Tuesday, February 8, 2011

Visa (luahan perasaan)

Sakit jiwa betul harinih. experience buat visa yg paling hampeh skali!! fed-up betul, macamler negara diorg best gila2.. nope, bukan visa UK pon, nih cerita kitorg g buat visa pagi tadi utk ke Morrocco. nak amik visa tourist je pon, dan taklebih 7hari pon.. tp layanan cam hampeh, macam negara diorg best giler2 jer!!

Kitorgnih dgn smgt2 membara pepagi buta dah turun umah, nak ke consulate office. Documents semua dah cukup lengkap-kitog bwk semua dokumen yg sama jer masa nak apply student visa UK nih dulu (dgn harapan, kalo UK student visa boleh lepas, takkan tourist visa ke negara miskin tak lepas dgn guna dokumen yg sama?).. siap lengkap dgn surat dr Uni, surat scholar etc etc lagi.. dalam website bukan main lagi kononnya time application dr kul 9-11am. bab nih dah sakit jiwa dah, ada ke patut kaunter bukak 2 jam jer sehari?? tp ok fine, layan je lar.

Kat opis tuh pulak, sistem mmg bengong giler! takde sistem giliran/nombor pon! main sedap mulut jer nak panggil nombor berapa (dahla suara slow giler). nombor giliran lak main tulis dgn marker pen kat atas manila card jer!cam kat klinik2 gigi gomen kat kampung2 tuh haa! hehe pastuh kalo ada kaum kerabat diorg, terus berjejak kasih tak hengat punya!! borak cam kat kedai kopi jer- lansung buat tatau jer kita yg duk berdiri nk tnya nih!! kalo kat opis kecik kat kampung2 tuh boleh dimaafkan la, tp nih consulate office, and in London, hokay!!!!

Lagi parah, bila sampai jer giliran kitorg, ada ke patut org kaunter tuh ckp, "we normally don't accept application after 10am!!!" dlm website ckp sampai kul 11am, ni sesuka hati jer nk tukar ke 10am lak!! gile ke hape nk kerja sejam je sehari?? dahtuh nak suruh kitorg apply visa separately-even dah explain hasben&wife pon, still nak kena apply asing2 gak! dan semua dokumen nak kena ada 2 copies (sorg satu)!! dahla booking hotel etc semua bwh satu nama kan!! pastuh siap nak kena attach bank statement dan copy of credit cards lagi! gile ke hape? even bg surat scholar pon takmo, konon tak laku!  hello, UKvisa pon takbising2 nak bankstatement+copy of CC okeh! kitorg mmg tak suka nk bg credit card copy, teramatla bahaya nnti free2 je org salah guna!!ikut logik, kalo dah ada return flight tickets, dah ada accomodation, dan dah ada travel insurance, apa nak takut? apehalnya nak kena sampai bg copy CC or bank statement? nak g bukannya lama, 3-4hari je pon!!

hello, kitorg nk pergi nih sbb nak bg uols duit tau,bukannya nak amik duit uols pon!! tak hingin lah nk kerja/overstay sana. buat hape, baik duk London or even KL yg jauh lagi best!!!

nk buat UK visa or even hubby's US work permit visa pon tak seteruk nih! kalinih baru saya tau apadia mentality 3rd world country tuh camne! mmg hampehdotcom!! kalo kat London office cam dah cibai giler, jz imagine kalo kat imigresen kat sana nnti camne? or even mentality rakyat diorg camne, sure kena balun kaw2 punya (esp bab taxi, food, money exchange etc)?!

so tataula nak pergi ke tak ni. skrgni cam dah 50-50 sbb fedap giler.

 balik barking, makan nandos, lagi sedap!


sekian, luahan perasaan saya pada hari ini. tenkiu sbb sudi baca. hahahahha :P

12 comments:

naza said...

Owh no, i thought korang punye dh lepas..smlm br tau Farah n BJ's visa pun x lps.diorang nk pegi next week..ke mmg saje x bg msian pegi nih!! And ramai pulak msian nk ke morocco ni..jealous gak dgr tp apekan daya sye kene berkurung di UK till mid year..sob2..hopefully dpt la..x appeal ke?

Wan said...

memang sioot la camtuh!! actually kitorg tak apply pon td, sbb nya diorg insists gak nk bankstatement+ credit card copy. dahla td dia cam tak brapa nak terima je sbb kononnya kaunter bukak till 10am jer!! padahal dlm website sah2 tulis sampai 11am!!

farah+BJ naper rejected?? kitorg most probably cancel pegi la kot. sakit hati giler!

farah said...

kak wannnn....i s00o paham u...mmg sakit hati nak mamposss....kitorang punye visa satu family rejected...padehal org yg check documents tuh lah org yg luluskan sume2 tuh, kalau nak reject, ckp la awal2 mase check document tuh kann....kitorang sampai kul 12 tadik sebab konon nak appeal kan, boleh die suruh turun bawah, kene halau dan dtg balik esok......kitorang dah tak boleh turn back dah, sbb flight tix dah beli, accom dah book...saye bengang sbb uk visa passed, us visa passed, skalik visa negara kodi nih, lagik ko nak lebih2....mmg series rase nak bakar je consulate kodi kat praed street tuh....eiiiiiii....yg psl nak copy byk tuh pon, harituh sy kene, tensen jek, terpakse la carik kedai photostate semate2 nak copy sume document yg sama sebyk 4x!!!!....grrrrr.....mmg make my blood go upstairs betol.....tsk tsk

Wan said...

farah, nama mamat sengkek tuh Mr Mubarak ker? td kitorg kena dgn mu-rabak tuh ler.. :) siap naik ke opis dia lagik,masa tuh dia tgh busy2 nak luluskan visa org.kesnya sbb dia awal2 belum kul 11 dah naik opis, sakit hati giler!tuh yg kitorg terjah opis dia kat atas.. last2 balik camtuh jer sbb diorg nk jugak2 bank statement+CC copy!

eh korg plan nk g bila?? kitorg pon dah beli semua-flight, hotel, even tix ke gatwick pon dah ada! tp rasa2 cam nak back out jer, dah takde mood nak g nih.. tetiba malas nak apply visa dah, tmbah malas sbb u all punya rejected!

p/s: kalo easyjet boleh je tukar itinerary. dan kitorg tgh tunggu reply lastminute ni utk refund hotel! hopefully ok lar.. rugi skit2 pon tak kisah sbb dah sakit hati!

littlehumblelynn said...

dr

wah sgt2 marah..sabar yea..mmg tensen melayan birokrasi!!apapun nandos nampak sgt yummy!!!!

dxoul lacruz said...

wah...hasben n wife bengang ni!
sib baik bukan saya yang kena, kalau tak ada je pejabat consulate terbakar. sabo je la kak wan..

farah said...

k wan, we are going this sunday tentatively....saya yg efficient nih, dahla check in online lepas hantar visa forms tuh, sebab ingat ok je kan....lepas tuh, kalau nak cancel accom skang mcm dah lambat sket.....so our options are terpakse la mengappeal jugak.....eventho si MR mbarak yg hampeh tuhhh, mmg tak helpful langsung....dan tanak dengar ape yg kite nk ckp...geram kan.....travel insurance dah beli, skalik suke2 hati je ko nak reject......kalau ganti balik takpela jugak kan.....ishhhhhh.....

farah said...

kak wan, saya rase saye among the unlucky few kot...org lain ok jek, i mean, kalau u nak try and ikut ape docs yg die nak tuh, insya-allah ok punye.....don't let mbarak yg bermuke ketat itu meng'hinder' your plan to visit Morocco.....hehehe (nih nada org yg sudah beristiqamah)....good luck, whatever happens, it happens for a reason kan....:)

p/s: sorry spam commentbox u

Wan said...

lynn:
abaikan org tgh badmood ni.hehehhehe seb baik ada nandos, dapat ler cool down sket! :P hehehe

dxoul:
sakit hatiiiii giler!! sila la promote kat kenkawan, marilah join kitorg boikot moroko! cam hampeh je, bukannya nak mintak visa kerja pon!

farah:
waaa.. mmg sgtla efisyen! saya pon tetiba kalinih terlebih efisyen, dah siap beli train tickets ke gatwick!! tp mmg confirm kitorg cancel trip nih! buat sakit hati jer kan..

naza said...

haa tuan punye badan dh jawab..ape2 pun happy hols to u olls.. ;)

zailamohamad said...

banyakkan bersabar..sabar..sabar;D

Anonymous said...

hahaha, sori ketawa tapi memang lucu baca pengalaman uall. Memang diaorang kata macam tu. banyak songeh. Saya nak pergi Algerie ni pon fikir sepuluh kali.