Monday, November 2, 2009

Poppy


Bunga poppy nih bermusim kalo kat UK neh. Eventhough skang nih dah musim fall, tp bunga poppy baru nak berbunga nampaknya.. :P Kalo kat Mesia, nama bunga nih agak sensitip utk disebut. sebab dah selalu sangat org duk relate kan ngan opium/ganja kot..

Pegi la mana2 pon, semua org duk angkut tayang bunga nih. Dari pembaca berita, artis2, pakcik2 tua, consultants, nurses dll semua duk pakat pakai taruk kat baju, jacket, whitecoat or even kat topi. (cuma student jer yg cam malu2 kucing nak pakai... hahaha biasala, student (melayu esp) agak reserved sket (dan kami jenis sayang duit sket kot..hahaha :P), so kami idok ler pakai bunga2 nih (tak cukup pompuan melayu sejati kots?sebab semua cam dah mix!hehehe :P)..


Errr.. actuallynya poppy yg dimaksudkan tuh bukanler bunga poppy idup. sebenornya bunga poppy kertas lengkap dgn pin yg diorg nih buat utk letak kat baju.. tujuan asalnya utk kutip derma kat soldadu2 yg terkorban di medan perang.. (ala,cam bunga raya peringatan hari pahlawan kat mesia tuh ler..cuma kat mesia dlm bentuk stiker -zaman aku kecik dolu la..-kat sini diorg buat dlm bentuk bunga kertas dgn pin).

so sesapa yg pakai tuh, confirmler dah menderma.. pastuh yg bestnya diorg tnpa segan silu semua pakat pakai dengan bangganya, tayang yg depa nih dah menderma! nama lagi mat saleh kan, peduli hapa kalo org nak kata takbur/menunjuk2 sebab dah menderma ke hapa.. hehehe :P


tp skang nih memang nmpak cam dah jadi trend lak. tuh yg berjaya kutip derma banyak gilos!dia punya volunteers lak, mostly veteran askar (yg akan pakat pakai suit dan tayang medals), takpun pakcik2 makcik2 yg takde kerja nak buat.. cam last year, dengar2 nya diorg berjaya jual dlm 26juta bunga poppy nih, so in total berjaya kutip derma sehingga GBP30 juta!!!! hebat,kan? kagum! kagum!kagum!

Lagi satu, memang mat saleh nih betul2 menghargai jasa2 askar yg pernah berkhidmat. pernah beberapa bulan lepas, ada one whole day live telecast kat tv, semata2 nak tunjuk upacara pengebumian Harry Patch (Britain's last surviving soldier or World War 1)! Tuh tak termasuk lagi beribu2 org yg g ke Somerset semata2 nak tgk funeral dia!


Memang bunga poppy kertas nih nampak cam biasa2 jer, tp effectnya sungguh besar,sebab ia juga berfungsi sbg peringatan yg hari pahlawan dah dekat. sebab biasanya poppy nih mula berkeliaran lebih kurang 1bulan sebelum hari pahlawan dan stop pada hari pahlawan tuh sendiri (dimana akan ada celebration/rememberance ringkas oleh Queen dan diorg akan announce jumlah kutipan derma)... As a comparison, sapa tau bila hari pahlawan Malaysia? I believe not more than 1/3 of Malaysian population jer yg tau kot... seb baik mr hubby (yg seriously minat giler bab askar2 nih) tau the exact date! dan bini dia, termasuk dalam golongan 2/3 lagi tuh, terpaksa guna khidmat pakcik google dulu baru tau.. hehehehehe :P

p/s: poppy nih chumel gak! ingat sok nak g derma gak la..opps!! kena betulkan niat nih!! :P hehehehehehhe

4 comments:

dxoul lacruz said...

me too! nk beli gak..hihi!
comel ... pakai masa gi main nnt ekk.. tayang kat smua org! hahaha

Anonymous said...

ish ish ish..hari pahlawan pon taktau.ni mesti kecik2 dulu tak pi kutip derma hari pahlawan.

okeh! 31 july thn dpn kena buat entry psl hari pahlawan m'sia. citer psl kanang ker, kapten mohanchandran ka, WO Lenggu ker kan elok. ye saudara saudari semua, hari pahlawan ialah 1 bulan sebelum Hari Kebangsaan Malaysia..ingat tuuu...

*gomo kelate gomo*

siti hasmah said...

agak2 klau buat camni kat mesia ada ka org nak bli....ingat lg masa skolah dulu kena kutip derma...aku suruh ja ayah aku derma 5 hinggit aku ltk nama 10 org...sorang 50 posen...

wan said...

dxoul: sila2 beli.. hehehe tapi sila betulkan niat dulu..apa salahnya menyumbang kat diorgnih, dulu pon diorg ada tolong kita lawan jepun gak..hehehe

cik anon: baik, tuan!! :P

semah: aku rasa boleh berjaya, dgn syarat wajibkan semua org pakai,dan gomen pon kena amik inisiatif.. :D

p/s: tetiba me terasa semangat patriotisme diri tetiba naik! :)