Monday, February 7, 2011

Roti yg ultimate utk rakyat Mesia!

Adegan main2 uli2 dgn BM still tak habis lagi! skrgni mmg tgh giat guna BM. kekadangtu malam2 pon buat roti, jz utk brekfes esoknya! hahhahaha habisla bangkrap Greg's dgn Percy Ingle nnti! :P kalo stkt bun dgn donut tuh kira dah pass dgn excellent lar kan. pejam mata pon boleh siap. eksyen giler. tu pon seb baik ada BM, kalo nak buat sdr dgn mixer/uli dgn tangan mmg kim salam je lar! hahaha :P

so sbg org yg sukakan cabaran konon, saya try roti yg ultimate, weekend bebaruni.. niat di hati nak try roti ultimate mat saleh (croissant), tp bila tgk blog mat gebu cam complicated giler, terus surrender! so beralih arah kpd roti ultimate rakyat mesia je lar!

upacara dimulakan dgn uli-ulian oleh cik BM. tp penat gak sbb nak kena adjust machine tuh kpd selera rakyat mesia kan. penat gakla baca manual BM camne nak manipulate machine tu kpd apa yg saya nak.. hehehe :P

so nih la hasilnya, slps berpenat lelah baca manual :P
then lepas ulian dah menjadi, perap la doh tuh selama 2-3 jam. dr hasil siasatan, makin lama diperap, makin lembut la roti tuh nnti.. so amat sabar lar kami menanti. hehehe dan bila dah abis that 3hr period, cabaran paling besar ialah...

menebar roti!!! hahahaha seb baik muncul idea bernas nak lapik my kitchen top dgn cling wrap, kalo tak sure fensann landlord nnti! :P  tebaran ai pon tak brapa nak menjadik. main tarik2 je, tapi tarik bukan sebarang tarik. tarik roti jgn sampai tembus tau! :P then bila dah berjaya main tarik2, boleh ler letak sebarang filling kat dlm tuh.. either telur, dibiarkan kosong shj or mentega+gula utk menjadikannya lebih boomm!! :P
then bolehlar dicampak dlm frying pan yg terbesar kat dapur tuh... masa nih boleh la buat upacara renjis2 minyak lak!  


 dan nih lar hasilnya roti yg terbiar kosong.siap ada unsur2 hangus terlebih garing disitu. duk ralit menebar roti sampai lupa nak check frying pan atas dapur! :P hahaha

tp yg paling best mustila disertai dgn unsur2 lemak tambahan. roti telur+kari ayam+kuah lebih!! lagi syiok dan mengancam sebab kari tuh slow cooker punya mali. isi ayam tuh mmg melt-in-your-mouth gitu!! kira bolehla kan? roti canai perantau!kalo terlebih terer, nnti lingkup lak mamak kat KL nnti! hehehe lgpon mana nak cari roti canai kat london nih weii?!! oppss silap, ada jer kat m'sian hall nun, tp tak thrill la sbb mkn kat kedai! hahahaha :P


p.s: cam tak caya jer berjaya buat roti canai sdr! hehehe 
p.ss: sesungguhnya rakyat mesia yg berada di mesia spttnya bersyukur dgn limpahan choice dan availability makanan yg ada terjual. tetiba tak sabo nak balik mesia sbb nak makan! ;p

7 comments:

naza said...

Lingkup la mamak kt msia nnt.. Btw sye x sanggup kot nk buat.. Kitorang slalu beli pratha je same cam roticanai..hehe..

mohdandmeriam said...

salam ja..tahniah kerana telah berjaya buat roti malaysia..mula baca roti apa ya..hehe..rupanya roti canai..jadi dah tu..bestnya makan dengan kari ayam..mama kena gi makan dikedai Ali Khan diKB..terliur..

mohdandmeriam said...

ja..tambahan..tolong biar wan skype dengan mama ada hal nak cakap tentang RTSP..

kucingorengemok said...

saya tak kawan kejap orang yang ada bm... bye! (mode jeles) :p

Chik Att said...

emmmm sedap dan menyelerakan.....

Sue said...

Salam kak,

kalau free boleh tak letak recipe and setting for cik BM tu? haha..sbb sy malas nk baca manual hahha.. thanks in advance.. (kalau free2 la :P)

Wan said...

naza:
saja nak main2 tepung kat dapur,bila lagi nk try buat roti canai sdr kalo bukan kat sini kan... nampak sgt takde kerja kan.. hahah :P

mama:
tp still takleh lawan kari ayam kampung/kari kambing kat ali khan. yummy!!

KoG:
kita lagi takmo kawan dgn org makan nasik ambang (dan nasik2 lain yg sedap2 tuh)! (mode lagiii jeles)

chik att:
boleh larr utk org2 merantau kan.. hehe tenkiu for dropping by! :)

Sue:
nnti saya buat satu entry khas utk awk ok! :)