Monday, April 5, 2010

Shopaholic in Me..[finale]

Nih adalah episod akhir edisi bumper; Shopaholic in Me.. malas nak buat panjang2 takut nanti makin ramai yg menyampah dan buhsan lak.. hehehe Rasanya pasnih nak sambung buat blog pasal travel/jalan2/makan2 balik la kot (tu pon kalau ada masa nak berblogging!).. since skang ni cuaca dah makin ok, so best skit la nak berjalan2 so maybe ada byk skit la idea nak berblogging nanti kan.. hopefully la kan.. :)

Okay mungkin most of you dah perasan, mostly barang2 yg dah berjaya dikumpul adalah barang2 rumah.. yes, saya amat gila membeli dan mengumpul barang2 umah ni.. esp pinggan mangkuk, cutleries, brg2 kristal (cuma lom termampu beli lagi! huhu) dan jugak sebarang perhiasan umah.. etc.. So selalunya everytime ada sale sure akan duk terjenguk2 jugak cari apa2 barang umah yg best2.. Tuh yg dah banyak giloss collections nih..hehehehe

Actually selain drp pinggan mangkuk high end cam Royal Doulton, Wegdwood, Waterford, saya jugak dah stat mengumpul pinggan2 utk everyday use.. ye lar, takkan utk everyday use pon guna Royal Doulton kan? lainla kalau saya ni millionnaires kan.. hehehehe

So antara pinggan yg saya plan utk everyday use kat KL nanti ialah pinggan Luminarc.. since kat sini teramat sangatla murah Luminarc nih, tuh yg duk pulun kumpul gak ni! (what else is new?!):P niat dia hati nak beli corelle, tapi cam tak termampu lagi, so kumpul luminarc je la dulu sbg permulaan... bukan apa, nak ganti balik set pinggan mangkuk kat umah KL tuh.. sbb sblm dtg uk ni dulu, kitorg guna pinggan melamine jer pon.. hehehehe

So far saya dah berjaya kumpul Luminarc utk 24 org makan! wakakkaka bolehla nak guna utk kenduri kendara nanti kan.. kalau pecah pon tak terkilan sgt sebab saya beli ni pon kat kedai 1pounds ajer pon! :P yg tambah lagi naik gila mengumpul sebab bila google, harga luminarc nih (same design and colour) kat Malaysia dekat2 RM600 gak,dan harga tu baru utk 6org makan! :P

Selain drp pinggan, ada gak stat mengumpul mangkuk2.. due to the same reasons, murah + nak ganti mangkuk2 melamine kat umah KL tuh.. hehehe :P

So skang nih duk giler mengumpul Pyrex lar.. everytime ada sale sure angkut 2-3 bijik.. murah bangats!! slalunya angkut dr Sainsbury jer.. well, selalunya kalau ada sedara mara/ kenkawan dr Mesia yg dtg london , diorg sure akan angkut pyrex 5-6bijik, sebab murah katanya.. saya pon tak brapa pasti sebab mmg tak pernah beli pon Pyrex kat Malaysia... tp to be on the safe side (kununla kan..hehehe) saya beli ajer ler.. sbb tak mahal pon, sebijik mangkuk bertudung boleh dapat dlm 3-4pounds jer kalau time sale! and that is equal to RM15-20 utk sebijik mangkuk.. rasanya dah murah dah kot?!!

Okay the last item yg nak jugak tayang kat sini ialah handbag! (tak lengkap retail therapy saya kalau takde benda wajib neh! :P) kekekeke dah lama tak beli handbag (cam poyo jer!!), so last month beli handbag baru lagi.. :P beli pon online jer, thru Brandalley.. memang dah lama plan nak cari bag yg affordable dan stylo dan murah.. tetiba terjumpa online, so terus jer merembat!
Kalini beli bag Guess. nih la my first Guess bag.. (ok tipu, second Guess bag sbnrnya..hehe) cantik tak?? ok la kan, kena ngan taste saya yg simple dimple nih... :-)

Saya beli pon sebab murah dan lawa. so why not kan, at least boleh pulun guna utk aktiviti lasak/everyday use...so kalau rosak ke, kotor ker takde la terkilan sangat.. then kalau ada occasions baru kuarkan bag2 lain yg ada... sayang gak kalau utk everyday use pon nak kena pakai my other precious handbags kan kan kan.. hehehe :P

Okies tuh jer kot barang2 yg dah selamat dikumpul spjg awal tahun nih, hopefully no more retail therapy lar pasnih.. :P

..and guess how our house looks like skang ni? topografi muka bumi kat dalam umah ni dah cam tongkang pecah!! :P


Nih boxes tersusun rapi kat tepi tv cabinet! so sambil nonton tv, bolehla berangan nak tambah beli barang apa lagi.. dan boleh la stat berangan nak balik for good!! :))

Even tepi kitchen cabinet pon sumbat kotaks jugak! hinggakan beras pon terpaksa letak kat atas kotak2! (eh, baru saya perasan, cam boleh muat lagi 2-3bijik kotak kat sini kan??hehe) :P


errr.... tapi itu takmasuk lg buku2 the Other Half yg sikit punya banyak tuh!!kekkeke

His books. none of them are mine, except for the thick folders (and yeay! I've managed to squeezed in a box between the cabinet and sofa!!) Buku2 nih semua koleksi dia sejak dtg sini.. currently he has 93 books (yg ada kat london skang ni, tuh tak termasuk half yg dah selamat dihantar balik Malaysia last year!!).. and we're only halfway through our journey here!! surely bertambah2 lg sebelum balik for good nanti.. camno tuh nak bwk balik?!?

Ada my bro tnya, camna nak bawak balik brg byk2 nih kan? hehehe Insya Allah masa balik raya summer nih nak start angkut skit2 la kot, esp pinggan mangkuk yg delicate tuh... dan yg selebihnya actually dah plan nak kontena balik jer.. sbb barang2 lain/dailywear yg kat umah nih, drp pinggan mangkuk, periuk belanga, tv etc etc semuanya landlord punya, so mmg takde brg sgt nak bwk balik unless brg2 yg saya duk pulun kumpul dr dulu smpai skang ni..

errmm... tp tu la kan, tambah pulak dgn my endless wishlist ni, tak sure la brapa boxes berjaya kitorg kumpul by Sept 2011 ni... :P just wait and see la kan.. wakakaka

My next shopping trip??

tunggu summer sale je la kot!! (boleh caya ke nih?! :P) Saya nak kena tampal balik wallet yg dah koyak rabak ni dulu, then baru leh start retail therapy balik semula! Apapun so far saya amat bersyukur dgn apa yg ada, baru setahun lebih duk sini, tapi dah lebih separuh drp wishlist brg2 berjaya dikumpul.. satu pencapaian yg amat memberangsangkan!! yeay!! :)

errr...kekadang tuh terpikir, mungkin gak saya punya list tu tak cukup lengkap lagi kot... :P dan maybe saya kena tambah lagi apa2 yg patut masuk dlm wishlist tuh??!!

kita tunggu dan lihat...

jeng...jeng...jeng... :P









-the end (for now)-

13 comments:

HANS XY... said...

yeah..seronok raser kak citer..he4..

Wan said...

thanks for visiting.. citer biasa2 jer nih, citer cara2 org pompuan nk perabis duit..kekekeke :)

Akak Ratu said...

akak suker... tak buhsan lgsg... dr part 1 smpi la yg finale ni... yg paling2 akak suker queen anne tu... tanteknyaaaa... akak lak yg vrangan lebey ;-)

naza said...

haha..mmg power korang berdua ni..btw sye duk kumpul arcopal dpt pinggan lauk je..puas cari kt kedai 1 pound pinggan makan..eh kalau ade kt sane let me know..leh dtg memborong..suke esp yg square!!eii jels gak tgk brg korang nih..xpela lps renew visa nk pulun habis-habisan...sabaarrr... ;P

mama ju, said...

salam wan


Wah wah wah....memang confirm balik bawak kontena! Beg kuning tu cantik sesangat!

Tkasih ofer tu.. mama gurau je..
KL kat mana?mama kat lestari Perdana,tak jauh dr Putrajaya.

Bye

mohdandmeriam said...

salam ja n wan..cantik handbag tu..wow rumah dah makin sempit ya.. dekat nak balik nanti makin sempitlah rumah..hehehe..apa pun selamat bershopping..qe tu cantik melecun..

Wan said...

akakratu:
saya pon sukerrr.. tp takleh buat entry camnih selalu,bahaya..kang sure ada yg pandang serong..wallet pon terkopak besar susah nak tampal balik! hehehe tp queen anne tuh memang murah sangat2 kat sini, puashati! :)

naza:
korg kumpul arcopal design mana? lemme know, kalau ada saya roger....saya pon nak kena stat puasa balik dah nih! hehe meh kita berpuasa dulu, nnti 3rd yr kita pulunnn!!! :)

mamaju:
thanks! saya duk cheras/bdr tun hussein onn..

mama:
memang dah makin sempit pun umah..boxes dah menimbun, hopefully takde la penambahan timbunan kotak lagi dlm masa terdekat ni,kalau tak sure ada yg kena duduk celah2 kotak nanti! hehehe

Pinkwatch said...

corelle nak murah pergi kat glasgow kedai borong pakistan nama bonnypack.. kat bradford pon ade jugak nama dhadibais.. tp kat glasgow banyak lagi.. kot2 mana pon corelle lagi murah kat US rasanya dari kat uk.. tp ade pulak org kata kat langkawi, corelle pon murah2.. so tatau la mane yg betul.. hehehe

dulu ade kilang pyrex kat sunderland.. skrg dah tutup.. so duduk kat newcastle dulu 5 tahun sempat la kumpul pyrex.. lagi2 sebijik mangkuk2 tu cuma 50pence-sepound je.. hehehe.. nak pengsan.. skrg balik, kotak pon tak bukak2 lagi.. jenuh.. ahahahha ;)

Wan said...

pinkwatch:
tuh la, tgh duk usha2 gak corelle ni.. kat sini plg murah terjumpa GBP75 utk box set of 4.tataula diconsider murah ke tak..tp nk kena calculate gak,tmbah ngan shipping lagi takut tetiba lagi mahal dr langkawi, rugi jer bwk balik..hehe

kilang pyrex tuh mmg saya ada terdengar gak, member yg dulu stadi newcastle pon ada bgtau (kenal farah saleena tak?)takperla, takde rezki sopping la tuh..hehehe

Pinkwatch said...

kenallllll.. farah tu kawan awak ke? hehehe.. small world.! kenal baik la dengan dia.... rumah dia dah jadi rumah kedua saya.. hahahaha! dulu la masa kat ncl.. :P

Pinkwatch said...

oh ye wan, corelle tu. kalau kat dhadibais hampeh tak banyak choice... mahal sket pulak tu.. kat bonnypack oklah jugak.. tp tak ingat pulak berapa harga dia.. baru2 nie g langkawi, tengok2 lagi banyak design dan rasa cam murah sket ke sama je harga ngan bonnypack.. choice pon banyak lagi...

eynda said...

Wan...eynda dah lama berkenan luminarc hitam & putih tu...kat sana murah kan...jelesnyer....lagi satu taste kita memang sama la...eynda pernah beli handbag guess tu 2 tahun lepas tapi kaler hitam ;-)

Wan said...

pinkwatch:
saya kenal farah masa matriks sekali kat ukm dulu.then lost contact bila dia masuk ukmbangi, saya kat kl.. then baru jumpa dia balik kat fb bebaru nih..hehehe
err.. kalo cmtuh cam baik beli kat langkawi je la kot? takyah nak shipping2 balik,angkut naik feri jer.. hehehe

eynda:
luminarc tuh mmg murah sangat kat sini, jual kat kedai 1pounds jer. memang takde pon..hehe ada handbag yg sama? isk.. mmg sah2 taste kita sama.. :)