Saturday, October 31, 2009

kepok leko..

Dah lama gian nak makan kepok leko, masa balik Mesya bulan 7 aritu pun sempatla singgah kejap ke Losong borong kepok leko, tapi tak 'puas' betul2 la. since at that time buat day-trip jer dr KB ke KT. that's why cam tak puas sangat makan kepok leko..esp kepok leko losong lar..

Yup, me membesar ngan kepok leko losong je.. thats why cam tekak tak berapa boleh terima kepok leko tmpat2 lain, even kat KB pon tak pernah jumpa kepok leko yg betul2 sodap.. kalo kat KL lagi la,kekadang tuh tak terasa lansung ikan, keras dan liat lak tuh..hehe :P

Kepok ni paling sedap kalau kepok leko rebus (keropok tuh makan yg rebus-tanpa digoreng) makan time panas2.. sedap woo! :P kalau keropok lekor goreng lak, me prefer keropok lekor yg digoreng terus (lepas gentel jer, terus goreng, tanpa rebus terlebih dahulu), rasa dia lain,dan sangat sedap dan sungguh lembut!! lagi sedap dari keropok lekor yg direbus dulu dan kemudiannya digoreng.. tp kepok leko spesis nih, hanya ada dijual/dibuat di losong shj..kira cam rare item gak la nih..hehehe :P

satu lagi febret ialah kalau makan kepok leko, musti minum ngan air tebu. memang nostalgik gilos.. mebe sbb masa zaman kecik2 dulu slalunya lepas beli kepok leko kat losong, we all akan singgah ke pasar. masa tgh duk tunggu my mom g pasar tuh la, biasanya kitorg melepak dlm keta sambil makan kepok leko dan minum air tebu.. hahahaha tapi seriously,mmg sedap kalau keropok lekor makan ngan air tebu! cuba la try! :D *salivating*

Since cam duk mengidam nak makan keropok jer sehari dua nih, harini I tried my luck (sbg anak jati ganu) buat kepok leko. :)) Dulu2 zaman kecik arwah nenek slalu buat kepok leko sendiri (arwah nenek umah dia dulu kat Pulau Duyong, memang perkampungan nelayan. ikan fresh memang takde harga lansung zaman tuh, so nelayan2 nih slalu bg ikan2 free bila balik dr laut.fridge lak takde, so salah satu cara ialah buat kepok leko ler.. hehe) So i called my mom, tnya pasal resepi. Kalau nak ikut resepi ganu asli, kena guna tepung sagu.. since sini takde tepung sagu, she advised me to use tapioca flour. sebab my mom ckp tapioca flour tuh anak beranak tepung sagu gak la (betul ke?).. so hentam sajala dengan tepung ubi... :D (seb baik tak guna tepung gandum jer kan.. hehe)

So nih la dia hasilnya:

TARRA!! :P

Guna ikan Indian mackerel frozen lebihan dalam fridge. Buat sikit jer, dlm 3 ekor kecik jer. lepas siang2, blend dan uli ngan tepung dapat ler dlm 18 batang jer..

Half drp tuh we all rebus. Makan panas2 cicah sos cili Maggi. pergh!! Sos Lingam lak kebetulan dah abis...frust..Yang nih I makan sorang, since inchik hubby tak suka (dia ckp kepokni mentah,sebab tak digoreng!apadaa,nih la the original leko!) :P

and another half tuh, lepas gentel terus goreng. takyah rebus lansung. sedap jugak! sampai tak cukup lak rasanya.. boleh lawan kepok leko Kak Yah Losong nih..hahaha :P

Sapa sangka duk London boleh makang kepok leko? after one year being abroad, dah pandai wat kepok leko.. moral dia: me memang anak jati ganu asli! hahaha :P


p/s: esok pepagi buta dah ada 'org' offerkan diri nak g beli ikan mackerel.. nak bodek suh bini dia buat kepok leko lagi la tu...dan Isnin nih dah ada org offerkan diri ke chinatown nak cari sos Lingam jugak! hahahha :P

12 comments:

Anonymous said...

saya bagi **** !! kalau ada sos Lingam/pencicah keropok Losong, tmbh setengah * lagi! kalau ada air tebu sejuk berais, cukup ***** !!!!

yg menjalankan tugas,
*encik anon*
celebrity food tester

mohdandmeriam said...

Ja mama salute le je memang rajin dan pandai masak. nampak sedap beetul.inilah anak jati trengganu.

lela said...

dulu, bapak saya business air tebu... tapi, tabik spring lah kat wan, boleh buat leko sendiri. yg goreng mcm sedap giler jer... hehhe...

meanie mean said...

akak!!!! tak baek nyer!!!! I'm in the lab n starving..huuhuhhh nak kepok gak... nak gak!!!!!

Pinkwatch said...

guna ikan herring pon sedap jugak... ikan tamban.. murah pon murah lagi dr tamban... :)

aritlia said...

looks yummy.. me dok marang 3 minggu asyik makan jer.. yummy..last day bwk balik kl yg losong nya..seriusly lain kan dr kl nyer..:P

naza said...

Sos lingam ade jual kt Tesco..takyah susah2 pegi Chinatown..hehhe..btw pls gimme resipi..nk buat laa.duk teringat+terbyg2 sepanjang harinih..kepok leko is one of my fave..mase hubby keje ganu asyik kirim je..losong la..mmg kelas..hehe..

wan_syahira said...

why mcm gemuk semacam je kepok mung wat? haha ;P

farah said...

kak wan,
nak resepi jugak....terliur dah nihhh..heheh

wan said...

dear all,
boleh lar kan, nak melepas rindu kat kampung halaman.. btw nih resepi dia, mudah jer:
ikan kembung- buang tulang dan blend isinya (including kulit).
then isi ikan tu gaul/uli ngan teping ubi (tapioca flour) dan masukkan garam skit sehingga sebati.. (sorry i takde measurement, main hentam jer...) masa nak gentel tu, letak tepung skit atas chopping board then gentel je ikut ur fevret shape.. lepas gentel boleh terus digoreng or direbus.for me, rasanya lagi sedap kalau digoreng terus.

kepada warga Bernard Johnson's: kalau jadi aktiviti 'orgtuh' nak wat makan2 raya haji nanti, insya Allah saya buat..boleh kita berkelah sesama.. ;-)

wan said...

buya: kepok aku nih dijaming sedak weih.. balik kekgi buleh bukok gerai kat losong..nok lawang kepok leko adnan.buleh la pakai CRV, BMW dan mercedes cam tokey2 kepok leko losong nung.. wakakakakaka

wan_syahira said...

huhuhuhu....
aku kat melake nie x leh merase pom nok mkn kepok lekor although teringin...blh dikatekan senasib ngan mung laa...huhu...