranya dia nih lagi terer dari Ramsay or Jamie Oliver!! kira golongan sifu otai yg nak kena g amik sign seblom balik nih!!



....CUTI!!
yeah!! we've got 3 weeks xmas break! and we are not planning to go anywhere, except central london jer.. :P sebab rasa cam rugi berjalan time winter/xmas break: siang pendek, cuaca tak best dan sejuk bangats dan yg plg penting, tiket mahal gilloss! better simpan duit dan mulakan aktiviti berjalan spring nanti.. :P yeahaa!!



4 comments:

naza said...

Eh Delia tu best ek?hrtu buku die pun onsale but tak beli la pulak..christmas ni our house akan cramp gak..ade 2 families coming..teringat nk try lamb shank stew..tp mane nk dpt lamb shank ek??
sape yg dtg dr NC?k.ijah ke??

btw selamat cuti..sye still skool till next week..christmas eve pulak consultant ajak lunch..hehe..memenuhkan mase yg ade kan..

wan said...

Delia tuh terer giler masak! cam mak2 pon ada jugak, cara dia masak cam proper la..kira otai sifu nih.. kalau jamie/gordon masak cam main campak2 jer-nampak kasar..tp si delia ni memang penuh kesenian! hahaha

nnti xmas kawan marwan dr NC dtg, bukan ijah. menu pon lom decide lagi. kalo rajin nak wat turkey, depends pada mood chef lar.. hehehe

lela said...

mak aii... sedapnyer, nasi lemak.
siap ada sambal kerang.

tpi mmg winter nie, perut asyik lapar ajer.. tgh dok fikir nak masak apa...

Selamat cutey...

dxoul lacruz said...

makan belgian choc sampai koma..