Friday, January 29, 2010

Mamma Mia!

We went to the broadway yesterday, to watch the famed Mamma Mia! It is a musical theatre, and is based on the songs of ABBA. The verdict: amazingly SUPERB!

Sejak mula2 sampai london lagi kenkawan duk promote suh tgk mamma mia. kiranya this is one of the must-watch shows in london. dahla the Mamma Mia movie tu pulak is one of our fave movie. we can watch it over and over again without bored! i think i've watched this movie for at least 7-8times.. hehehe :P dahla memang asal usul citer nih memang dr london kan.. tuh yg memang dr dulu lagi duk aim nak tgk teater ni.. :D

Dah agak lama gak la duk mencari tiket, tp slalu frust ler, since the cheapest ticket would cost at least GBP60++ sorang!!kalo GBP60 mmg kim salam gak la, tambah lak bila kepala otak ni sibuk nak wat direct conversion to MYR.. memang kedekut gak la utk spend RM700++ just utk nengok teater ngan hubby,baik beli something yg last longer and visible kan.. hehehe tp Alhamdulillah last year berjaya jumpa tiket yg murah, then terus jer merembat.. yes, we bought the tickets 3months in advance! but its worth every single penny! hehehe


Ahli rombongan: me, hasben, hikmah and dzul. ptg semalam seblom ke teater sempat singgah klinik dulu. and i was quite lucky since one of my patient cancelled her appointment! :)) habis klinik jer hikmah and i terus ciow ke Piccadilly Circus, collect tiket. then sementara tunggu cik abang2 berdua tuh sampai, sempat we all pusing2 Chinatown dan sopping oriental groceries dulu.

Sementara nak tunggu show, sempat gak melepak2 makan2 kat Restoran Rasa Sayang kat Chinatown. Restoran nih is owned by a Singaporean, and the best thing is they serve halal food! [takde gambar taken, since we all semua dah tahap kebuluq] :)

Sempat berposing kat luar Prince of Wales Theatre, seblom show started.

Kat london ni memang tersohor ngan teater. Memang banyak bangat (panggung) teater2 kat london, dan setiap teater tuh ada show diorg sendiri. Biasanya show tuh permanent la sepanjang2 tahun/at least beberapa bulan.. cam Mamma Mia ni dah mula tayang sejak tahun 1999 lagi.. so kiranya sepanjang2 masa sejak 1999 ada tayangan Mamma Mia ni, cuma kekadang tuh diorg break jugak la sebulan dua nak bg pelakon2 rest/buat show kat tempat lain..

Dalam duk pusing2 kat dalam tuh, tetiba terjumpa sorg pakcik nih tgh giat duk main pinano.. :P

Seating lak kitorg dapat duk kat stall. dekat jugakla dgn stage.kira ok la, memang berbaloi-baloi sangat dgn harga murahan yg kami bayar! :) (p/s: ada org still pakai student card qmul masuk teater!hahaha :P)

Actually teater ni takde la se-gah dan sehebat Istana Budaya. Kecik jer, saiz dia besar sket jer dr panggung wayang kot. backdrops, stage dia pon tak secanggih IB pon. Cuma dia punya pelakon2 tuh yg mantap giler! diorg nih semua memang pelakon teater professional, memang pergerakan tersangatla smooth dan fast moving dan energetic. Dahla nih teater musikal, memang sepanjang2 show rasanya diorg memang non stop menari dan menyanyi. Suara pon power giler!! teater malamtu full house tuh! at the end of the show, semua bg standing ovation dan semua audience pakat nyanyi dan even ada yg join menari skali! cam semua penonton dah naik syeikh, seb baik tak riot jer. hahaha at one stage, mlmtd rasa cam pegi tgk concert jer,instead of watching a theatre.. :P

Memang best bangat, worth every single penny. no wonder la nih antara teater yg slalu full house la kat london ni. pernah terbaca la, sejak ditayang thn 1999, dah dekat 30milion org nonton teater nih (worldwide la) dan dah berjaya kutip dlm USD3billion!! giler kan??

It is truly a mamma mia experience!


moral: don't miss your opportunity to watch this, if u happen to be in london! a great experience indeed!




p/s: sapa sangka takde rezki tgk mamma mia kat IB, tetiba ada rezki lebih dapat tengok kat West End! :P

2 comments:

dxoul lacruz said...

kak..perasan tak saya men piano tu siap ada penari ballet lagi..perghhh!

farah said...

kak wan....mane dpt tiket murah tuhh...kasitau sket...heheh