Sunday, June 6, 2010

The Sound of Music@Mirabellgarten!!

Sebelum saya start bukak citer jom kita layan lagu evergreen nih, Do-Re-Mi drp citer The Sound of Music!! :))




Yup, frankly speaking tujuan asal ke Salzburg ialah sebab pengaruh citer nih lar! hubby lak mmg fanatik ngan citer nih (leh hafal every nooks and crannies of the movie, you!!), tuh yg mmg kitorg gamble jer g salzburg.. semata2 sbb nak tgk dr dekat tmpt2 penggambaran citer nih! dan ternyata mmg tak sia2!!! :)

Tempat last kitorg pergi on the second day tuh ialah Mirabell Garden. mmg kalau ke salzburg mmg tak sah la kalau tak ke sini! dan yg paling penting, kat Mirabell nih la tmpat bebudak Von Trapp tuh nyanyi2 lagu Do Re Mi!!! :-)

Actually ingatkan kecik jer Mirabell nih, tp besar bangat!! dan Alhamdulillah kitorg kebetulan kat Salzburg masa musim spring, so mmg best sangat! cuaca bagus, nyaman, tak panas sangat dan paling penting bunga2an semua dah berkembang mekar dan tersangat colourful!! :)

main entrance Mirabellgarten.

the entrance gak nih.. memula tuh ingatkan kecik jer..

tp saujana mata memandang! mmg jakun-ness gak lar tgk bunga2 berkembang mekar dan colourful nih! errrmm malu nak cakap, actually saya tak pernah g mana2 taman bunga pon lagi sejak duk london nih! hehehehe :P


me berlatar belakangkan Schloss Mirabell. castle tuh dibina dlm kurun ke 18. tp Mirabell Garden nih dah wujud sejak tahun 1606 lagi- zaman2 ayahanda Prince Archbishop Markus Sittikus (yg bina Hellbrun Trick Fountain tuh)


cantik dan mmg terjaga! tersangatla colourful! mmg masa ni banyak sangat memory card kamera habis kat sini! :P hehehe

even pokok2 dia pon terjaga rapi.. dan memang bersih sangat2!

in front of Schloss Mirabell.

lama gak kitorg spent masa kat sini.. semata2 nak cari the exact location lagu Do-Re-Mi tuh.. hehehe

terjumpa kuda Pegassus nih.. cam tak? ;-)
*kalo tak cam, sila tgk video di atas* :P

"Doe- a deer a female deer
Ray- a drop of golden sun

Me- a name I call myself
"

"Far - a long long way to run........."

"Sew - a needle pulling thread....."


"La- a note to follow so...."

"Tea - a drink with jam and bread ...
That will bring us back to

So Do La Fa Mi Do Re"


"So Do La Fa La So Fa Ti Re Ti Do
So Do"


Weehoo!!lepas 45thn si Julie Andrews nyanyi2 kat sini, at last dapat gak kitorg smpai sini.. :) mmg puas hati! Tercapai cita2!! :))

Actually mmg niat di hati nak ke rumah family Von Trapp tuh, tp lepas buat homework, baca2 kat internet etc kitorg dapat tau yg rumah tuh dah dijual, dan skarang dah jd private property, mmg takleh masuk dan even takleh nak g dekat pon! mmg frust gak lar, dah la rumah tu agak jauh dr town, dan memang berhadapan ngan tasik.. tuh yg kitorg decide tak pergi lansung area rumah tuh..

Moral dia, Salzburg nih mmg best bangats!! antara tempat paling best pernah kitorg pergi (mcm ler dah byk tempat gi hihihihi)!! everything is in one place! historical places, amazing architectures, music, theatre and arts, scenic view and jolly good fun as well! highly recommended!! kalaula ada duit lebih mmg rasa nak g lagi! maklumla, ada jugakla rasa terkilan di hati, cam tak sempat nak g ke Bavarian Alps tgk countryside view, masuk dalam salt mines, ke ice caves dan jugak ke Eagle's Nest (rumah terakhir/rumah percutian Hitler)!! tak sangka lak byk sangat tmpat best2 kat sini, ingatkan pergi 3hari dah cukup.. ehehhe tp tu la, kalau nak g semua koman2 mau kena spend masa seminggu kot kat sini (mana nak cari duit daa!!dah sampai ni pon dah cukup bersyukur dah kan! ) :P




[the end ]

6 comments:

dxoul lacruz said...
This comment has been removed by the author.
mohdandmeriam said...

salam ja..memang best kan dapat tenguk tempat2 yg dibuat filem the sound of music..

dxoul lacruz said...

yang FAR a long long way to run itu macam tak kena gambar dengan caption.. itu lompat tu bukan run...hhehehe

siti hasmah said...

trima kasih la sbb ltk lagu doremi nih....hari2 dok nyanyi kat adam n adib tp aku lupa tang la tu....lps ni bleh la aku nyanyi dgn betul...hahahahaha.....

zailamohamad said...

tak sanga Wan ada bakat terpendam untuk jadi seorang artis ya;D

Wan said...

mama:
yup! best! best!

dxoul:
memandangkan saya nih terkedek2 kalau berlari, so saya lompat je lar..hahaha :P

semah:
hg buat karaoke la ngan adam/adib! :P

zaila:
hahaha tuh zaila belum dgr saya nyanyi lagi tuh! kompom diiringi hujan lebat! :P