Sunday, April 18, 2010

Our brunch..


Mood malas masak menjelma kembali! punyalah malas nak masak complete meal tetiap ari.. dan cam biasa breakfast la yg jd mangsa kemalasan utk masak (sbb dinner biasanya boleh ulang tayang lauk lunch jer)! nak pulun roti/cereal memang dah tak tertelan..so in the end, terpaksala brunch jer.. owh, I love brunch! save my time to prepare meals, at least twice per day!! :)

Yeah! yeah! yeah!

Memandangkan kat dalam fridge just ada daging ngan ayam jer, dan malas giler nak turun umah g beli lauk tambahan, kepala lak dah buntu tatau nak masak apa, so google punya google terjumpa resepi nih kat myresepi.. terus buat, tak sangka lak menjadi dan sodap pulak tuh!! hehehe

So this is what we had for brunch today.. :P

Nasik daging, roasted chicken dan jugak air asam..


Biasanya nasik daging nih dimakan camtuh jer, cukup sekadar nasi dimakan ngan daging dan air asam.. tp saya buat gak roasted chicken tuh sbg lauk tambahan.. kesnya sebab malas nak buat dalca, kari or whatsoever.. so saya just campak jer ayam yg telah dimarinate dlm oven.. healthy pon healthy kan! (alasan!) :P

close up air asam.. first time buat nih, seblom nih asyik duk pulun budu jer.. errr takkan nak makan nasik daging ngan budu kan! hehehe Air asam nih kalau makan ngan daging memang terangkat, beb! :P

owh! sepatutnya makan ngan papadom, tp sebab takde kat umah dan malas nak g beli, so saya gnti ngan kopok keping tuh.. dan memandangkan kami berdua berasal dari Pantai Timur, so mustila kopok keping tuh di-interframe kan jugak skali dan ternyata ianya amat sesuai ngan selera anak tekak kami! :P

Hasben pon suka sangat ngan nasik nih.. rasa dia mixture of nasik mandhy/nasik arab + nasik beriani + nasik tomato.. nak buat pon sonang bangats.. so dinner pon kitorg pulun nasik nih je lar kot.. seb baik buat lebih tadi! selamat la saya daripada kena masak dinner nanti!! punyala pemalas!! hehehe :P

dan untuk tea pulak, kitorg pekena biskut nih...

ada member baru balik Amsterdam bagi biskut nih.. biasanya kitorg memang tak suka sangat biskut2 manis nih-kalau makan pon oreo jer, dan selalunya suka makan biskut kering cicah air jer.. tp biskut nih rasa dia lain dari yg lain..

rupa bentuk dia cam ala2 wafer gitu tp liat/lemau, dan yg menjadikannya sodap sebab lemak manis dan ada rasa caramel dan honey gitu.. member ckp, biasanya diorg letak biskut nih atas permukaan cawan air teh/kopi panas, so that wap dr air tu membuatkan caramel tu melt la masa makan.. tp makan camtuh pon dah cukup sedap giler! dan sedap punya pasal, taksempat nak buat air, biskut dah abis! camno tuh? muakakakaka so target kitorg pasnih nak buat siri jelajah london cari biskut nih! :P




...errr, kalo tak jumpa nampaknya terpaksala kami buat siri jelajah ke Amsterdam lak kot! lagipun dah lama giler tak travel nih!! hehehe :P

7 comments:

ieda said...

sedapnya nasi daging + air asam tu..Wan, tepek la resepi.bule cp try wat..

hehehe..

Nana said...

wahhhh sedapnye!!!! sigh!!! if only I rajin masak :(

Mamamarina said...

waaaa... air asam n ayam bakar tu tempting sungguh!!

zarin said...

mengancam tul air asam tu..ayam bakar pun sodap :D

naza said...

emm kate nk pegi Kaukenhof hrtuh..biler??hehe..jgn lupe belikan kitorang biskut sedap tu skali ek..hehe..

Wan said...

ieda:
tenkiu! :) try la buat, senang jer.. resepi tu saya dah link kan kat atas nih, cuba la..

nana:
i pon bukannya rajin masak! masak sekali sehari je, tp nasi daging ni mmg mudah nak buat.. ayam tuh guna marinade ready made jer, then campak dlm oven..hehehe

mamamarina & zarin:
my first try buat air asam, seb baik menjadi! siap tgk resepi lagi camne nak buat! hehehehe btw thanks for dropping by.. :)

naza:
kaukenhof? cam tak sompat jerr this year. schedule kitorg dah full till raya!hehehe next year la kot, nnti kalo pegi, kitorg belikan.. :)

mJ said...

rajinnyer masakkkkkkkk...kalau kat sana, masak camne pun sedap kan...