Saturday, December 19, 2009

My Precious Collections..

Sejak dua menjak ni asyik duk tergila-gila ngumpul cooking books jer. Nih semua sebab terkena penangan naza and budi ler-diorg mmg dr dulu giat duk ngumpul cookery books.. (hahaha diorg gak yg kena blame!:P) Tambah2 pulak sebab skrg nih buku2 masakan ni semua tgh sale.. maklumler, buku2 masakan la antara xmas presents yg plg murah dah ideal kan.. agaknya sebab tuh harga dia turun mendadak!


My cookbook collections takde la sebanyak mana.. tgh duk berdikit-dikit lagi nih.. kumpul sikit2, lama2 jadi la bukit.. Nanti dah balik Mesia nak dedicatekan satu cabinet khas utk my cookbooks jer. buku2 military dan economics my hasben takleh join! buku2 dentistry lagi la kena duk jauh2!! :P

This is my first Jamie Oliver's cooking book: Jamie's Ministry of Food. Beli nih pon sebab semata2 nak g amik sign dia last Spring. Harga masa beli tuh agak mahal skit, tp worth it sebab dapat amik sign dan berposing skali kan,siap dia bg anniversary wish lagik.. boleh la nanti balik Mesia tayang kat sedara mara anak cucu cicit.. :P

Yang nih pulak my second Jamie Oliver cookbook. Jamie's Italy. Macam2 jenis resepi pasta, risotto, pizza dan Italian dessert ada. Steps dia pulak nampak mudah je, semua main campak2 jer.. Frankly speaking, I bought this book coz it was super cheap! hahaha :P

Nih pulak my first Gordon Ramsay's book: World Kitchen. Just bought last November. Pon dibeli masa nak amik sign dan berposing jugak! specially signed for me tuh, so tak kisah dan tak nyesal lansung eventhough masa beli tuh quite pricey sbb it was sold at full retail price! (dan terpaksa ponteng klinik! oppss!) :P

My first Delia's cooking book: How To Cheat at Cooking. Beli ni sebab terpikat tgk cara dia masak kat BBC tv last few days. terus terpikat dan jatuh chenta.. dia nih antara otai cooking sifu kat UK ni, sejak dr muda dah kuar tv (cuma saya jer baru kenal).. siap ada cooking academy sendiri lagi! dan buku nih, not bad at all! byk resepi2 yg sodap2, cuma kurang gambar makanan, sebab terlalu padat dgn resepi2.. siap ada resepi Malaysian Spicy Lemon Chicken dgn Penang Red Curry lagi.. :P dahler murah bangat, harga buku nih just GBP6 jer-hard cover, okeh! (36 hengget jer.. mana nak cari kalo kat KL??) :P

Buku Ramsay nih lak baru jer beli sehari dua nih.. sempena xmas sale, hadiah kat diri sendirik la kununnya.. hehe sebabnya, murah bangatssssssss!harga dia pon less than 36hengget jer (hardcover)! resepi dia best2 jugak dan banyak gambar - yg menyebabkan i terliur, dan kompom akan meransang daya usaha untuk memasak nanti! :D

Ramsay's Great British Pub Food. Buku nih antara buku febret inchik hasben. sebabnya food/resepi dalam tuh semuanya menggiurkan. Rating buku nih kat Amazon pon tinggi, 5 star tuh! mostly resepi food yg ada jual kat pub/traditional english restaurants, yg kompom tak halal kalau nak g makan kat kedai.. paling best sebab ada resepi English Breakfast, roasted chicken dan jugak traditional english foodie cam pie dan jugak steaks. Buku nih jugak dapat dgn harga teramat murah, iaitu GBP6 (tak sampai pon 36 hengget utk hardcover!)

Yang nih pulak my only Nigella's cookbook. Nigella Express. Memang resepi semua utk org bizi/career women lar - which is memang seswai dgn i! hehe belum cuba pun lagi, sebab baru jugak dibeli sempena xmas sale nih.. tp dah ada beberapa resepi yg dishort-listed kan, tgh tunggu nak pegi beli groceries jer nih! :P


Buku2 nih adalah koleksi resepi2 masakan dalam channel masakan BBC. I sempat kumpul 3 bijik jer so far: pasta and noodles, one pot dishes dan cakes & bakes. semua kecik comel jer (pocket size), praktikal sebab senang nak sumbat dalam handbags utk g beli bahan2 nak masak. resepi dia byk jugak, dan semua mudah2 jer nak buat. I even buat tomyam noodles ikut resepi buku nih (tomyam buat sendiri, tak guna pes); dan hasilnya sungguh sodap dan kira boleh lawan tomyam kung secret recipe jugak lar! :D


So nih dia antara my wishlist for 2010:
1. Nigella Lawson's new cooking book : Autumn 2010!! Can't wait to get her signatures as well! any takers?? (still nyesal tak abis lagi sebab I was too skemot last year during her signing session-kunun takmo ponteng kelas punya pasal la nih)
2. Hummingbird bakery's cookbook. Hummingbird is one of the most famous bakery in london. Since I am not a good baker, so my hasben advised me to start buying baking books pulak.. (agaknya dgn harapan bini dia akan start membaking la kot pasnih! kekeke :P)
3. Jamie's America cookbook.. Jamie's America roadtrip show memang best! so hopefully buku dia pon best lar!!
4. Anjum's New Indian cookbook... nak blajo masak Indian food jugak! :P
5. Nigella Christmas hopefully by next year's Christmas!

... and the list goes on! :P (target nak kontena at least 1 kotak buku masakan by summer next year, bleh??)

errrmmm... Tetiba terasa tersilap amik bidang.. Tetiba terasa dah takmo pegang mouth mirrors dan takmo jadi dentist.. tetiba terasa I want to be a chef! i should be taking culinary course instead of dentistry! :P ingat one day nak join akademi masakan la.. I want to be a full time chef and a part-time dental specialist.. maybe nak ikut jejak langkah one of my undergraduate lecturer yg dah jual her private specialist clinic semata2 sebab nak bukak bakery! boleh ker??! *wink*wink*


p/s: in case ada yg tertanya2,whether I guna/masak ke tak resepi2 tuh semua.. okies, I memang guna, and I have my loyal food tester, inchik hasben ler (kadang tuh takleh buat pedoman jugak, sebab semuanya dia kata sedap!tatau either memang sedap or sedap nak amik hati?!) hehehe kekadang tu memang buhsan nak masak benda yg sama jer everyday. tmbhan pulak sebab memang susah nak cari resepi yg sedap, esp dr chef2 famous nih kat internet. so thats why i think better to have their books. lagipon buku2 nih boleh diturunkan kat my younger generations nanti.. dan better to start ngumpul skrg, sementara boleh dapat buku2 nih dgn harga yg murah kat UK nih.. hehehe :P



6 comments:

naza said...

uih dh byk gak cookbook..same la..chop..beli buku Ramsay kt mane??
and Hummingbird is a MUST!!sye tgh gile2 msk cupcakes..mmg sedap..nk wat biz la blk nnt..Nigella pon recommended..(me dh ade 5 dh)..hehe..my fave sifu..btw slamat mengumpul buku2 yg murah kt sini..

wan said...

Ramsay g borong kat WH Smith. tgh sale gila2 skang nih.. memang jauh lg murah dr amazon. memang tgh usha hummingbird ngan nigella..cuma harganya blom cukup berkenan di hati lagi.. hehehe :P

p/s; plannya xmas break nih nak test power masak2 lar.. hehehe

wan_syahira said...

ganasnyer...maknenye blh laa belikan aku any gifts kat london ek...beg ke...pape ke...huhuhu

linahilmin said...

salam.
i ppun sker cookbook, tapi.... masak nyer, balik2 yg sama jek!!! ha ha ha!
i plg suka buku2 nigella!

zailamohamad said...

Zaila pun suka ngan si Jamie tu..mulut dia, xberenti bercakap tapi tangan laju je buat keje (same macam chef wan kita)..hihihi..

Azam tahun baru nak tanam sifat membaca..bagus juga kalo kumpul buku masakan kan..at least boleh rujuk bila nak cari idea baru!!

siti hasmah said...

blk m'sia nanti aku nak p umah hg.msk best2 utk aku...hahahaha..tabik spring la kat hg....