Saturday, June 26, 2010

Brugge.Bruges.Brugge.

[sambungan al kisah ke belgium..main ikut sukati jer nak hapdate!hehehehe]

okay, selepas adegan sesat2 dkt sejam melilau cari hotel, lepas dah check in, solat, lunch etc, kitorg terus kuar ke Bruges/Brugge. Actually kat Belgium nih kecik aje, pusat pentadbiran di Brussels, tp ada beberapa bandar yg glamer yg slalu org g cam Antwerp, Ghent ngan Bruges. lepas dah baca2 dan buat homework sikit2 kitorg decide ke Bruges.

Kiranya we all ke Bruges utk half day trip jer nih.. perjalanan ke Bruges makan masa hampir 2jam gak lar dr brussels. dahla train etc2 semua in french/deutch, mmg blur2 jugaklar nak mencari train nyer. cuma kat belgium ni at least org2 dia ramai gak lar yg tau cakap english... so kira better la drp salzburg arituh! hehehehe :D


Actually kalau uols naik Eurostar dr London-belgium, u all eligible utk guna tiket tu (within 24hrs) ke mana2 destinasi dlm belgium. cuma blh guna sekali jer-katakanla uols menginap kat brussels, dan decide utk ke bruges, hala balik ke brussels tuh uols kena la beli tiket lain lak. cuma in our case, sbb bodoh songol tatau, kitorg main hentam naik je. actually utk naik train, takde scan2 tiket cam kat underground london, boleh main taram naik jer, sbb free seating. cuma kalo nasib tak baik, akan ada la train konduktor dtg cek tiket. cam kitorg aritu, masa otw ke bruges tuh tersilap duduk kat 1st class tuh yg konduktor dtg cek. pastu kena halau ke 2nd class!bukan salah kitorg ok, manala tau nak baca french! patutla rasa selesa semacam jer.. hehehe :P pastu bila hala balik lak, ada konduktor dtg cek tiket lagi, so terpaksa tunjuk tiket eurostar balik ke london, seb baik gak lar balik london the next day jer, so kira guna tiket tu la.. kalo tak sure kena bayar tiket balik! hehehe


Bruges in actually bandar dia kecik jer, semua within walking distance. cuma agak penat gak lar nak menapak.. heheheh tp kitorg redah jer, dah nama lagi backpackers kan.. :P even bus hop on hop off pon takde, utk tourist diorg ada wat bisnes keta kuda jer utk show around.

diorg caj EUR40 utk half an hour tour. tp kitorg tak naik pon, cam prefer travel sendiri. kalo naik pon, bukannya boleh turun kuda posing2 snap2 pics kan.. hehehehe

Jalan kat Bruges nih tersangatla aman damai.. tenang jer. org pon tak ramai. nih jalan lama kat Bruges. agak penat nak jalan kat batu batajenis camnih, sbb jalan ni tak rata sangat..


Bruges nih terkenal gak ngan nama "Venice of the north". sebab mmg banyak sangat canals. cuma takdela sebanyak venice.. tp mmg agak lomentik2 jugak la.. hehehhe :P

siap ada river cruise... mmg dah ala2 venice gitu..

..errkk... cuma gondola jer yg takde! hehehe :P

tuan punya belog mustila enterprem skali.. cuma gmbr lomentik berdua takkan nak tayang kat sini, nnti kang ada yg term*ntah!hehehe :P


Bruges nih bandar lama sbnrnya, medieval city dah wujud sejak Middle Ages lagik. paling best sbb semua buildings kat sini mmg well preserved. Kalau ke Bruges, mmg tak sah kalau tak ke The Burg. Burg nih city centre yg dah wujud sejak kurun ke 12. Kat sini susunan buildings dia membentuk satu square..

The Provincial Court.

City Hall (building putih sebelah kanan)

The Markt (market square)


The Belfry. Actually boleh naik ke atas tower tuh utk tgk view, tp kena panjat tangga dkt 560++ anak tangga. tuh yg terus surrender tak naik! hehehehe :P


The Belfry. malas nak naik atas.. pancittsss! :P

main mode of transport? teksi kuda! hehehehe tp amazingly bahan kumbahan kuda takde lak terjumpa kat tgh2 jalan! :)


Dari The Burg nih, kitorg sukati jer jalan. berpandukan map la (mmg dah bwk travelling book siap2).. agak pancit gak lar.. jauh woo! duk pusing2 mau dekat 5-8km gak lar berjalankaki! serious tak tipu!

sampai ke celah2 buildings/umah org pon kitorg redah! hehehe

nih muzium apa ntah.. dah lupa nama.. :D

Church of Our Lady.

Pili air kat Church of Our Lady

Memling Sint-Jan (hospital museum)

Hotel. kitorg tak duk kat Bruges pon.. :D

berjota-jota beskal kat Bruges Train Station. nih baru 1/5 daripada keseluruhan beskal yg ada.. banyak giler!!

Bertolak balik dr Bruges dalam kul 7ptg. masa tuh mmg ramai giler+padat dan sendat sangat2 train tuh.. sebab malas+dah penat nak tunggu the next train ke Brussels, kitorg naik la jugak.. memula berdiri, tp sbb dah pancit + train ke Bruges makan masa hampir 2 jam, tuh yg saya tercongok kat tangga train.. hehhehe

merempat di perantauan....cam ala2 travel kat India laks! hehehehe :P

Owh btw kat Bruges nih glamer ngan lace dia. mmg banyak sangat2 org jual lace. ala ni bukan lace baju yer tuan2 puan2, nih lace utk alas meja+napkins etc.. mmg cantik2 gak. tapi we all tak beli pon, sbb cam agak mahal jer baik aku beli handbags!! pastuh tak brapa kena ngan konsep umah kami kat Cheras nun..hehehehehe


Gambar pon actually byk lagi, sampai pening kepala nak pilih yg mana satu.. layan je lar 2-3keping gmbr kat atas ni ek..hehehhe nnti ai sambung citer lagi.. :D

tata!

4 comments:

Nana said...

OoOooo I memang teringin sangat nak gi sini! hopefully dapat save duit to go next year! Asyik beli bag aje .. duit nak travel takde hahahah! well biasalah.. kalau tak kaya, mana boleh have it all!

Wan said...

yup!!! setuju sgt2 tuh..my hubby slalu ckp, kena pilih la, either bags or travel.. mmg sakitla kalau nak dua2 kan..hehehe thats why tabung cik C i tuh tak penuh2! :D

Nana said...

hehehe totally understand. But tengok all your pics .. isk! dah lah gatal nak travel laks! isk! tamak2! hehehe! Takpe perlahan2 kayuh! lama2 sampai gaks! You dapat your bag and I dapat my travels hehe!

furniture jepara said...

Kami menawarkan katalog produk furniture jepara produk unik mewah mebel jepara ini banyak di minati konsumen Indonesia seperti:
almari hias
almari pakaian
box bayi
buffet
cermin hias
kamar set
kursi tamu
kursi teras
meja makan
meja rias
nakas
sofa
tempat tidur
meja belajar