Tuesday, June 1, 2010

Keema daging

Lately tatau naper, asyik tingin nak makan sumthing different jer.. agaknya sbb dah buhsan ngan lauk2 biasa tuh kot.. kalo kat mesia bolehla selang2 tapau jer dari kedai.. agaknya ni petanda nak kena balik mesia kot, utk tukar2 angin, tukar2 selera.. frankly speaking, bila dah masuk 2nd yr kat sini, dah mula rasa penat ngan udara london nih....takde apa yg best pon sbnrnya, indah khabar dr rupa.. hehehehe owh, maybe nih petanda nak kena balik utk refresh semangat balik kot?! hehehehehe :P

since tatau nak masak apa, saya siap godek2 internet, sbb kitorg terasa nak tukar selera arab laks! :P.. terjumpa resepi kat blog cik Mat Gebu nih.. saja2 la try kan, since semua bahan2 ada..

So arini we had keema daging for dinner! makan ngan roti panas2 mmg ngam soii! sodap sangat.. agak mudah utk buat, cuma kena rajin jer la kan.. hehehe cik abe pon suka, dia siap proposed suh saya masak kat mesia nnti, utk jamu org makan..iskkk.. bukan main punya besar cita2 tuh..tp yg nih saya takleh janji, since bila kat mesia,rasanya baik la kita tolong org2 melayu kita yg berniaga tuh kan?! sian diorg nak cari rezeki jugak kan.. hahahaha :P

btw meh layan gambar keema saya nih..

i think this pic doesnot give justice to the food (masuk bakul angkat sendiri!).. i'm using my cikai lumix jer, but without any flash. isk.. padan muka, gara2 malas nak kuarkan dslr dan malas nak edit gambo... hehehe apa2 lar, gmbr tak sedap pon, tp yg penting rasa mesti sedap kan.. :P btw saya guna daging cincang ngan daging yg saya potong kecik2.. daging cincang tuh menjadikan kuah dia pekat.. nak buat lauk nasik pon boleh nih.. nak makan ngan roti jala pon sodap..



On other note: skang nih pon saya tgh tunggu colleague pakistan saya emel kan resepi biryani ngan chicken curry diorg.. kalo dah cuba +menjadi saya tempek kat sini.. hehehe aritu dapat resepi chicken curry madras drp colleague India saya pon lom cuba2 jugak lagi.. musim2 dah abis exam dan melepak nih boleh la try2 dan tukar2 resepi kan.. hehehe nih pon nak kena godek2 myresepi cari resepi green curry, sbb member pakistan tuh mintak, sbb green curry tuh febret hasben dia.... hehehe





*nnti saya hapdate lagi pasal salzburg. ada lagi 2 entries belum publish! :P*

6 comments:

mohdandmeriam said...

salam ja..bolehlah masak bila balik msia nanti..mama kb and trgu tunggu nak makan keema daging ni hehe..

cikgu_azila said...

wah..nampak sungguh lazat.err kena pg kdai mamak la pasni.terliur lak..bkn malas, tp xcukup bahan.
kih3

Oyis said...

MatGebu tu antara my fav penyumbang resipi kalo kat myresipi hehe. sedap2 dan biasanya menjadi la kalo follow resipi dia.

mJ said...

ehhhhhhhh daging tu nmpk sgt yummehhh laaa...me pon suka makan benda2 spicy berempah cam nih...ngan roti lagi tuuu roti buat sendiri lagi best kannn...wouuuuuuuuuuuuuuuu fuuuhhhh

zailamohamad said...

Nanti dah balik Malaysia, jangan lupa jemput zaila rasa masakan Wan ya;)

Wan said...

mama:
boleh la try2 wat kat mesia nnti.. tp tataula cukup rajin ke tak, sbb bila kedai bersepah nih, comfirm jadi malas! hehehe

cikgu azila:
hehehe ye la org tuh buleh makan kat mamak... tetiba rindu kedai mamak! :P

oyis:
tu la.. resepi2 dia mudah2 dan mmg menjadi.. cuma kekadang tu malas nak godek2 cari jer.. hehe

mJ:
thanks! :)

zaila:
Insya Allah.. tp nak masak kat Mesia tuh takbrani nak jnji..takut nnti alih2 beli kat kedai jer..hehehe :P