Wednesday, November 18, 2009

Emergency post..


Nih antara service National Health Service (NHS) yg paling berjasa dan bagus sekali, yg aku rasa KKM patut buat jugak. Kat skolah aku/ Bart's and the London Trust ada kemudahan helikopter ambulans, atau nama glamer dia London Air Ambulance. siap ada helipad lagi kat atas bumbung Royal London Hospital nih.

*sori bout kualiti gambar yg hampeh nih.. taken using my BB, from 4th Floor Lab, Dental Hospital. Helipad tuh terletak kat main building Royal London Hospital.

Actually nih antara Air Ambulance yg ada di London nih (maybe the only one kot?!), dan yg paling bagus, sebab ia nya adalah charity! maintenance, service dan kos ditanggung sebahagiannya oleh NHS, sumbangan orangramai, company dan yg terbesar ialah sumbangan Virgin (yg sponsor helikopter). Rasanya Air Ambulance ni started since 1990 lagi, dan last year pernah ada ura2 nak terminate service ni, sebab credit crunch. Emergency team utk heli nih terdiri daripada Medical Doctor (trained in Emergency Medicine), paramedics dan pilot.

pernah bg perkhidmatan masa emergency kat Piccadilly Circus. kalaula KKM ada kemudahan camni jugak, takyahla guna khidmat penerbangan ihsan TUDM.. hehe

di waktu malam/ helikopter deployed, tugas diambil alih oleh Rapid Response Unit, team yg sama, tapi bergerak guna kereta. kira as an adjunct kepada ambulans, dan boleh bergerak laju dan sampai cepat sket ke lokasi utk emergency treatment. Kiranya anything emergency akan dirawat dulu oleh Rapid Response Unit neh, seblom ambulans sampai ke lokasi..

Rapid Response Unit

Kereta nih cap Skoda.
** tgh keboringan sampai pepagi buta awal sgt kat skool,kiranya tgh takder keje la nih..hehehe

2 comments:

wfaiziah said...

wah..hebatnya. Kita punya utk perkhidmatan VVIP jer.. Agaknya zaman bila KKM akan ada ek..?

zailamohamad said...

Hebat tuuu..Hermmm..Agak2 Malaysia boleh ke buat macam tu??