Wednesday, June 23, 2010

..the last trip for this year! [kununla kannn]

Al kisah perjalanan kami sempena anni-vacay trip last 2 weeks!

Actually kitorg pergi 2 hari jer pon, btol2 short city break sebab mmg teramat bizi lately nih dgn research project yg baru nak panas enjin ngan write ups tuh.. tp sbb gatall jugak nak berjalan+kunun2 nak buat as anniversary vacation la, tuh yg usaha jugak nak kuar dr london nih.. kitorg pergi tak jauh pun, ke negara jiran jer kat seberang laut.. negara yg terkenal ngan cartoons dan canals.. dan jugak waffles, ice cream dan chocs!

Belgium!

org ckp mmg rugi tak g ke Belgium since dah duk london kan.. lagipon tiket eurostar murah jer, dapat GBP70 jer utk return tix.. dahla dekat jer pon, dlm 2jam perjalanan dgn eurostar.. berbaloi gak la, smbil2 dapat release tension & dpt tgk2 negara org kan.. :P

kitorg amik eurostar kul 8.30pg dr London St Pancras, lepas campur tolak time difference etc we all selamat menjejakkan kaki ke bumi belgium dlm kul 12.00tgh. actually trip kalinih (cam trip2 sblm ni) mmg pergi gamble jer pon.. kalini mmg travel very2 light, backpacking jer! tu pon half of the lugagge was food! :D hehehe

so sesampai jer kat Brussels Midi (tmpt eurostar berenti)- tp stesen lama mmg buruks gilos! dari sini terus kitorg amik local train ke Brussels Central- sbb hotel dlm 200m jer dr Brussels Central.

Brusels Central nih agak modern dan baru la..

even terminal dia pon lagi bersih..




dari Brussels Central nih, kitorg decided nak jalan kaki jer.. sbb dah overconfident dan mmg nmpak dekat sangat kat dlm map, so takde la usaha nak call hotel mintak directions/map/bazirkan duit sewa cab bagai kan.. lgpon perasan cam backpackers la kunun2nya.. hehehe tup2 bila sampai tuh, siap pening2 gak la berpusing cari hotel! siap berjalan jauh giler, nak cari hotel yg 200m jer dr station tuh! tmbah kes makin parah bila ada sorg makcik tua 'usaha' tolong kitorg tunjukkan jalan, dahla cam ayam ngan itik: kitorg ckp english, dan dia lak reply dlm french! pastuh makcik tuh bg directions salah lak tuh! totally opposite dgn hotel kitorg cari!! dlm 45minit gak la mencari jalan! mmg ntah mana2 kitorg redah, sesat jalan punya pasal dkt 5km gak la kot berjalan pusing2 cari hotel! hahahaha padan muka ngan diri sendiri sbb overconfident sgt!! :))

Well actually hotel tuh mmg strategically located, mmg betul2 200m dr Brussels Central station tuh.. cuma kitorg ni haa yg tersilap besar kuar ikut exit lain (kat situ ada byk exits).. tuh yg jadi pening dan terus sesat tuh! in the end mmg penat giler sbb berjalan jauh naik turun jalan yg agak berbukit! tu pon dah cari guna map tu!! tp takper.. takper.. cobaan sbg backpackers la katakan.. mat saleh backpackers yg g mesia pon camtu la kot.. hehehehe :P

Seb baik bila sampai hotel jer, boleh terus check in.. kitorg stay kat Royal Windsor Hotel, Brussels. hotel ni mmg best! dan mmg dapat good bargain giler2.. thanks to lastminute.com. nih hotel yg paling mahal pernah saya stay, just imagine, normal rate utk superior room ialah EUR500 tuh!! tp kitorg dpt dgn harga tak sampai GBP70! u do the calculations la, mmg save gila2 gak lar! :) mmg saya sukerrr sgt! :D

the main entrance.

the lobby.



tp bilik cinonet jer.. jauuuhhh lagi best Pan Pac KLIA! hehehe



nih dia punya minibar.. bukan complimentary pon, mahal nak mamp*s! siap jual Dandoy biscuits (biskut plg glamer+mahal kat Belgium).. even kalau beli kat kedai pon dah mahal, kat hotel nih lagiiii la mahal! choc Godiva pon ada! sekotak kecik tuh diorg jual EUR21!

paling mencik sbb minibar nih automatik, ada motion sensor! kalau amik/sentuh/angkat benda2 tuh for more than 15seconds, automatic diorg caj dalam bill! hampehss! even fridge pon ada sensor! mmg takde harapan la nak kuarkan air2 yg ada dan tumpang sejukkan air yg dibeli kat luar! tp jakun-ness jugak la, first time jumpa ni! hehehe


kat depan hotel siap ada Brussels Grand Casino lagik! hehehe

hotel nih mmg 5 star hotel la kat brussels. mmg glamer, sbb mmg centrally located. bukak la mana2 buku travel pasal brussels, mesti ada pasal hotel nih.. kastemer pon cam org2 korporat/kerja professional jer, sumer ber-suit bagai lagik.. errr... tup2 kami2 berdua nih jer yg selebet, dtg check-in pakai sandal ngan backpacks dan paperbags yg penuh ngan food!! hahahaha lawak2.. cam segan2 gak la, sungguh la tak kena ngan suasana hotel! mintak mahap je lar, tak kuasa nak bwk baju/high heels masa2 travel+backpacking nih.. main hentam pakai jer mana yg comfortable, maklumler mmg byk sangat berjalan kan kalau travel!! :P




nnti2 la sambung citer ek.. bizi sket arinih! :P





p/s: nih la last trip kitorg...errr at least utk tahun persekolahan 2009/10... hehehe :P

7 comments:

naza said...

eii kelakar la pulak bc pasal motion sensor tu..agaknye kalau kitorang duk situ habis kene caj esp kalau bebudak ni amik choc tuh..adoii!!!!

Aini Amir said...

mention sensor tu ada kat msia ngak?kalau ada sure sy selubungkan dgn kain.biar xnmpk, so xjakun..

littlehumblelynn said...

menariknya dr.......cantiknya hotel..honey moon kali ke berapa nih dr?huhuh..

kucingorengemok said...

mak oi kedekutnyaaa... tumpang letak air pun tak boleh! kalau winter boleh gantung air kat tingkap je, haha

Oyis said...

wah... canggihnya hotel ni. trip kali terakhir for the academic year 2009/2010 ye kak wan? saya jgk yg x de trip langsung out of the southwest of UK sejak dari dtg. bole psg angan2 je la, x tahu bila nak materialize huhu

zailamohamad said...

owh macam tu ya, bagus juga wan bagitahu pasal sensor tu, at least kalau ke Belgium (ntah bilalah tu) akan berhati2 supaya xdikenakan extra charges;)

Wan said...

naza & aini:
owh, saya mmg jakun jugaklar! seb baik sempat baca2 dulu sebelum stat menyelongkar keluarkan semua air2 dr dlm fridge+sumbat ngan air yg beli kat luar.. kalo tak, mati ler nak membayar! hehehe

lyn:
isk.. takyahla ber dr-dr. panggil wan jer. sogan laks! :)

kucing oren:
mmg kedekut! mmg frust sbb takleh tumpang nak guna fridge!!!

oyis:
ha ah trip terakhir la kiranya.. eh kan ke u nak g barcelona? kira trip out of southwest jugak tuh! 2 in 1! :D

zaila:
insya allah, ada la rezeki tu nanti.. :)