Saturday, June 5, 2010

Menuju puncak!!!

*errr baru nak sambung kembali cerita bergambar salzburg yg terbengkalai tuh! hehehehe*

Actually on the second day tuh, sebelum ke Hellbrun kami sempat ke Untersberg. Untersberg nih agak jauh dr town, tuh yg pepagi buta dah turun hotel.. dlm 16km gak dr bandar salzburg, naik bus dalam 45minit jugak la... misi tak lain dan tak bukan utk menuju puncak!!!! :P

Nature park Untersberg! Verrryy nice! :)

Actually Untersberg nih terletak di banjaran Berchtesgaden Alps. kiranya ia adalah pemisah antara Berchtesgaden di Germany dan Salzburg tuh sendiri... ketinggian puncak Untersberg yg paling tinggi ialah dlm 1972m. tp utk naik ke puncak, boleh samada dgn hiking dari bawah (which was a BIG NO-NO for me!! hehe), ataupun boleh naik dgn cable car.. tp cable car hanya berenti di ketinggian 1805m.. tak kisah la kan, asalkan sampai ke puncak! :P


masa sampai nih tak ramai lagi org.. parking lot pon still kosong lagi.. seb baik weather ok la jugak, at least tak hujan!

the entrance: Untersbergbahn.

just imagine, cable car tuh hanging on those 2 ropes jer!! cuak gak ler.. hehehe :P

nih la tali yg diorg guna.. diorg claim kekuatan tali nih boleh menampung berat sehingga hampir 100 tonnes.. (tatau le betul ke tak..tp bila baca nih cam konpiden sket la kan.. hehehe)

cam chumel je kan tergantung2 kat situ..hehehe tp dlm hati mmg tawakal habis! sbb kalo jatuh mmg innalillah terus laa! :P

kat dalam cable car tuh takde seat2 pon cam cable car Genting tuh.. semua kena berdiri.. naik cable car makan masa dlm 15minit gakla utk sampai puncak.. dlm sebijik car nih boleh muat dlm 25 org gak lar.. actually dlm setiap car nih akan ada sorang operator/'driver' utk operate cable car tuh.. tak sure la manually operated or dia saja2 je duk situ in case ada emergency etc..

puncaknya nun di sana.. di sebalik kabus! pheeww! :P

view dr cable car tuh.. cantik!

di kaki gunung tuh ada rumah besar2, siap ada yg berswimming pool lagik.. suasana tenang jer..

makin lama makin tinggi.. view mmg cantik, sbb boleh nampak bandar salzburg dr jauh. dahla mmg hijau jer saujana mata memandang.. tp cuak jugak especially bila car tuh terlanggar kabus sampai gegar2.. ada satu tahap tuh mmg tak nampak satu apa pon kat luar, putih diselaputi kabus! cuak2.. mmg betul2 tawakal je masa tuh! hehehe (err me mmg jenis penakut pon! hehehe :P)

tapi bila sampai atas, mmg cantik sungguh! rasanya the view would be better kalau takde fog! gambar nih betul2 kat depan station cable car.. kat station nih siap ada restoran etc lagi.. kecik jer station dia, tp ok lar..tp frust gak sbb takde pon kedai jual souvenirs! hehehe tak dapekla nk cari fridge magnet! :P

nih map dia.. actually untersberg nih mmg tempat org skiing masa musim winter. kalau bukan musim skiing, ni tmpat org hiking.. so kitorg sempatla buat hiking sikit2.. saja jalan2, since cable car turun-naik hanya setiap sejam jer.. so nak taknak terpaksa duk situ at least sejam ler.. mostly mat saleh semuanya ke situ utk hiking, siap bwk hiking gear etc lagi..


masa ni mula2 nak start hiking- still ada ice skit2..
aim kununnya nak cari/menuju puncak yg bersnow la kannn! :P

jalan mmg berliku2.. tp dah ada track dia pon.. so takyah risau sesat lar! :P

my endless journey?? :P

kena mendaki bukit gak lar.. siap terjumpa kubur lagik! saja2 posing kat kubur nih..hehehhe agak jauh gak la berjalan sambil2 posing.. kalau tak berkabus sure cantik gmbar! owh actually nampak jer berkabus, tp takde la sejuk mana pon.. saya pakai jaket nipis jer pon! hehehe

inchik hasben pakai jersey wallabies, siap ada mat saleh tegur dan bertanya khabar lagi.. rupa2nya diorg tuh dr ostrolia! patutler diorg menegur dgn ramah skali! hehehehe

jalan punya jalan berjaya gak jumpa ski resort nih.. tp masa nih ditutup la, sbb snow pon takdak kan.. hehehe tp at least tau la jugak rupa bentuk ski resort tuh camna, eventhough tak dapat g skiing..ermm actually tingin gak nak skiing (my lecturers semua duk promote suh try ski), dah lama survey2 tapi cam mahal nak m*mpos!tu yg terus kansel, sbb rasanya baik guna duit tuh utk xmas sale sopping je kan! hehehe :P

yeay! at last jumpa gak tmpt yg masih bersnow nih! eventhough masa pergi nih dah bulan mei, tp snow kat puncak nih belum cair lagi!

weeehooo!! so next trip would be everest lak kot? :P


buat2 jakun jumpa snow, main2 snow seround dua dan posing2 je lar kan.. tp excited gak sbb jumpa snow tgh2 musim spring! :) lepas dah jumpa snow nih, terus patah balik to catch up the earliest cable car.. hmmm tak kuasa den nak redah snow tuh hiking smpai puncak! :P


All in all, it's worth a visit! especially kalau nak tgk view yg berlainan sket (takdela asyik2 tgk buildings jer kalau g bercuti2 europe kan!!).. lagipun saya mmg tak pernah ke puncak gunung yg bersalji dan tak pernah tgk tmpt org skiing/ski resort spjg duk sini (biarla musim dah abis pon, tp at least dah sampai!hehe)... so cam ala2 jakun pon ada gaks!hehehe




[the final episode will be out soon!]

3 comments:

zailamohamad said...

cantiknyaaaaa..bestnya kalau dapat main salji..hehehehe..kat Malaysia ni salji tiruan, xbest!!! hehehehe

mohdandmeriam said...

salam ja..mama pun takut naik cable car..masa dilangkawi dulu pucat juga masa berangin..

littlehumblelynn said...

pos salji g cn wan...leh?