Sunday, February 27, 2011

...bila orang London gi memancing! :p

Kitorg buat trip lawatan memancing ikan kat London semalam. actually project ni dah lama terbengkalai, asyik duk postphoneeee jer! last2 berjaya pergi gak semalam! tuh pon decide last minit, biasala kalo plan awal2 sure ada jer sebab musabab tak jadi pergi, kalo decide last minit nih jugak yg berjaya buat! tu pon motivated by a few frens.. hehehe :P

Trip start seawal kul 5.30pg. biasalah janji kul 6.30pg nk jumpa kat Limehouse DLR station, tp kul 6.35 baru sampai, sebab tuan empunya blog ni terlepas train la pulak, gara2 nak terlupa top-up oyster+terlupa nak kuarkan duit siap2 (nama lagi last minit plan kan).. so terpaksala the other company yg sampai awal menunggu! hehehe  tp alhamdulillah by kul 6.45pg camtuh dah slamat sampai dah! lepas kamikaze jalan2 sukahati jer main redah based on google map, berjaya la sampai dlm kul 6.50 camtuh. kira not bad la kan, sbb mmg dah budget nak sampai dlm kul 7am kat sana..

  
 kitorg buat trip memancing ikan kat sini lar.. :p Billingsgate fish market.. the oldest and largest UK fish market!! est in the 16th century!! surprisingly market ni terletak just behind pusat perbankan UK (canary wharf)!! ada headquarters HSBC, Citibank dan jugak Bank of America! hebat tak pasar kitorg g beli ikan? :p hehehe

  
the entrance..

Bila masuk sana, mmg terkezutt dan eksaited gak la tgk choice ikan2 dan seafood yg ada + the PRICE!! dahla besar giler! Semua jenis ikan mat saleh/dan jugak ikan asia/seafood ada! dr fresh seafood, smoked or even frozen! just name it! memang marbeles market nih!

  
seafood ala2 lambang 'shell' tu pon ada! yg hitam tuh kalo tak silap siput sedut. stkt lobster, lala, udang, ketam memang banyak bersepah lar!

even bamboo lala pon ada! tp saiz dia besar giler! sejengkal panjang!

partner's in crime!muka ngantuk tp eksaited nak beli ikan. :p tp unfortunately budak under 6yrs old tak dibenarkan masuk! so terpaksala her hubby jaga Irfan sementara kitorg bersopping!

dan utk elakkan crowded (agaknya) diorg larang shopping trolley dibawa masuk! ada tmpt parking kat luar entrance nih.. takde org jaga, takyah amik nombor cam kat supermarket tu. dan takde org teringin nak curi pon.  kalo kat mesia ni sure dah ada org buat muka selamba merembat kot? sebagaimana org dgn selambanya dan takde rasa bersalah mencuri coins dan beras yg tumpah masa eksiden kat PLUS hiway tuh?! *sigh*

ikan2 dan seafood murah giler lak tuh!! owh kat sini konsep dia, ada yg jual timbang kilo, ada yg jual kira ekor (ie sekor 1 pound etc) dan ada jugak yg jual in bulk (sekotak cam dlm pic atas ni dlm 3-4kilo).. apapon memang seafood heaven dan murah2!! lagi2 la kitorg yg kaki seafood nih, mmg kalo boleh semua jenis ikan nak makan! semua jenis seafood nak beli! kalau boleh nak beli banyak2 sekali gus sbb lagi banyak, lagi murah + takyah g ulang sana banyak kali! cuma kitorg sedar diri lar. byk2 bersabar, sebab memandangkan fridge kitorg yg cinonet (besar sikit jer dr minibar kat hotel), so terpaksa la buat pembelian berhemah! :( hehe

otw balik sempat berenti posing2 kat canal sebelah market tuh.. veryy nice view! dan ada apartments overlooking this canal! memang cantik!!

siap ada yatch bay lagi. memang area apartment org kaya nih tapi duk seblah market ikan!

otw balik dgn hasil tangkapan. berjaya rembat 3 bags besar! :p 

owh otw balik ni my fren tuh ajak singgah umah, pekena nasik lemak daun pisang yg sodap tuh!! memang yummy, teringat zaman2 ke pasar tani Shah Alam, sure ada aktiviti pekena heavy breakfast lepas beli barang basah! hehehe

.........dan hasil tangkapan berhemah kitorg??

paling puashati dapat beli ikan salmon nih! besar dan berat giler, baru 10pounds seekor!! 
dahla fresh giler lak tuh!! so kitorg pakat beli sorang seekor! lepas ni kompom puas hati makan salmon!! :p kalau kat ASDA/butcher biasa, 3keping kecik salmon dah 4-6 pounds, tak fresh lak tuh!! so lepasni haruss lah makan salmon sepuas hati sampai lebam! kat mesia mahal giler, dan confirm tak fresh! so salmon steak, baked salmon, kari salmon or salmon goreng kunyit cicah budu? :p

ikan merah nih plan nk wat kari kepala ikan. or asam pedas. or even sup ikan merah. just 6pounds seekor besar nih! semestinya la fresh!! 

operasi mencari resepi haruslah diteruskan!! :pp

stok ikang. tetiba rase macang duk ganung! ;p 3 bag besar ikan kembung baru 5pounds. ikan kembung utk kopok lekor (semestinya), kembung masak kunyit-lengkuas ala2 nasik berlauk, singgang kembung or even utk buat kuah laksa? :pp
 
ketam sekilo baru 7-8pounds, depends pada jenis. fresh jugak! :p masak lemak cili api or ketam masak pedas bertelur? ;p

3plastik besar big frozen prawns baru 10pounds (kalo kat butcher dlm 5pounds satu bag)! niat dihati nak beli fresh prawns (dlm 25pounds sekotak 4-5kilo), tp mana nak sumbat? next time confirm akan kuangkut jugak! hehehe
  
hasil pembelian berhemah kitorg.. heheheh skang ni pening nak simpan mana! seb baik kitorg ada sistem pem-frozenan yg bersistematik! 

apapon yg pastinya, memang kitorg akan ulang alik ke sini la lepasni utk beli seafood! terasa cam buang duit sia2 je selama ni beli kat ASDA/butcher belakang umah nih! sebab dahla dekat dan mudah jer nak pergi lak tuh, dan harga kat ASDA/butcher 3-4kali ganda lagi mahal! dan memang kitorg balik dgn menyesal tak sudah! we shud have gone there earlier!! mmg nyesal tak sudah sbb dah final yr baru terkedek2 nak try pergi! kalo tak, sure everyday boleh makan seafood takyah nak jimat2! takdeler everyday duk pulun ayammmmm jer! muka pon dah cam ayam kot? hehehe :p

okayla, dah panjang lebar bercerita. nak g google resepi utk lunch lak nih!! :pp

9 comments:

zailamohamad said...

waaaah terujanya Zaila tengok ikan salmon tu..terus teringin nak makan kari kepala salmon

littlehumblelynn said...

dr


murah giler!!bestnya tgk ikan merah besar gituuu..sdp tuh wat sup..

Aswani said...

uwaaaa! plez remove gmbr aku yg xpotogenik tu! bt malu kat org je! lain kali crop bg nmpk ikan yg > cun n potogenik tu! I want u to email it personallylah, bkn ltk dlm blog..uwaaa!

naza said...

Haha 1st tergelak baca komen k.wani!
Nway berjaya jugak korang merembat ikan2 tuh! N mmg npk best giler ni membuatkan kitorang nk gi nih..hopefully dpt pegilar this week memandangkan ade org jaga budak n mummynye x meletup lg!! Huh..sgt tergoda okay!!

Wan said...

zaila:
memang besar! puashati!! :)

lynn:
ada plan nak wat sup gak. tp nk kena google resepi dulu la.. heheh :)

wani:
nnti aku emel ler. ada problem dgn winzip. erkk aku dah remove gmbar ko. baru je nk tlg promote member! :p

naza:
wajibbb pergi tau!! the best market in london nih! :D

dxoul lacruz said...

aritu kann ada janji dengan kengkawan yang tinggal kat Azof tu, kata nk gi kol 7pg kann pastu kann tak terpergi sebab yang berjanji tu pun kol 7 baru bangun...sedih!

btw...teringin sangat nk makan nasi lemak lapik daun pisang ngan kertas sotkabar :(..bley request tak? :P
*dengan muka tak malunya..huhuu

Wan said...

dxoul:
lerrr...kitorg g ni pon sbb dpt smgt drp org2 rumah azof gak! mati2 ingatkan korang dah berpesta seafood aritu! patutla tak nmpak bayang korg pon kat market..

erkk.. nk nasik lemak lapik daunpisang ngan sotkabar? saya pon dapat makan atas belas ihsan org je aritu.. eh kalo dpt makan nasik lemak dgn sotkabar tuh sambil piknik kat park, makan lak atas kain kotak2 merah sambil2 main boomerang sure lagi sodap kan.. hehehe :p

awanis said...

waaa ai miss billingsgate!!
wan, hang beli je la udag fresh sekotak tu, takpe muat peti ais kalau masuk bekas2 kecik.. kitorang selalu beli dlm 10 to 12 pounds je sekotak besar kat seller area sebelah kiri dari pintu masuk

Wan said...

k.awanis:
waaaa me too (later) for sure akan miss billingsgate gak!! akan ku cari seller tuh, aritu masa pegi dah byk yg nak tutup kedai..
btw amacam mesia/kerja? ada ok ke?nih turn kitorg lak counting days nak balik nih.. huhuhu :(