Thursday, April 8, 2010

My skool in spring...

Saya bersekolah di Queen Mary University of London. di kalangan dental skool kat london ni, skolah saya dikenal sebagai Barts and the London. alumni dia pulak dikenali sebagai Londoners. tapi kalo kat degree, diorg tulih University of London jer (sama jer ngan Kings College or Imperial- unis ni pon under Uni of London gaks)...

So arini nak wat entry bergambar pasal skool saya. :) first time bawak kamera ke skool dan snap2 gambo.. ni pon blom full swing lagi bergambar, tunggu dah final year la kot baru amik gmbr betul2 dan posing2 skets.. hehehehe buat permulaan, saya nak tayang main campus dulu, kat Mile End.

Kalau masuk melalui West gate, akan jumpa tower berjam nih.. paling mudah, kalau kuar dari tube station Stepney Green, ke kiri dan terus jalan kaki dlm 10minit akan jumpa tower dan gate nih. Kompom tak sesat.

Then bila masuk jer West Gate nih, akan jumpa this majestic building, Queen's Building.

Kiranya nih la bangunan admin utk Queen Mary... kalo konvo pon, kat dewan dalam ni..

Nih lak park kecik kat depan Queen building tuh. ni memang tempat posing wajib di waktu konvo la kiranya..

Kat dataran ni lak bebudak undergrads selalu melepak.. musim winter jadi tempat snowfight, kalau musim summer jadi tempat bebudak nih berjemur.. Tapi yg paling saya suka, cafe kat sebelah kiri bangunan-yg ada cermin biru tuh. Sebabnya diorg ada serve halal English food.. sedap!! bolehla skali2 nak tuko selera makan makanan mat saleh.. sbb kadangtuh muak gak kalo everyday duk makan kat kedai pakistan jer.. febret food ialah beef burger, sebab beef patty tuh diorg buat sendiri dan teramatla juicy dan gemuks!! :)

Biasanya kalau saya gi Mile End, sbb nak g building ni lar: Francis Bancroft building. kat sini ada Dental Physical Science unit/Dental Materials unit. Nih adalah dept khas utk buat research pasal materials yg digunakan dlm dentistry, eg cam fillings materials etc.. compared to Malaysia, stkt hari nih, memang takde satu pon dental skool yg ada dept yg betul2 dedicated utk wat research dlm dental materials nih..

Nih lak ialah my workplace. err, actually bukan tempat saya pon, tp sbb slalu guna machine nih+takde org lain yg guna so far, so self claimed la tempat sendiri... hehe

Lab yg bersepah gilos!! hahaha kesnya sbb takde space sgt2 nak letak brg, so semua main campak atas meja jer.. wakakaka btw diorg tgh under refurbishment, sebahagian lab nak kena pindah ke tmpat lain, utk extra space.. so lepasnih maybe better la kot lab nih... (hopefully! hehe)

Kubur ni lak kat depan building lab yg saya selalu pergi tu.. rasa2nya nih kubur2 pensyarah/profesessor2 zaman2 dolu- kalau ikutkan tulisan kat batu nesan tu lar.. sbb semuanya nama professor..yg herannya, takde lak rasa cuak/berhantu bila lalu depan kubur2 mat saleh ni, eventhough kubur nih dah beratus2 tahun+ lalu sini di waktu malam (err winter kan cepat gelap, so saya consider sbg malam lar, bleh? takde maknanya nak stay lab smpai memalam buta!! hehe).... isk! mulutku yg celopar! haha...

The other side of the campus lak ialah students' village. Adala hostels, restaurants, kedai2,student union's office dan jugak dobi..

The Curve nih not bad gak lar.. ada Starbucks, tp food hampeh sbb takde halal food pon.. diorg jual sandwiches ngan cold cuts jer.. otherwise utk melepak2 dan minum kopi best lar.. errr, actually tak pernah makan pon sini, slalu beli coffee take away jer.. :P

Kalo lalu kat celah2 buildings tuh, akan terjumpa canal nih kat belakang students hostel.. canal ni la pemisah antara kawasan Queen Mary ngan park kat sebelah tuh.. cantik gak! dan mmg tenang jer duk lepak sini..

building nih kalo tgk sekali imbas, nmpak cam senget + nak terbalik jer.. hehehe nih student's office fakulti law/social science(?) ntah.. dah lopa sbb bukan slalu lalu pon kat sini.. :P

Students village lagik.. nih kalau masuk ikut East Gate, ie kalau turun ikut Mile End tube st then jalan ke kanan terus jer jumpa la East Gate nih..


Tuh jer pon main campus saya.. nama jer main campus, tp takde la besar mana pon.. skool kat london nih semua cinonet-cinonet jer.. mmg takleh lawan campus2 uni yg di luar london.. kalo compared ngan uni2 kat mesia lagiii la takleh nak lawan!! hehehe

Owh, btw skolah saya: Bart's and The London School of Medicine & Dentistry terletak kat Whitechapel.. nnti kalo rajin saya uplod gambar dan bercerita lagik..

till then, ciow! :)



p/s: pics taken during Easter break, bebudak undergrads semua cuti lagi.. sebab tuh deserted giler... saya lak terpaksa ke lab sbb nak kena amik readings, tuh yg duk klik-klik kamera sbb kebuhsanan..hehehe

5 comments:

naza said...

ni tak aci..mane qmul dental dept??hehe..emm sye pun tak amik lg gambar UCL main campus secara meluas..amik dpn quad je..

LAILATUL AZLIN ABD LATIB @ LATIB said...

jauh benar UM ku dgn tpt mu..nih cik wan...bila UM nak upgrade nih..huhuhu..

mohdandmeriam said...

salam ja..bila tenguk gambar camous ja ni rasa rugi n menyesal tak masuk dalam hari tu especially dkat tasik tu..cantik sangat..

Wan said...

naza:
don't worry nnti i publish post dental skool i yg cantik menarik tuh.. :P nih pon baru pusing2 camtu jer, belum amik pics scr intensif lagi..hehehe

azlin:
ermm.. actually UM jauh lagi besar dr uni saya nih..uni saya ni cinonet jer,tp dr segi buildings, kat sini lawa sket la kot..hehe


mama:
tu la.. patutnya masuk aritu kan..hehe takpe, dia nak suruh dtg lagi skali la tu kot? hehehe

Uncle Lee said...

Hello Wan, wow! I am very impressed you doing Dentistry. Wayyyyy to go!
But I can tell you, nothing scares me more than dentists and injection needles, ha ha.
One reason, I will date any woman, but the moment if learned she a nurse or doctor, can see my tire marks, ha ha.

Here's wishing you...May the wind always be at your back, and the sun upon your face, and the winds of Destiny carry you aloft to dance with the stars.

Have a pleasant weekend and keep a song in your heart, Lee.