Thursday, January 13, 2011

Layan gmbar makanan (lagi)

Lately syiok pulak berjinak2 ngan tepung roti nih.. al maklumla alang2 my breadmaker dah kuar dr kotak, baik la pulun guna BM puas2 seblom kena masuk kotak balik. hehehe dan seperti biasa, pizza la yg menjadi pojaan hati ku yg pemalas. senang, dapur pon tak berasap (oven jer yg panas). :)

Pizza kali nih lebih meriah. lengkap ngan olive jeruk lagi. capsicum, squid ngan sausages pon letak gak. basil pon ada. tp pakcik jamie oliver ckp, basil tuh campak atas darat je, takyah masuk oven, kalo tak kurang rasa manis dia. dahtu cheese pon dah pandai, kalinih ai letak mozarella, memang sebijik jd bertali2 cam pizza hut punya. lepas nih dah takleh nak kelentongla pasal cheese2 nih, kitorg siap wat research lagi pasal pemilihan cheese esp utk our favourite food lar.. hehehe bila warna warni camnih, barulah berselera nak makan. :D


selain pizza, ai ada terai jugak buat donat. haahahha org lain dah lama ber-donat, kita baru jer nak kenal dunia. tuh pon seb baik ada BM 450 ku ituh. :)

donat nih ai main shape guna tangan jer, free hand sbb takde acuan donat! tp biarpon rupanya yg menggerutu, tp rasanya tetap tip top. pedulik la kan, bukannya nak buat jual pon! hehehhe sebab ai org kampung, so takde maknanya nak buat topping coklat or glaze or whatsoever, jz tabur gula jer. ai suka donat kampung camnih. buatpon 1/3 adunan je, dapatla 7bijik donat. jadik la kan, sebabnya ai makan sorang2 jer pon. hubby kurang suka donat gula nih, dia makan donat berglaze je, tp wifey malas nak godek2 dapur buat glaze. so sbb hubby tak suka sgt, dapatla wifey makan donat sorg2. hahahaha jahat tak?

dahla donat ai tuh gebu tau.lembut jer. memang hubby rugi + pandaiiii wifey buat alasan malas nak godek dapur utk buat glaze! hahahaah ini la namanya masuk bakul angkat sendirik!  layan je lar, dah jakun 1st time buat donat guna breadmaker sambil baring2 main tenet pastuh menjadik lak tuh!


Habisla badan berkalori. hehehe tapi rasanya zat2 pizza dan donat ni dah burn habis smlm (rabu).. Ada amazing race kat klinik, berlari turun naik tangga dr level 4 ke level 1..hehehe kes nya sbb lif lembab, klinik kat level 4,tp stor dan lab kat level 1, nurse pulak ada 2org je utk entertain dkt 15org Dr (tuh tak termasuk implant surgery lagi 2 kes). pancittsss turun naik tangga, so smlm adala kot dlm 4 kali saya berlari turun naik tangga! tp tak sehebat my fren la, 10 kali!! sampaikan our consultant suh dia masuk pertandingan lari turun naik tangga balik mesia nanti!!! wakakakka.. :))


9 comments:

littlehumblelynn said...

dr

pizza tuh kalah PIZZA HUT kat sini..sgt yummy!!!!!!!!

mohdandmeriam said...

salam Ja..hehe kalah pizza yg di KKerian tu, toppingnya yg lumayan tu..

azila ismail said...

terliur emm wase

Aswani said...

donut tu skali tgok mcm pretzel lak, camanatuh??? hehehe

Wan said...

yum yummm!! mmg yummy! sukahati jer nak letak toppings apa.. mmg puashati lah! :)

zila:
buat lar.. senang jer.. :)

wani:
terer tak aku? buat donat tp jadi rupa pretzel? tp yg konpius tuh rasanya tetap donat! hahahaha
(apa yg aku mengarut nih daaaa!!)

che'puan Idot said...

tertarik, menarik..ku tengah lapar niii....

Wan said...

idot:
waaaaaa... lama menghilang, tetiba arini muncul?? apa citer? baby sihat? errkk bila nak hapdet blog ni? :)
p/s; buatla.. tp rasanya takleh lawan yours lar..

shuzana said...

kak wan...guna BM brand ape ek..shu malas nak buat donut tp shu n anak2 suke makan..sbbnya malas nak uli..boleh..?

Wan said...

shu:
memang pun!! kalo takde BM mmg tak kuasa gak nk uli2 nih..even nk uli guna mixer pon malas, malas nk tunggu! hehehe guna BM senang, campak jer bahan2, tunggu uli siap then goreng.. :) saya guna BM450 kenwood, tp rasanya BM brand apa2 pon ok je kot.. :)