Thursday, November 19, 2009

The busiest week, ever!

This week is the busiest week ever! sejak dtg ke uk nih, minggu nih adalah minggu yg paling bizi skali (apart from exam week lar).. dan yippeee! Esok will be the last day of the busiest week! :)


One whole week ada implant course. (Oh ya, implant course nih ialah course utk ajar tanam gigi..). Course started at 9am, and ended only after 5++pm. Pepagi buta kul 8pg dah kena turun umah, petang lak kul 6.30 ptgbaru sampai umah-lepas campur tolak berebut naik tube, jalankaki etc.. Tuh pun depends pada nasib, pernah sekali habis discussions etc kul 6pm, then tube buat hal pulak on that day,so kena patah balik dan naik bus utk naik National Rail kat Limehouse, kul 7pm baru sampai umah! huhuhu

Dahla the whole day tuh, sendat padat giler2 punya kos. Lunch time dapat 30minit jer, tea for 10minutes dlm kul 10.30pg dan another 10minutes dlm kul 3.00ptg (tuh pon kalau bernasib baik). memang berkejar2an nak lunch etc (kalu kat mesia, time ada course la waktu plg syiok sbb leh makan free sbb sure ada supplier yg sponsor food, tp kat sini nak makan pon tak sempat!!hehe)

Actually course nih anjuran QMUL, dgn kerja sama Straumann (supplier utk brg2 implant la). Participants lak terdiri drp Specialist Registrars, budak2 MClinDent Prostho dan budak2 MClinDent Perio. Kira cam introduction kepada diorg punya sistem sambil ajar kami2 nih buat implant. Hands-on yg dibuat ni tersangat bagus dan dapatla digunakan kat klinik implant nnti. (at least takdela ternganga2 nak kena buat apa kat klinik Implant nnti!)

Tapi eventhough bizi kaw2 punya course, tp we happen to enjoy it so much! hahaha The reasons are (drum roll please.....) :

1. maybe sebab takyah stadi, takyah buat klinik dan takde seminar.
2. boleh datang dgn 'kepala kosong' sbb they don't expect us to know much bout implant. coz this is totally new to most of us. (implant memang takde dlm silibus undergrads dental, dan jarang tempat yg offer implant treatment) most of us takde experience lansung dlm implant2 nih.
3. lots lots and lots of hands-on.
4. Learn something which is totally new.
5. Well known speaker, dan diorg semua adalah amat best sekali. one of the speaker (Consultant with Bart's and the London) pernah conduct implant course kat mesia.
6. dapat sijil implant dr Straumann. (kot2la nak balik tanam gigi kat mesia, harap2 laku lar.... :p)
7. Hands-on implant course kalau kat Mesia, teramat sangatla mahal! rasanya kalau 1 week hands-on course camnih mau nya makan dekat RM3-4ribu kot?!

K.Imah and Kalli. Yang baju merah kat belakang tuh, my perio colleague Yu Hsiu, budak Taiwan.

Actually kitorg memang ada implant klinik pun 1 kali seminggu. Joint clinic with Perio people, budak2 perio akan buat surgical stage, budak2 prostho sambung kerja utk crowns, bridges or implant supported dentures. dan sebenarnya we all bebudak Prostho akan buat implant surgery jugak, tapi bila dah masuk 3rd year nanti.. ok la kan, at least ada training, drp takde lansung! :P

Dilla. layan gmbr my colleagues je la ek kalini.. muka i dah overexposed dah kat blog nih!hehe


But the worst thing for the course ialah harini:
Praktikal implant kat jaw binatang yg sebabkan H1N1, iaitu b*bi! hahahahha siap stand-by bawak sabun taharah, sinsing lengan tinggi2 to make sure tak tercemar baju, pakai white coat QMUL punya, so that takyah bwk balik umah basuh sendiri, disposable aprons, face shield, face mask, double/triple gloves dan segala macam benda yg boleh digunakan utk elak contamination dan mengurangkan perlunya proses samak!

Lepas semua precautions diambil, betulkan niat kerana nak belajo dan memang gamble buat jer.. alhamdulillah, everything went smoothly, dah benar2 yakin tidak tercemar lansung badan/tangan/baju...kalau ikutkan budak2 Arab nih lagi la selamba, diorg memang tak jaga lansung, cam relax jer dan even tak pakai white coat pon!!! tp for me,memang ada jugakla rasa mual, nak munt*h dan segala macam perasaan yg kureng menyenangkan.. rasanya i prefer buat dissection kat cadaver, daripada buat kat binatang oink-oink nih! hahaha (nasib la, dah blajo kat negeri org putih kan,terpaksalarr.. actually memang diorg bg options not to do it, dan my consultants siap apologized lagi sebab diorg dah terbeli binatang ni utk this yr punya course, sbbnya diorg lansung terlupa sentiment agama nih.. (sbbnya dahlama takde Muslims yg buat my course kat QMUL)

Nih kat Postgrad Skills Lab.

Yang dalam plastik tuh ialah rahang binatang yg sebabkan H1N1! hahahaha :P

okies, esok just conclusions dan discussions. no more hands-on. dan lusa: berjoli loli katak berjalan2 lagii!! yahoo!! hopefully cuaca Sabtu nih best la, dan tak hujan!! (since akan buat outdoor activities dan join rombongan cik kiah on Saturday!) Yippiee! Yippiee!! Tak sabo tunggu weekend!!

2 comments:

zailamohamad said...

A'a..Zaila pun suka kalau kena attend short coarse, rase macam lepak je..makan pun orang jau..hahahahahaa

::The Shopaholic Tauke:: said...

waaa....adventurous nye course ni!!!kagum dgn org2 yg boleh belah membelah ni..mai tgk darah je dh rasa nk pitam..huhuhu