Wednesday, October 28, 2009

Spek mata

Arinih kat skool dihasut lagi oleh course coordinator dan lecturers untuk bersopping spek mata. sebabnya ada company dtg mai buat promotion jual spek kat skolah. hahaha bukan sembarangan spek mata, tp benda alah nih dinamakan 'dental loupes'.



loupes nih lebih kurang cam magnifying glass la yg attached kat spek mata/goggles. alaa, lebih kurang yg cam tukang emas duk pakai tuh.. :P kira as adjunct tool la utk dentistry neh. yg best pakai benda alah nih, ialah confirm takkan miss out apa2, esp utk my field (prosthodontics/restorative) nih, yg everyday duk tgk benda2 halus cinonet jer kerjanya. paling best kalo dapat pakai nih masa wat implant, takpun endodontic treatment (rawatan akar/RCT), confirm dijamin takkan miss out canals opening (yg slalunya tak sampai 2mm tuh),dentine bridge, pulp exposure, etc,etc.. memang menarik benda alah nih. memang akan mudahkan kerja sesangat la.. (esp kalo dah tua2 nanti, time dah rabun dekat-nak tampal gigi pon dah tak brapa nak nampak kan..hehe)

nih complete set: consist of loupes ngan LED light skali. kalo pakai benda alah nih,confirm 'ceraah' jer pandangan!hehehe biasanya optometrist akan ukur pupil distance etc utk buat loupes nih. kiranya no sharing la, sbb kalo pinjam org punya boleh terjuling gak bijik mata-since pupil distance utk setiap org tak sama.


tp part yg paliiiiiiiiiiing menarik skali ialah when it comes to harga ler.. for the whole set (inclusive of LED light) harganya dalam GBP 900 SHJ! so kalo convert, dalam RM5500 ler lebih kurangnya........kalo nak tambah prescription lenses, total harga dlm GBP1100 SHJ! uwaaa!! :((

~nih yg rasa cam nak bukak private klinik neh, beli loupes nih utk mudahkan kerja seharian, then charge jer mahal2 kat patients utk dapatkan balik modal!! aci tak??! hahahahahahah :P


p/s: just add this item into my wishlist je lar kot.. currently tak termampu eden nak beli! tp manala tau kot2 nnti seblom balik sempat kumpul duit utk beli, kan? *wink*

6 comments:

naza said...

eiii mahalnyer..actually kitorang pun dihasut beli nih..sume consultant duk pakai esp buat endo..but time kasih jelah..
p/s:kt msia murah lg ke?kalau murah tunggu balik suh dato' beli kt kite satu sorang laa..hehe..

wan said...

tuh la pasal!! tah termampu nak beli lar.. btw dgr2 dato dah ada beli 2 utk fac, tp tataula spec dia camana. lagi satu, sebab dia tak customize utk mata kita,so mebe terjuling gak la mata nanti nak pakai yg fac punya tuh! hehehe

siti hasmah said...

kat perlis ni pun ada gak dtg promote..tp yg tu bleh adjust dia punya pupil distance..harga aku xingat lak sbb aku confirm bos aku xkan bli...

che'puan Idot said...

semangat i masuk konon nak join debat isu spek mata.
kot kot sunnies cam chanel ke gucci ke dior ke.
rerupanya benda ini.
huh, sungguh tak hot untuk dipakai jenjalan tau!
heheheheheh

wan said...

semah: tuh la pasal, memang mahal bangat sehh! hehehe suh la bos hg beli, kan kkm tgh kayo skang ni. :P

idot: next time la i'll promote pasal sunnies. nih duk tak puas hati pasal consultants duk suh beli this expensive, unbranded 'sunnies' yg tak stylo lansung tuh! hahahaha

siti hasmah said...

wan..baru nih ada company mai buat demo pasal endo n dia bawak benda alah ni...aku saja ja tanya harga..rm980 klau bli under kkm...klau personal 4k+++++