Saturday, April 17, 2010

The old church..



Hahahahaha tajuk saja mau bikin gempak! actually gereja yg dimaksudkan ialah my school library.. church/library nih building yg kaler coklat tuh. building biru kat belakang tuh ialah building baru utk Royal London Hospital. nak replace the old building (which is obviously very very old.. This hospital was founded in 1740, and was the first medical school in England and Wales.). dan bangunan biru hospital yg baru tu pulak akan jadi the largest hospital in Europe bila siap nanti.. tapi memang besar pon, rasanya paling koman pon 20 tingkat kot?!!



Established in the 17th century. kiranya zaman Jack the Ripper dulu2 tu, church ni dah wujud la.. oh ya! FYI kawasan my school ni dulu2 adalah tempat Jack the Ripper! hahaha scary gak la masa memula tahu tu kan.. dahla kita nih memang jenis penakut! :P actually selalu jugak la students association organised Jack the Ripper guided tour. kiranya diorg akan bawak pusing2 ke tmpat2 mayat dijumpai.. dahla tour tu slalunya diorg sengaja buat 8pm. so terima kasih ajer la.. hehehe

Kat luar memang nampak lama. tapi kat dalam dia memang best la. cosy and warm! time winter memang best melepak dlm nih sbb warm, tp bila musim summer memang berpeluh2 gak la! sbb mmg tak byk ventilation sgt pon. High ceiling kan, tingkap pon takde! dahla mat2 saleh nih mmg suka bebenor warm.. kalo rakyat mesia dah berpeluh2 nak mintak aircond,tp mat2 saleh nih still ckp best and lovely! tp view building ni memang cantik. kalau bosan2 stadi dongak atas, mmg boleh appreciate architecture dia.


main hall.. ada pcs utk students use, silent group study area and books lar..

private study area. this is where I like most.
boleh makan2, tido2, lepak2.. hehe

kalau tension2 study, saya suka tgk architecture building nih..


librarians pon tak ramai sgt. sebab semua guna self-service machine.


Kat basement lak ada koleksi journals zaman tak kadok, ie journals published before year 2000. kiranya nih la area kami berkubang.. sejak dr 1st year duk ulang alik ke sini.. mmg at our finger tips je lar.. just name it, what journals, which year, whats available, etc..etc..

nih baru 1 rack out of nearly 20 racks of journals! memang best kalo nak wat literature review. journals zaman tok kadok pon ada..

tatau naper, eventhough nih koleksi journals lama, tapi area/bilik nih tak berbau! err, kalau kat malaysia dulu selalu pening, esp kalau duk kat tmpt2 buku2/journals lama sbb ada 'bau' tersendiri.. takleh nak explain bau camne, u all kena g bau sendiri..hehehe


skarang nih kat basement diorg dah renovate, diorg letak sofa dan cat kaler merah, lively la sket. kalau dulu2 memang buruks dan scary giler basement ni-betul2 rasa cam basement kat church. tetiba rasa nyesal lak tak snap gambar basement last year. kat basement ni memang tmpt utk melepak dan berborak/group discussions. nak bising ke, bergelak ketawa ke, tido ke takdak sapa yg marah..heheh

Since library ni adalah church dulu, so adala unsur2 church tu kan.. siap ada basement ngan attic lagi. masa memula masuk library nih dulu, mmg rasa cuak2 dan scary gak la.. hahahaha pernah sekali tuh ke basement nak cari journals pada pukul 9am, masa tuh basement nih lom direnovate lagi, dan saya memang sensorg kat bwh tuh. even staff pon tak ramai lagi. tetiba terdengar org berbisik2, tp bila intai2 memang confirm takde nampak bayang manusia walau sorg pon! dan saya memang yakin, yg saya sorg jer yg ada kat basement time tuh!!!! so terus memecut lari ke klinik! hahaha sejak dr tuh, memang dah tobat takmo ke library pepagi buta dan stay back lambat sgt smpai memalam buta! (alasan!) :P


Biasanya basement ni tempat febret bebudak undergrad melepak2.. ada selain sofa, journals ada jugak disediakan komputers utk public use dan jugak private teaching rooms..


thats all bout my library..
will upload more pics of my school and Royal London Hosp later.
tata!

3 comments:

isz_3707 said...

i love library!

tapi kali terakhir menjejakkan kaki ke library adalah masa buat master dulu, cerita 6 7 tahun lepas.

i miss library!

mJ said...

library? dah berzaman tak masuk library...sama cam iszan, last time was in 2007 masa buat master huhu

LAILATUL AZLIN ABD LATIB @ LATIB said...

iyerlah..

agaknya kita semua masuk library masa wat master jer..teringat library UM last 2003..