Sunday, August 8, 2010

the list! ada sesapa nak challenge? :P

Checklist benda nak dibuat:

  • seafood: bagan lalang-gerai tepi simpang tuh yg paling sodap dan murah-biasa ratah seafood je, nasik pon tak order!hahaha fatty crab, fried curry crab@klang-sedap tapi agak jauh!huhu umbai-nih lagiii jauh!haha ikan sungai bakar fresh@tasek raban-otw balik kb, purposely balik ikut perak sbb nak pekena ikan bakar nih,sedap dan fresh! seafood @pantai Tok Jembal/kelulut/penarik, ikan bakar portuguese MValley yg pedas giler tp sodap-wujud lagi ke tak ni?
  • masakan kampung: ayam goreng kampung@velodrome, kacang phool (mana nak cari??), fabulous foodie@shah alam stadium every sunday morning, bubur kg baru n gerai kelantan kg baru kul 1pagi-the best kelantan's dishes,tp diorg jual kul 1pg onwards shj! nasi lemak city garden-layannn, nasik lemak 70sen sebungkus.. mee rebus@stulang, Restoran Jaring@Sunway
  • nostalgik ganu/klate: makan kepok lekor fresh smbil minum air tebu@losong, ayam kampung hoover, chinese food@four seasons KB, nasik kukus zakini, yati ayam percik, white house@KB, nasik dagang chendering, the top of the world nasik dagang@pasar pagi ahad bukit sawa, nasi sup tulang tepi sg kelate, nasik kerabu, laksa ganu..
  • western/makanan yg ada di uk tp tak halal so kena pulun@mesia: tony roma, chillis, Bubba Gump! IKEA meatballs n their green-colored cake, KFC, Mc Chicken.
  • asian: stimbot bbq korean grill@seoul garden, dong yi shun, hainanese chicken rice uptown, sri ayutthaya thai kt alamanda, chinese muslim@TTDI pon ok gak smbil2 gi beli liza'r paste, thai rest kt bwh garden (n belanga for bfast!) smbil2 pusing midvalley
  • authentic malaysian dishes: roti canai gearbox, the best pau in the world/wantanho @Yut Loy, madam kwan's food, Malee kajang/dengkil-pekena puyuh goreng, sup meletop@bdr permaisuri, kari kepala ikan, ikan bkr bellamy n Tanglin, ubi rebus kt tmn melati, ayam goreng berempah on the way nk gi service kereta@melawati, sate samuri, sate Jabi otw travel KB-KT, popia, murtabak + sup tulang s'pore, De'Ju BTHO pon leh layan
  • buffet puasa: PanPacKLIA (the best ramadhan buffet ever!!), sunway resort-they usually give half price discounts during the first and the last week of ramadhan, shangrila putrajaya-not bad lar, less crowd.
  • unique malaysian food: popcorn TGV blakang umah pon sodap!hahaha (popcorn uk nih tak sedap lansung!) secret recipe and their cakes! Param bulan puasa: valedrome cheras/kelana jaya (kg baru is too crowded)..

agak2 sempat ker, benda yg dimakan selama setahun nak pulun dlm masa 1bulan?? nnti saya hapdate progress.. hahaha :P (kalo berjaya buat semua nih, kompom ada excess bagage tang perut nnti! hahahahaha :P)

ada sesapa nak tmbah? sila2... :)

*wish me luck!* :P

7 comments:

littlehumblelynn said...

sempat ke nak pulun tuh?merata nak musing tuh....takper..kasi sempak jugak!!huhuhu..

Oyis said...

k wan balik brp lama? menggiurkan sungguh list ittew!

naza said...

wuishh giler panjang list!! mengalahkan org mengidam..hehe..ape2 sile update progress and tayang sume food..boleh dijadikan inspirasi bulan pose nnt..

kucingorengemok said...

nak baca pun takut! hihihi...

waNny said...

wahs balik ke ?? hahahahha .. apa kata makan all goreng tepung kat pantai PCB sambil cicah cili tu .. uuuuu ~~~ sedap ~~ :D

bila kak wan balik ? heheheeeeeee

Wan said...

lynn:
apa2 pon mmg kena kasi sempat jugak! kalau tak pon, dapat half pon jadi la.. hehehe

oyis:
balik nak renew visa sambil2 mengeratkan silaturrahim dgn famili, berpuasa dan beraya.. :)

naza:
uiskkk... sungguhla best makanan2 kat sini! diet setahun hancuss dlm masa seminggu jer! hahaha

KoG:
:P

wanny:
yeah! balikss!!dah kat mesia ni! mmg masuk dlm list makan2 tepi pantai, tp sbb puasa tatau la sempat ke tak.. agak2 hilang akal tak kalo time raya nnti saya g makan2 goreng tepung tepi pantai tuh? :P

waNny said...

kak wan tak hilang akal la .. kalu bukak la .. kelantan kan cam cuti lama kalu raya. tp wanie jenis x balik raya so x tau la :p hehehehehe

sedap wooo makan situ .. wanie kalu balik mmg diet sme ke laut .. makan makan dan makan .. hahahahaha .. kenyang pun makan lagi *sungguh syaiton* :p

welcome back

p/s: asal x btau balik :( hahahaha .. gedik sungguh :p