Wednesday, November 11, 2009

11.11, 11/11/09

Tepat jam 11.11pg, pada 11 November 2009:
An awkward silence kat klinik.

tetiba semua consultants, nurses, Specialist Registrars, home students and even patients terdiam, dan berdiri tegak selama 2minit.manakala kami sebagai overseas students : tecengang2 dan kebengongan, tp still terdiam sbb kehairanan (dan jugak cuak sebab manatahu kot2 consultants tetiba bad mood!hehe) .. :D

selepas 2 minit, barula semua kembali kepada aktiviti masing2. selepas tuh barula diinform yg 2minutes silence tuh utk menghormati/menghargai jasa2 askar2 yg terkorban di medan perang. yep, today is the POPPY DAY (hari pahlawan)! dan my consultant siap bg ceramah kesedaran senafas lagi tadi pasal jasa2 askar British masa perang dulu. dan siap remindkan kitorg (malaysian students) yg ada jugak askar british terkorban kat Malaya dolu2.. :)

as for me, its quite an experience jugak. seblom nih duk tgk kat tv jer, tak pernah terpikir lansung diorg akan 'setaat' tuh utk bg penghormatan, eventhough semasa tgh bizi buat kerja sekalipun, dan secara otomatik lak tuh tepat kul 11.11pg semua org pakat diam!

p/s: kalo kat mesia, sure dah ada org yg 'mengelat' punya!!! :P errr.. even masa tgh duk nyanyi lagu negaraku pon ada org mengelat takmo berdiri!!

3 comments:

naza said...

my first experience 2 mins silence was last year..tgh sibuk nk panggil patient tetiba sume berdiri tegak senyap 2 minute..mmg lps tu pun kene lecture pasal sejarah britain..tp td sbb dlm OT..sume tak perasan..hehe..terlepas la pulak..what a shame!!(tp perlu ke kita patriotik haa?bukan diorang jajah kite dulu ke?ni org yg malas blaja sejarah..pass cukup makan je..hehe..)

dxoul lacruz said...

tadi masa bell ringing, kami tengah syok drill buat implant...huhuhu! masing2 buat tatau je..hahaha

byk betol perayaan kat sini!

wan said...

naza: yup, btol tuh, memang kitorg duk ngumpat gak pasal penjajahan brits ni (ngumpat bahasa melayu ler) masa consultant tuh duk citer pasal askar2 yg mati kat malaya dolu.. baik patriotik kpd mesia,drp britain..hehe

dxoul: weh, korg ada bell ker?? cayalah eastman! hehehe :P