Thursday, March 3, 2011

Egg timer

Saya tatau benda alah egg timer ni wujud ke tak kat Mesia. aritu (3thn lepas) tak pernah jumpa lak. tp mebe gak masa tuh sebab tak brapa beli pon brg2 dapur nih, masa tu mana la masak sgt, so sebab tu tak pernah jumpa kot.. nih pon 1st time saya nampak kat umah member itu hari. sebab tak puashati harusla nak kena ada jugak dgn jakun2 usaha jugak g kedai cari benda alah nih.. kat amazon ada jual, tp cam mahal sket. so saya beli kat kedai India yg jual brg2 dapur tuh jer. dptla murah singgit.. jadik la kan, kalo convert dah rm5 untung. *cheapskate* hehehe

nih la benda alah tuh.. egg timer. *jakun*

Masa memula bwk balik umah, cam skeptical pon ada jugak. kot2 kena tipu jer. hehehe tp lepas try guna, cam best lak. telur rebus masak dgn perfect skali- kalo hard boil, telur tuh tak terlalu keras, tp takde la sampai mentah/cair. mmg just nice lah!!

timer ni akan berubah warna bila air makin panas. dr warna merah keseluruhannya akan slowly bertukar kpd kaler kuning.

 makin lama, kaler merah tuh akan makin mengecik. dan kalo katakan nak soft boil, boleh le tutup api bila circular kuning tuh mencecah tanda "soft" tuh..

 saya buat hard boiled eggs je. rebus till hilang kaler merah tuh. memang magik, tetiba kaler merah hilang tatau pergi mana. hhehehehe

kesimpulannya, puashati lah walaupon beli benda cinonet kat kedai India dan murahan jer..telur rebus memang menjadik! (errkkk ada ke org rebus telur tak menjadik?hehe) tp tataula benda alah ni applicable utk digunakan utk rebus telur yg ribu riban masa kenduri kawen ke tak. ada sesapa nak try test?? :p

ok tuh je product review saya minggu nih. dan tetiba terasa mmg betul2 go green! save the energy, save planet! save the bills! bangga dgn diri sendiri. hahahaha :pp

7 comments:

suri solehah said...

salam..wah..mcm penting jugak benda tu kan hehe,,balik msia wat balik kak akak satu erk hehe..tak penah jumpa lah jugak

littlehumblelynn said...

dr

harus nak order 1 ? aci ?

wasr said...

kalau nak tahu jadi ke dok, just buat telur sparuh masak jer,hehe

naza said...

Kt poundland ade..hehe..blh la stok up..

zailamohamad said...

sini xpernah jumpa lagi..Wan beliklah banyak2 kasik hadiah sama orang Malaya sini;D

Wan said...

Insya Allah, nk balik nnti sya pulun borong byk2 bwk balik mesia. :)

buyong: tak pernah try lagi telur sparuh masak. boleh try gak tuh.. hehee

naza:
yup!!! :)

Norlela said...

beli kat saya satu, buat souvenir ek.. :))