Wednesday, August 25, 2010

Puasa@Ganu

Alhamdulillah selepas 2 thn merantau, tahun nih berpeluang utk berpuasa di Terengganu, kampung terchenta..

Apa yg saya suka puasa kat ganu ialah:

  • makan minum pakai terjamin tip top. tinggal basuh tangan dan suap jer. lelain semua my mommy siapkan. (muahahaha saya anak yg tak mengenang budi dan agak pemalas lar... tp apa salahnya nak bermanja2an rasa masakan mak, selepas 2 thn duk berjauhan dan tetiap hari terpaksa susah payah masak kat UK? :P)
  • tiap2 hari dapat makang ikang dan seafood fresh. (tambah2 lak lepas my dad buat emergency bypass last year, terus pemakanan kat umah nih bertukar menjadi tersangat seimbang, dan high protein and very2 low in fat/cholesterol! bagus utk anaknya yg gemuk nih... tp still tak mampu nak lawan my mom and dad yg dah berumur 60thn tuh, yg still g jogging tetiap pagi eventhough di bulan puasa!!! :P)
ikan bakar febret. Bakar's ikan bakar@ PARAM Tmn Syahbandar. ikan pari sekeping besar baru 5hengget,ikan tilapia besar baru 12hengget. murah gilos!

  • kuih muih tersangat la murah. semua kuih mostly 4-5bijik singgit. kalo kat KL 4-5bijik 2hengget. dah save singgit disitu. mmg saya borong sebanyak mungkin kuih yg tingin nak makan,balik KL dah takmo makan kuih dah!! :P (mmg bagus utk student cam saya nih.. hehehe)
  • takde trafik jem.
  • sempat merasa bubur lambuk free Masjid Putih. takyah nak q panjang sejam dua cam kat kg baru utk amik sample bubur tuh.. less than 1minutes dah leh dapat bubur lambuk free, just a matter of parking keta dan g amik jer. sedap pon sedap!
  • sempat berkenalan ngan Mydin Mall dan Giant Mall yg sentiasa penuh ngan umat manusia tuh.. officially saya akui Mydin jauuuuhhh lagi murah dari Giant! so sila ke Mydin, tp mmg penat nak bersesak2 dgn org ramai!
hasil borongan kat Mydin Mall. murah giler. pulun borong utk stok setahun kat UK! ni pon cam still tak cukup, nak kena g lagi nampaknya.. hehhehe (mydin, sila bg diskaun, dah tolong promote!:P)

  • sempat pulun root beer float dlm gelas kaca-yg disejukbeku. sedap giler! kat KL mostly dah guna papercups. kat UK lagi kesian, tak wujud pon minuman jenama root beer nih! hehehe
yummm!! yummmy!!!

all time fave@ A&W: onion rings!

and conney dog! :P

  • berpeluang gak tawaf kesemua cawangan fast food yg ada gi KT- secret recipe, A&W dan KFC. alhamdulillah bertambahla 'bagage' kat prut beberapa kilo! :P
  • niat di hati cam nak try Ramadhan Buffet kat Ri-Yaz Heritage. buffet dia baru RM48 sorg adult! kalo ada show Rabbani, naik jadi RM55! giler murah utk 5-star boutique hotel punya buffet! tp best ke ek?? dan bila nak g nih?? sbb tetiba schedule cam pack giler lak!!

16 comments:

Anonymous said...

bestnye pose kat k.trg...
sy kat kemamang..huk3

Oyis said...

oo k wan org ganu ke? wah mmg mewah sungguh dgn makanan2. harga pon murah betul. saya ni baca and tgk je la... huhuh

naza said...

A&W kitorang slalu beli kt chinatown or wingyip..eh K.Wan kt ganu lg ke??nk pesan kepok..bile blk kl ni??nnt i call u laahh..enjoy!!

kucingorengemok said...

best kan shopping untuk setahun... tapi agak musykil la, macam uk takde jual ubat ketiak? haha

NenekPenne said...

kat sunway piramid still lagi pakai gelas untuk root beer tu...oooh sedapppp

wan_syahira said...

waaa...baru je nk ajak p a&w kat mines...huhuhuhu :P

BlisteringBarnacles said...

I bet the chaps in Kuala Terengganu dont know about your activity of tawaf semua fast food di terengganu... :)

Wan said...

anonymous:
yeah!! memang best!!! terasa dimanjai! hahahahaha :P

oyis:
haah, mmg anak jati ganu.. dan memang murah sgt2, terkejut gak tgk harga! dont worry, nnti turn oyis lak tayang, saya tgk lak.. thn dpn tak balik raya/posa dah..

naza:
mmg pon, kat situ jer yg ada jual! tp mahal dan rasa tak sesedap ori float dia yg dlm gelas kaca tuh! hehehe kat kl skang ni, dah nak balik KT/KB semula sehari dua lagi..

Wan said...

KoG:
memang best pon, main amik jer campak dlm troli, cuma time membayar tuh berpeluh gak lar.. tuh yg ubat ketiak byk tuh! for me, uk nyer U.K tak se-power mesia nyer U.K. dan mahal.. hahaha

penne:
ye ke? sbb so far mmg tak pernah jumpa kat kl nih.. tp mmg rasa dia lain kan, bila minum dlm gelas kaca tuh. yummy!

Wan said...

buya:
no thanks to A&W! :P

BB:
of course, for the sake of both parties, better to keep it low!! hahaha p/s: dont worry,after this no more fast foods for the next 1 year!

Pinkwatch said...

tak pernah gi buffet ramadhan kat ri yaz. cuma pernah pergi makan dinner buffet kat situ.. tp food choice tak best sangat la.. kalau ala carte sedap dan tip top... tp tatau la.. tu buffet masa bukan bulan puasa..

kalau kat primula sedap jugak.. price wise lebih kurang ri yaz.. tp mmg ok dan sedap pilihan pon banyak... hotel felda tak best sebab pilihan dan tak banyak dan secotet, heheheheheh..

ye param syahbandar mmg terbaik! cuma tension pasar kt uptown dan hampir siap nak di setup kan.. parking koho payoh! grrrr!!

ishhh traffic jam tu skrg je takde... tunggu la.. nie cuti merdeka ramai balik kappung nie.. sure jengggg pasar, giant, mydin, mcD, jalan banggol, astaka, syahbandar.. sure jeng belake aaaaaa...hehehehe

Wan said...

hah? pinkwatch org ganung ke?? ke anok branok sama skoloh ngan mazura??

Pinkwatch said...

iye.. ambe duduk di bukit payong :D

dok eh.. ambe dok skoloh kat ganung nie.. tp ambe kenal baik ngan mazura.. dok eh.. bukang anok branok ye.. hehehehe :)

Wan said...

bukit payong????dah jiran tuh!! ambe dulu skoloh rendoh bukit payong dr darjoh 2-6! mok ambe cikgu skoloh 'kit yong gop!!

Pinkwatch said...

ye ke?? doh awok dok mmane sbnrnye?? dh dekat tu.. buleh halo2... :)

Wan said...

hehehehe kita duk pengadang baru.. kira dah otw ke bkt payong tuh.. nnti singgah2 lar umah kalo lalu situ! :)