Thursday, August 19, 2010

Halal Chinese Muslim: Dong Yi Shun

Dong Yi Shun yg mmg sedap!!

halal chinese food yg berasal usul dr China. kalau tak silap ada dlm 10 cawangan di China. even tukang masak pon dr China.. rasa dia mmg unik,mmg betul2 authentic chinese food yg berasal dr China.. agak berbeza ngan most of halal chinese restaurants in town (most of them are halal chinese malaysian styled food..)


Actually restoran nih dah lama wujud di KL, dulu2 dlm 2006 dibukak di Summit, pastuh diorg pindah ke Kota Damansara, tup2 skrgni dah pindah ke Kelana Jaya. Dah lama mengidam nak makan ni-sbb dah lama tergoda tgk bebudak nih haplod pics kat facebook, tuh yg usaha jugak cari restoran nih utk berbukak posa.. hehehe :P



actually banyak recommended food kat sini.. cam semua sedap, review pon semua ckp bagus dan sedap2.. last2 kitorg main order jer (mostly nama food in chinese, so main hentam order je lar) hehehe..

Zi Ran Lamb : it has the WOW factor! seriously highly recommended! hehehe cam spicy2 penuh ngan rasa rempah ratus yg sedap... tatau camne nak bgtau kesedapannya camne.. tp mmg sedap! hehehe :P

Spicy Squid- not bad lar.. but not that spicy compared to malay food.

Shenzen Chicken: also with the WOW factor!highly recommended! siap terkagum lagik camne ayam yg nampak cikai giler nih tapi rasa dia sedap giler!hehehe (kalo tak silap lar nama dia Shenzen Chicken.. nih chicken yg paling sedap skali kat kedai tuh.. kalau nak mudah, bgtau jer waitress nak ayam yg paling sedap, sure diorg rekemen lauk nih! hehehe)

Mutton soup: tersangatla refreshing! siap complete ngan suhun dan mushrooms lagi. mmg sedap!!!

Dumplings (dah lupa nama apa yang nih.. sbb byk giler dumplings kat kedai nih...) yang pastinya the best dumplings ever tasted!! juicy2 gitu, inti dia pon banyak, kulit dia lembut!! cam seolah2 dumplings ni melt in your mouth gitu.. siap tapau lagi sebungkus utk makan dlm keta! hahahaha :P

Even air ice lemon tea pon ada wow factor.. hehehe


Total damage: less than RM100!! murah gilos! tuh pon bukan main punya tamak mengorder tak hengat dunia, makan bertiga tapi order cam utk 4-5 org makan, tup2 bill less than RM100! memang kena g lagi la nampak gayanya.. hehehe sebabnya tak puas hati kes crispy duck dah sold out!! diorg ckp crispy duck tuh kena stimkan selama 24hrs sebelom diorg goreng! mmg frust nonggeng gak lar.. :(

so next time, nak aim makan: crispy duck, lamee (handmade mee- kalo kat Kota Damansara dulu siap ada chef duk tebar2 mee lagi wat live demo), mutton sate (org ckp sedap gak! rm2 secucuk! hehe), butter prawns (ada org bg review ckp sedap giler, smpaikan kulit2 udang pon diorg makan!haha) and more dumplingsssss!!!!


yummy!



p/s; bukak posa kat sini mmg best, ada surau dan org tak ramai! diorg serve food just nice 5mins before bukak posa, so takdeler terliur lebih2 sangat seblom masuk waktu tu kan... dan food tuh still warm masa makan.. :)

15 comments:

Aini Amir said...

dh nak tghari tgk gmbr makanan mmg mengoda sungguh..bg alamat kak..nak try juga

wan_syahira said...

nk p jgn lupe ajak aku n buyong...huhuhuhu... :)

Wan said...

aini:
kedai ni kat SS6/20, dataran glomac kelana jaya. dekat2 ngan giant lama (giant kecik) kelana jaya.. try la, mmg rasa dia lain dr yg lain.. :)

buya:
oraitt!! mmg kompom nk g lagi seblom balik london! hahahahaha

NenekPenne said...

must go and try
tapi masalahnya kalau pegi dgn ex memang tak boleh sebab wife baru dia dok area2 situ...kang kantoi pulak... adehhhh....

naza said...

ajak me..me...nk ikut!!!nnt roger aaa..3 more days to go!! woot woot!!

Oyis said...

wah terliur tgk! semua2 ni mkn ngan nasi ke k wan? kita jakun ni :P

Wan said...

nenekpenne:
mmg wajib try nih snn mmg sedap.. hehehe insya allah tak kantoi... hehehe :)

naza:
hahahaha bila ETA? enjoysss!!! apapon mmg best giler duk berjoli kat kl nih, semua kemaruk nak try/makan!hahaha

oyis:
haah, semua nih lauk2 nasi.. kalau taknak makan nasi berlauk camni, ada gak menu lain cam mee (lamee), nasi ayam, nasi goreng etc etc...

TK said...

I suka chinese food camtu! I loike! I loike! I agree with you Murahnya...

farah said...

hi,

i nak sangat try the shop tapi agak blur dgn area KJ, boleh bagi direction tak? plsss =)

Wan said...

Hi Farah,

senang jer nak ke restoran nih.. kalau u dari damansara, selepas shj Giant besar KJ, u masuk ke simpang pejabat pos besar kelana jaya. opposite pjbt pos KJ/blkg giant tuh ada shoplots. kedai nih kat dlm shoplots tuh, menghadap jalan besar dan sederet ngan giant kecik/lama KJ.

and thanks for dropping by! :)

BlisteringBarnacles said...

I think Amy Search punya Chinese Restaurant Cheng Ho pun area situ kan??

Izzit the (not so) new rows of shoplots yang betul2 belakang giant besar?

Wan said...

tak perasan lak restoran Amy Search tuh..byk sgt restoran area situ.. dan mmg shoplots baru, sederet ngan giant lama(kecik) KJ.

presa1200 said...

stiap kali gi dong yi shun mesti order Zi Ran Lamb meat + SzeChuan spicy fried ramen. kesedapan yg tak terungkap! best lah tgk melayu skarang pun sokong halal chinese muslim food

Anonymous said...

Dear Moderator , a million thanks for your past and continue support to Dong Yi Shun , as the lastmanager left home for good , the communication network has just left behind ….. need to keep intouch with you for all our update … Dong Yi Shun in continue to strive to create fine menu to unite friends and families …. INSYALLAH

Wishing Dong Yi Shun’s Muslim customer Ramadhan Mubarak !!! May this fasting month give you success in inner dimension of the Deen .. Achieve Spiritual Excellent. Amin ..

Wishing All Dong Yi Shun customer all the best , good health , good wealth , good luck ….

We would also like to bring all Dong Yi Shun good news , we are preparing another outlet in Bangi to be open in August 2012 , INSYALLAH ….. just same roll with Ecosave at Reko Sentral , 5 mins drive from UKM , Kajang Town…… see you there …..

Thank you again for all your supports , Eat Well , Eat Healthy …. Dong Yi Shun .. Your Neighbour hood Chef … 0146393576

We are now in Dataran Glomac CG-06 ,
Jln SS6/5B Kelana Jaya
Petaling Jaya - tel - 03 78034012 {{thumbup}}

furniture jepara said...

Kami menawarkan katalog produk furniture jepara produk unik mewah mebel jepara ini banyak di minati konsumen Indonesia seperti:
almari hias
almari pakaian
box bayi
buffet
cermin hias
kamar set
kursi tamu
kursi teras
meja makan
meja rias
nakas
sofa
tempat tidur
meja belajar